Zwetend kaasje. Mocht je nu twijfelen of je kaas nog goed is, kun je het beste even goed kijken. Kaas dat te lang buiten de koelkast heeft gelegen gaat namelijk 'zweten' waardoor hij uitdroogt. Wanneer de kaas er droog en niet meer zo appetijtelijk uitziet, kun je deze dus het beste laten liggen.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Neem kaas een half uur voor gebruik uit de koelkast of koele ruimte. Neem niet meer uit dan nodig. De smaak van kaas komt het beste tot zijn recht bij kamertemperatuur. Uitzonderingen zijn roomkaas en kwark, deze kunnen direct uit de koelkast gegeten of verwerkt worden.
Kaas is een levend product. Koel bewaren is dan ook nodig om bederf tegen te gaan. Je kaas bewaren in de koelkast is al een goed begin.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Wij raden aan om een vacuüm verpakte kaas in de koelkast te bewaren, want zo behoud je als het ware nog meer smaak. Maar ook buiten de koelkast is het mogelijk om vacuüm verpakte kaas te bewaren. Uiteraard niet in de zon, op of bij de verwarming, maar op een donkere en droge plek.
Droge kazen kunnen iets beter tegen warmte dan romige en verse. Langdurige warmte is nooit goed voor kazen met een hoge vochtigheidsgraad, maar kan zelfs zeer gevaarlijk zijn, zeker als al in de winkel enkele listeriabacterien uw kaas als onderkomen hebben gekozen.
Let op de vochtigheidsgraad van je koelkast. Hij moet goed koelen en geen ijsvorming hebben. Kaas kan het beste bewaard worden bij een temperatuur van 5 tot 8 graden.
Hier is de temperatuur het minst laag. Wil je kaas gaan eten? Het beste is om de kaas een half uur tot een uur voordat je hem gaat eten uit de koelkast te halen, zodat hij op kamertemperatuur komt.
Soep afkoelen en inpakken
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Laat gekoelde producten zoals melk, vlees(waren) en boter in ieder geval niet langer dan een half uur buiten de koelkast staan. De houdbaarheid van melk die een uur buiten de koelkast heeft gestaan, is met een dag verkort. - Controleer regelmatig de temperatuur van uw koelkast (moet tussen 1 en 5°C zijn).
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet.
Zwetende kaas
Dat klinkt alles behalve appetijtelijk, maar het is een natuurlijk proces. Zodra bepaalde kazen warm worden dan ongeveer 20 graden, scheidt het vet uit de melk zich van de rest. Dat vet is het 'zweet' dat zichtbaar wordt aan de buitenkant.
Regel één: gebruik vooral geen plasticfolie. Kaas moet kunnen ademen, en dat verhindert folie net. Gebruik liever bakpapier of speciaal kaaspapier (dat je in de gespecialiseerde handel kunt kopen). Vouw het papier zo strak mogelijk rond je restje kaas en maak het uiteinde vast met een stukje doorzichtige tape.
Bacteriën. Als we de site Bon Appetit mogen geloven, kun je een stuk kaas zo'n 4 uur buiten de koelkast laten liggen. In dit tijdsbestek hebben bacteriën namelijk nog niet echt de kans gekregen om zich te ontwikkelen.
Zachte kazen zoals roomkaas, cottage cheese, geraspte kazen en geitenkaas moeten voor de veiligheid gekoeld worden . Over het algemeen hoeven harde kazen zoals cheddar, bewerkte kazen (Amerikaans) en zowel blok- als geraspte Parmezaanse kaas niet gekoeld te worden voor de veiligheid, maar ze blijven langer houdbaar als ze gekoeld worden bewaard.
Bewaar je kaas in de koelkast
De koelkast is de beste plek hoe je kaas kan bewaren. Zorg ervoor dat de kaas goed is ingepakt om uitdroging en het absorberen van andere geuren te voorkomen.
Hoe lang kan kaas buiten de koelkast blijven liggen voordat het onveilig wordt om te eten? Voor de beste smaak en kwaliteit mag kaas niet langer dan twee uur op kamertemperatuur worden bewaard . Harde kazen kunnen langer worden bewaard zonder onveilig te worden, maar de kwaliteit en smaak kunnen veranderen.
Kaas een nachtje buiten laten staan
Als u extra voorzichtig wilt zijn, volg dan de richtlijnen van de USDA. Daarin wordt aanbevolen om bederfelijke voedingsmiddelen (inclusief zachte, maar geen harde kaas) weg te gooien die langer dan 2 uur op kamertemperatuur hebben gelegen .
Laat je oude kaas ademen
In de koelkast kunnen namelijk de smaken en geuren van andere voedingsmiddelen zich vermengen en de subtiele smaak van je geliefde kaas verstoren. Daarnaast wordt oude kaas alleen maar harder in de koelkast, terwijl deze al maanden of zelfs jaren (!) heeft gerijpt buiten de koelkast.
Harde kazen, zoals cheddar en Parmigiana Reggiano, hebben een veel lager vochtgehalte en zijn daardoor tot wel acht uur houdbaar .
In zowel uw hand- als ruimbagage mag u uw favoriete Hollandse kaas meenemen naar EU-landen. Harde kazen zoals Goudse kaas, komijnekaas en boerenkaas vormen dus geen enkel probleem. Als deze kazen standaard vacuümverpakt zijn, zijn ze geheel luchtdicht.
De meeste kazen hebben zoals eerder gezegd een THT datum. Vooral harde kazen kunnen lang meegaan. Algemeen geld dat jonge en jong belegen kaas 1 week houdbaar is en belegen en oude kaas 2 weken. Aangezien deze producten meestal een THT datum hebben, kan je waarschijnlijk de kaas nog prima na deze datum eten.