Hoe makkelijk de schaal loskomt hangt namelijk af van de sterkte van de binding tussen het gestolde eiwit en de eierschaal met vliezen. Zo is een vers ei (van ongeveer drie dagen oud) moeilijker te pellen, omdat het eiwit dan nog dicht tegen het vlies zit én het vliesje ook nog dicht tegen de schaal zit.
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies. Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
Hoe verser de eieren, hoe moeilijker ze te pellen zijn. Dit komt doordat het eiwit of "albumine" in een vers ei een relatief lage pH-waarde heeft, waardoor het zuur is . Wanneer gekookt, hechten deze verse eiwitten zich sterk aan het membraan van de binnenste schaal.
Tik met de bolle zijde van een eetlepel op de brede onderzijde van het ei (hier zit een luchtzakje) en breek de schaal. Pluk dan stukken eierschaal weg met je duim. Of beweeg de lepel onder het vlies tussen het ei en de schaal. De eierschaal kom er dan bijna in 1 beweging af.
Om je ei daarna goed te kunnen pellen, moet je het ei laten schrikken. Dit doe je door het hete water meteen af te gieten en de eieren, nog in de pan, onder het koude water te houden. Dit stopt de garing. Koel je eieren goed af door de kraan direct op de eieren te houden, tot de pan vol is.
Hoe lang moet een ei koken in koud water? Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.
Breng de eieren met een deksel op de pan aan de kook. Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.
Zodra het water borrelt laat je er zachtjes het ei in zakken. Wacht 4 à 5 minuten voor een zachtgekookt eitje. Heb je liever een hardgekookt exemplaar, wacht dan 8 à 10 minuten.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Als je het ei onder koud stromend water houdt of in een kom water dompelt, helpt dit om de schaal te verwijderen. Gebruik bij het hardkoken van eieren altijd eieren die een paar dagen in de koelkast hebben gelegen, omdat ze gemakkelijker te pellen zijn dan verse eieren. Bewaar hardgekookte eieren in de koelkast in hun schaal en gebruik ze binnen een week.
plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Door een gat in de bolle kant van het ei te prikken met een speld of eierprikker kan de lucht uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor de kans op barsten kleiner wordt. Daarnaast moeten alle eieren net onder water zijn zodat ze tegelijk gaar zijn. Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken.
Door de spitse kant naar beneden te zetten blijft de dooier mooi in het midden zitten. Omgedraaid zal de dooier tegen de schaal aan komen te zitten. Hierdoor is het minder lang houdbaar. Gemiddeld eten Nederlanders zo'n 195 eieren per persoon per jaar.
Nadat je ei dus minimaal drie dagen heeft gelegen, kun je 'm nog tot zeker 3 weken na het leggen opeten. In deze periode smaken de eieren het beste en pellen ze het gemakkelijkst. In de winkel wordt zelfs een houdbaarheid van 28 dagen na het leggen aangehouden.
Rekening houdend met de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad en het feit dat ook nog andere dierlijke producten en met ei bereide voedingsmiddelen wat cholesterol aanbrengen, is er in een gezonde voeding ruimte voor zo'n zes eieren per week. Dat is het advies van het Vlaams Instituut Gezond Leven.
Intussen brachten verschillende studies aan het licht dat er geen verband is tussen de inname van eieren en de kans op hart- en vaatziekten en beroerte. Dagelijks een ei eten zou dus geen negatieve invloed hebben. Tenzij je gezondheidsproblemen hebt, zoals bijvoorbeeld diabetes of een hoge cholesterol die erfelijk is.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Een zachtgekookt eitje is beter dan een hardgekookte. De zachte variant zou lecithine bevatten, een stof die opgeslagen vet omzet in energie en zo de vetverbranding stimuleert. En als je je ei te lang kookt, verdwijnt de lecithine uit het ei en hiermee deze vetafbrekende eigenschap.
Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt: Zacht ei 4 minuten. Halfzacht ei 6 minuten. Hard ei 8 minuten.
Ei koken in Airfryer
Je prikt een klein gaatje in de eieren, je legt ze in het mandje en stelt het apparaat in op 120 °C. Afhankelijk van het type Airfyer heb je binnen 10 á 12 minuten een zachtgekookt eitje, en bij 15 minuten een hardgekookt eitje.
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Een doos van 10 eieren kost bij de boer momenteel gemiddeld 2,61 euro. Supermarkt Albert Heijn rekent voor 10 eieren gemiddeld 4,10 euro en Jumbo gemiddeld 4,43 euro.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
De belangrijkste reden om eieren te laten schrikken in koud water is het stoppen van het kookproces. Omdat eieren een schaal hebben, blijft het nog lang warm binnen in het ei. Daardoor blijft het ei verder garen. Wie een zachtgekookt ei wil, doet er dus goed aan om het af te koelen met koud water.
Er zijn een paar opties. Als je kookt, kun je je eieren in kokend water dompelen, ze ongeveer 30 seconden laten koken om de buitenkant van het eiwit te laten stollen, en dan de temperatuur verlagen en ze afmaken op ongeveer 180 tot 190°F, of 82 tot 88°C (een heel laag sudderen).