Chocolade kun je het beste proeven door er eerst aan te ruiken en vervolgens een klein stukje in de mond te laten smelten. Niet kauwen! Rol het stukje door je mond en zuig er wat lucht bij. Zo komt er meer smaak los.
Bewaar de pure chocolade op kamertemperatuur .
Als chocolade koud is, komen de smaken en aroma's niet zo snel vrij als wanneer het op kamertemperatuur is. Bovendien smelt chocolade op kamertemperatuur direct in je mond, wat de algehele ervaring verbetert.
Het is vrij bitter, wat je mag verwachten van een hoger percentage cacao, maar tijdens het proeven van onze test merkten we dat het kwam door een smaakprofiel dat vooral cacao bevatte, ondersteund door zachte bloemige tonen .
Knijp je neus dicht en neem een hapje. Laat het chocolaatje smelten in je mond en probeer de smaak te herkennen. Laat je neus nadien los en haal diep adem om de aromatische noten te kunnen herkennen. Beweeg het chocolaatje tot slot doorheen je mond en kauw.
De smaak van pure chocolade. De donkere chocolade heeft een intense smaak. Deze variant bevat meer cacao en minder suiker, waardoor deze niet alleen minder zoet smaakt, maar je de echte smaak van de cacao goed proeft. Vaak wordt er gedacht dat de smaak bitter is, maar dat hoeft niet zo te zijn.
Ondanks de overweldigende voordelen van pure chocolade, is er één waargenomen negatief punt dat sommige liefhebbers van zoete melkchocolade afschrikt: de sterke en vaak bittere smaak . De reden dat pure chocolade bitter smaakt, is vanwege het hoge percentage cacao (60-95 procent van de cacaobestanddelen).
Mindful tasting, waarbij u de chocolade langzaam proeft, kan uw waardering voor de complexe smaken vergroten. Leren over het chocoladeproductieproces en experimenteren met hoogwaardige merken kan u ook helpen de genuanceerde smaken van pure chocolade te ontdekken en ervan te genieten.
“Veel mensen hebben dit ook bij pure chocola, oude kaas en rode wijn. Daar zitten bepaalde stoffen in dat het neusslijmvlies meer prikkelt dan andere dingen. Je neus reageert daar dan sneller op, dus je niest erdoor. Dit is vooral zo als je extra gevoelig neusslijnmvlies hebt.
Knijp je neus dicht: bijt en laat smelten, ontdek de basissmaken. Laat je neus los en haal diep adem: focus op de aromatische tonen. Beweeg de chocolade tegen je gehemelte, kauw: verken het mondgevoel. Drink tussen de chocolades door water om je gehemelte te neutraliseren.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Beste pure chocolade reep: Tony's Chocolonely 70% pure chocolade reep . De race was een echte fotofinish. Uiteindelijk wint Tony's Chocolonely, met de hoogste punten op alle criteria en meer #1-posities dan welke andere reep dan ook in de mix.
Natuurlijk voorkomende chemische verbindingen
Theobromine is de belangrijkste alkaloïde met een bittere smaak die in cacao voorkomt, maar ook flavonoïden, alkaloïden en polyfenolen staan erom bekend dat ze tegelijkertijd een bittere, wrange en zure smaak hebben .
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Dit is misschien een no-brainer, maar het is zeker de makkelijkste manier om pure chocolade minder bitter te laten smaken. Om te beginnen kun je een paar eetlepels suiker toevoegen aan elke 50 gram chocolade en het naar eigen smaak aanpassen . Smelt de pure chocolade op laag vuur en roer constant terwijl je de suiker langzaam toevoegt.
Onderzoek suggereert dat de antioxidanten in cacao kunnen helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten door het cholesterolgehalte onder controle te houden. Bovendien hebben studies de consumptie van pure chocolade in verband gebracht met een beter concentratievermogen en betere cognitieve prestaties.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Geniet van de smelt
Nadat je hebt gekeken, geroken en geknapt, stop je de chocolade in je mond. Maar weersta de drang om te kauwen en te eten. Houd in plaats daarvan de chocolade tegen je gehemelte en beweeg je tong over de onderkant ervan , waarbij je eerst opmerkt hoe het smelt en dan hoe het voelt.
Chocolade kun je smelten au bain-marie. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met lichtjes kokend water. Let erop dat er geen waterdruppels of stoom in de kom terechtkomen en dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Laat de chocolade zachtjes smelten en roer geregeld om.
De vuistregel is om ze van bitter naar zoet te serveren: dus eerst puur, dan melk, dan wit . Begin echter met de zoetste van de pure chocolades – die met het laagste percentage cacao – en werk toe naar de sterkste.
Pure chocolade bevordert de bloedcirculatie en vermindert het risico op hartziekten. En dat is nog niet alles; bepaalde ingrediënten in chocolade hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat extra fijn is voor je hart.
Pure chocolade bevat meer cacao. De reden voor een Pure chocolade nies die ongeveer 25 tot 30 procent van de bevolking treft, ligt op Chromosoom 11. Als u: SNP rs11213819 heeft geïdentificeerd als de Neanderthaler-variant, is de kans kleiner dat u niest na het eten van pure chocolade.
Ja, de fotische niesreflex . Eigenlijk kan het eten van chocolade de zenuwen in onze ogen en neus in de war brengen. Dit brengt onze hersenen in de war en laat ze geloven dat er iets in onze neus zit. Daarom niezen we om van datgene af te komen waarvan de hersenen denken dat het daar zit.
Volgens de bevindingen van de onderzoekers is het een genetische voorkeur voor cafeïne die een voorkeur voor zowel pure chocolade als zwarte koffie aanstuurt. Tijdens hun werk ontdekten de onderzoekers dat het technisch gezien niet de smaak van deze items is waar mensen van houden. Het is eerder hun genetische samenstelling.
Volgens Langham zijn degenen die van pure chocolade houden, over het algemeen pragmatische probleemoplossers die enthousiast zijn over de toekomst . Terwijl degenen die van melkchocolade houden, romantisch van hart zijn en graag in het verleden blijven hangen.
Ongeacht wat u lekker vindt, beginnen met pure chocolade met een hoger percentage cacao (70% of hoger) helpt u om te oefenen met het ontdekken van alle unieke cacaosmaken. Zorg ervoor dat de chocolade op kamertemperatuur is: een van de unieke eigenschappen van chocolade is dat het bij kamertemperatuur vast is, maar in de mond smelt.