In tegenstelling tot andere chocoladesoorten, bestaat witte chocolade uit cacaoboter, melkpoeder en suiker. Om uiteindelijk tot de romige en zoete chocolade te komen die we kennen, wordt het vaak aangevuld met vanille of kunstmatige aroma's en lecithine, een emulgator.
Er zijn heel veel mensen die beweren dat witte chocolade geen chocolade is omdat het niet van cacaopoeder wordt gemaakt. En dat klopt. Maar witte chocolade wordt dan wel niet van cacaopoeder gemaakt, er wordt wel gebruik gemaakt van een ander onderdeel van de cacaoboon, namelijk cacaoboter.
Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
De witte kleur is te verklaren door de grotere hoeveelheid cacaoboter en de smaak is te danken aan het melkpoeder.
Witte chocolade is eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Er zijn mensen die vinden dat witte chocolade eigenlijk geen chocola genoemd mag worden. Dit komt omdat bij het verkrijgen van witte chocolade er, in tegenstelling tot pure en melkchocolade, alleen gebruik wordt gemaakt van cacaoboter en dus geen cacaopoeder.
Wat is gezonder, witte of melkchocolade? Melkchocolade bevat voedingsstoffen zoals calcium, wat belangrijk is voor het opbouwen van sterke botten. Het bevat ook meer antioxidanten dan witte chocolade , met minder vet en minder suiker in het algemeen, waardoor het gezonder voor je is. Witte chocolade is zoeter dan melkchocolade.
Witte chocolade is eerder het tegenovergestelde van pure chocolade, omdat het helemaal geen cacaopoeder bevat en de drie ingrediënten suiker, cacaoboter en melk zijn. Sommigen betwijfelen zelfs of witte chocolade wel als chocolade kan worden geclassificeerd, aangezien het geen cacaobestanddelen bevat.
Wat is het nut van witte chocolade? Hoewel het voor velen een vreemd concept is, vinden sommige mensen de smaak van witte chocolade lekkerder dan de smaak van melk- of pure chocolade . De zoete en subtiele vanille-achtige smaak van witte chocolade past ook goed bij bepaalde smaken.
Omdat witte chocolade melkpoeder bevat, is het bovendien veel rijker aan calcium en de vitamines B2 en B3 dan pure chocolade. Deze stoffen zijn goed voor ons lichaam en vooral belangrijk tijdens de groei.
De claim to fame is de romigheid, aangezien cacaoboter smelt bij lichaamstemperatuur. En omdat de smaak mild is , "is het het perfecte canvas om andere smaken te laten zien, zoals frambozen, citroen of zelfs olijven."
Voor elke 100 gram bevat witte chocolade ongeveer 540-560 calorieën, wat het de meest calorierijke soort chocolade maakt . Ter vergelijking: melkchocolade, gemaakt van cacaobestanddelen, cacaoboter, melk in een bepaalde vorm en suiker, bevat iets minder calorieën – doorgaans ongeveer 535-560 calorieën per 100 gram.
Magnesium, calcium en kalium zijn allemaal te vinden in witte chocolade en ze kunnen helpen uw bloeddruk te reguleren , uw bloedvaten te helpen, de gezondheid van uw botten te ondersteunen en zelfs uw spijsverteringsstelsel te verbeteren. Daarnaast bevat het zink, wat helpt de immuniteit te versterken, en ijzer voor een gezonde productie van rode bloedcellen.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Witte chocolade bevat geen bruine cacaobestanddelen (ook bekend als cacaomassa of cacaomassa) of cacaopoeder . Daarom is witte chocolade niet bruin zoals andere chocolade, maar licht ivoorkleurig of lichtgeel.
De grote winnaar is wat mij betreft de reep 'Edelweiss' van Original Beans, wat een fijne witte chocolade is dit. Eigenlijk geen verrassing, want ik vond hem bij de review van het Original Beans mini-pakket ook al het lekkerst.
Sinds 2004 moet witte chocolade in de Verenigde Staten ten minste 20% cacaoboter, 14% gecondenseerde melk en 3,5% melkvet bevatten. Het mag niet meer dan 55% suiker of zoetstoffen bevatten.
Suiker in overvloed: Met ongeveer 58 gram suiker per 100 gram is witte chocolade opvallend zoet. Weinig eiwitten: Witte chocolade levert ongeveer 6 gram eiwitten per 100 gram, waardoor het geen significante bron van eiwitten is. Geen vezels: Het mist voedingsvezels, omdat het is gemaakt zonder cacaobestanddelen.
Melk en witte chocolade bevatten doorgaans ook toegevoegd vet van melk. Het eten van een hoog vetgehalte zorgt er doorgaans voor dat het spijsverteringsstelsel meer gal produceert om de spijsvertering te bevorderen. Dit kan resulteren in een hoger zuurniveau in uw maag .
Gewichtsverlies: zo helpt witte chocolade vet te verbranden:
Chocolade eten in de ochtend of avond kan invloed hebben op de eetlust, slaap, microbiota samenstelling (darmgezondheid) en meer. Een hoge inname van chocolade in de ochtenduren kan helpen vet te verbranden en de bloedglucosewaarden te verlagen .
Ja, witte chocolade is echt chocolade, mits het voldoet aan de chocoladenormen van de FDA . Veel van de huidige chocolademakers produceren hoogwaardige witte chocolade die alleen is gemaakt met cacaoboter, melk en suiker, wat een uitstekend canvas is gebleken voor andere smaken.
Sinds 2004 is in de Verenigde Staten de Code of Federal Regulations van toepassing, waarin is vastgelegd dat witte chocolade " niet minder dan 20 gewichtsprocent cacaovet " mag bevatten, "niet minder dan 3,5 gewichtsprocent melkvet en niet minder dan 14 gewichtsprocent totale melkbestanddelen" en "niet meer dan 55 gewichtsprocent van een ...
Daarom kun je dit het best combineren met zoet fruit zoals aardbeien, peren, mango's of bananen. Witte chocolade is van zichzelf erg zoet. Je kunt het daarom beter combineren met fruit dat iets zuurder of vlakker van smaak is zoals bessen of citrusvruchten. Ook meloen en passievrucht kan heel goed bij witte chocolade.
Witte chocolade wordt over het algemeen niet als gezond beschouwd als pure chocolade , omdat het de gunstige antioxidanten en flavonoïden mist die in cacaobestanddelen voorkomen. Witte chocolade bevat doorgaans ook veel calorieën, suiker en vet en mist de potentiële gezondheidsvoordelen van pure chocoladesoorten.
In tegenstelling tot gewone, bruine chocola wordt de witte gemaakt zonder cacaomassa, enkel van cacaoboter. Zonder cacaomassa heeft het product ook geen typische bruine kleur, de boter zelf is ivoorkleurig.
Witte chocolade, die wit van kleur is, bevat geen cacaobestanddelen zoals pure en melkchocolade, maar wel cacaoboter, melk en suiker. Witte chocolade bevat vaak meer calorieën dan pure en melkchocolade .