Yoghurt of kwark werken verzadigend Dat zijn bouwstoffen voor je lichaam. In kwark zitten net wat meer eiwitten dan in yoghurt. Maar ze hebben ook een ander voordeel: ze werken verzadigend. En dat geldt voor alle gezonde voeding waar je van afvalt.
Het kan variëren van 1.2 tot maximaal 2 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Kwark is een hele goede optie om makkelijk eiwitten binnen te krijgen, maar als je een fervent kwark-eter bent, kunnen wij het ons goed voorstellen dat je na een tijdje geen kwark meer kunt zien.
Vitamines in kwark
Vergeleken met melk en yoghurt scoort kwark ook beter qua vitamines, en dan met name in vitamine B2 en B12. Een schaaltje kwark levert je zo'n 40 procent van wat je dagelijks aan vitamine B2 nodig hebt en voor vitamine B12 is dit zelfs 50 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
Hoeveel zuivel per dag: kwark
Dan kun je de portie mogelijk verhogen van een halve bak tot 1 bak kwark van 500g. Voor een vrouw van 50-70kg is een halve bak ruim voldoende per portie. Voor een man van 70+kg is 1 bak kwark groot genoeg als volwaardige portie eiwit.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Magere zuivel zoals, magere melk , magere yoghurt en 20+ kaas bevatten minder vet en ook minder calorieën dan volvette kaas en volle melkproducten. Magere zuivel is dus een prima keuze.
Wie graag een platte buik wilt, doet er goed aan om natuuryoghurt op het menu te zetten. Meer bepaald Griekse yoghurt. Deze yoghurtvariant bevat namelijk erg veel proteïnen. Daarnaast zit Griekse yoghurt ook barstensvol probiotica, goede bacteriën voor de buik.
"Ik zou overwegen om de inname van cottage cheese te beperken tot 1 kopje per dag om variatie in voedingsstoffen toe te staan," adviseert Voelkers. Voordat u koopt, zegt ze, moet u etiketten van voedingsmiddelen vergelijken, omdat sommige cottage cheese meer natrium kan bevatten dan andere, en de magere varianten kunnen sluipenderwijs suiker bevatten.
In 2012 is er door de Europese voedselautoriteit een bovengrens vastgesteld, namelijk 2500 mg per dag. Bij een hogere inname komt de gezondheid in gevaar. Als jij ontbijt met een kommetje kwark zal er niet zoveel gebeuren, maar eet jij meer op een dag, kun je beter opletten.
Eet een beetje kwark
Het totaal vermijden van voedsel voor bedtijd kan heel slecht zijn voor je afval-doelen. Eet daarom een beetje kwark voor het slapengaan. Het is niet alleen rijk aan proteïne, maar het bevat ook aminozuur tryptofaan.
Kwark als ontbijt
Het is lekker en voedzaam. En met fruit en/of muesli of noten een gezonde keuze. Het grote voordeel van kwark is dat er zoveel eiwitten in zitten. Eiwitten geven een vol gevoel zodat je niet zo snel weer naar andere dingen grijpt omdat je weer trek hebt.
Griekse yoghurt biedt meer calcium en minder vet . Maar je kunt gemakkelijk vetvrije, vetarme en volle opties vinden voor zowel kwark als Griekse yoghurt, die de vetgehalte-weegschaal kunnen laten doorslaan. Zorg er wel voor dat je de etiketten leest: een vetvrije optie bevat soms toegevoegde suiker, omdat het verminderen van vet ook de smaak kan verminderen.
Wanneer je wat extra eiwit nodig hebt is Skyr de beste keuze. Groepen die baat hebben bij het nemen van extra eiwitten zijn kinderen in de groei, vegetariërs en kracht- en duursporters. Veel mensen verkiezen skyr boven magere kwark. Dit komt door smaak.
Naast die eiwitten, levert kwark ook calcium. Calcium is belangrijk voor de opbouw van het skelet, de werking van zenuwen en processen in de cellen. Maar bij een te hoge inname wordt dat onmisbare calcium ongezond. En dat is precies waar het gevaar schuilt, volgens Van Etten.
Waar magere kwark ongeveer 80 kcal per 100 gram bevat, is dat bij volle varianten maar liefst 180 gram. Dat kan heel handig zijn, bijvoorbeeld als je aan wilt komen. Maar wil je juist afvallen, dan kies je beter voor mager. Daar komt bij dat de vetten in volle kwark verzadigde vetten zijn.
Hoeveel val je af met gezond eten? Door gezond te eten kun je tot 2 kilo per week afvallen. Kies voor koolhydraatarme voeding met veel voedingsstoffen, zoals groente, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en onbewerkt mager vlees. Vermijd snelle koolhydraten uit onder andere witbrood, witte pasta, chips en suiker.
Eén standaard verpakking van 500 gram komt qua suikers en koolhydraten ongeveer overeen met bijvoorbeeld één grote banaan. Dit is zeker niet iets om bang voor te zijn; ook dit heeft je lichaam nodig, maar wees je wel bewust van de aanwezige hoeveelheden.
“ Hüttenkäse kan een geweldige aanvulling zijn op je maaltijd na de training, omdat het helpt bij het verbeteren van het spierherstel dankzij het eiwitgehalte .” Dat gezegd hebbende, heeft hüttenkäse een vrij laag koolhydraatgehalte, dus je zult het waarschijnlijk willen combineren met een ander voedingsmiddel om je inname van die macro's te verhogen.
Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn een uitstekende voedingsbodem voor jouw darmflora. Kies dus vaker voor zuurkool, kimchi, kombucha en tempé. Ook yoghurt, kwark of hangop zijn gefermenteerde producten. Pas dus deze adviezen toe voor een gezonde darmflora!
Kwark heeft een wat stevigere en iets korrelige textuur. Het is ook rijk aan eiwitten en meestal nog lager in vet en calorieën dan Griekse yoghurt, vooral als je voor de magere variant kiest. Dit maakt kwark een perfecte keuze als je probeert af te vallen, omdat het je helpt om vol te blijven met minder calorieën.
Zuivel bevat lactose, dat ook wel melksuiker wordt genoemd. Lactose wordt in je lichaam omgezet in glucose en galactose. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker stijgt, wat ketose kan onderbreken. Dit is niet bevorderend voor gewichtsverlies.
De beste magere kwark in de supermarkt is Biogarde kwark van Albert Heijn. Dat blijkt uit een test in de Consumentengids. De Magere Biogarde kwark (€1,43 voor 500 gram) is een lekkere kwark waarop weinig is aan te merken. Het is de enige kwark in de test waarbij zowel de dikte als de zure smaak precies goed zijn.
Samengevat: Van deze drie opties is magere kwark de beste keuze! Meeste eiwitten, minste vetten, minste calorieën en het minst bewerkt. Wil je afvallen of op gewicht blijven dan zeg ik: 'neem magere kwark'.
Kwark is een hele jonge kaassoort, terwijl yoghurt een melkproduct is. Of je kwark dus kunt vervangen door yoghurt of juist omgekeerd hangt dus af van de reden waarom er yoghurt of kwark in het recept wordt gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld geen kwarktaart maken van yoghurt.