Als je weinig tijd hebt, kun je gemakkelijk chocolade smelten in de magnetron. Vul een magnetronbestendige kom met de chocolade. Verwarm de chocola op 800W gedurende 30 seconden. Kijk na 30 seconden hoe ver de chocolade gesmolten is.
Chocolade smelten in de magnetron
Plaats je te smelten chocolade in een kom die geschikt is voor de magnetron en zet je magnetron op 700 of 800 watt. Warm je chocolade voor 30 seconden op. Wanneer deze 30 seconden zijn verlopen is het belangrijk om even goed door je chocolade heen te roeren.
Chocolade kun je smelten au bain-marie. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met lichtjes kokend water. Let erop dat er geen waterdruppels of stoom in de kom terechtkomen en dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Laat de chocolade zachtjes smelten en roer geregeld om.
Hoe weet je of je chocolade getempereerd is en niet gewoon gesmolten? Getempereerde chocolade wordt snel hard. Laat een paar druppels op het aanrecht vallen en na een minuut of 4-5 is het hard. Bovendien glanst het mooi en geeft het een knak bij het eten.
Chocolade heeft doorgaans 20-30 minuten nodig om volledig uit te harden en op kamertemperatuur te komen. Door uw gesmolten chocolade in de koelkast te zetten, kunt u deze tijden halveren, waardoor het uithardingsproces wordt versneld.
De chocolade was niet getempereerd (of voorgekristalliseerd)
Hierdoor zal uw chocolade niet hard worden en nat blijven aanvoelen. Tempereer uw chocolade altijd goed voordat u ermee aan de slag gaat.
Doe de chocoladechips in een hittebestendige kom: Doe de chocoladechips in een magnetronbestendige kom en verwarm ze 30 seconden in de magnetron . Haal ze eruit, roer ze door en herhaal: Haal de kom na de eerste 30 seconden uit de magnetron en roer de chocolade door.
Om gesmolten chocolade te verdunnen, voeg een kleine hoeveelheid neutrale olie toe, zoals plantaardige olie of cacaoboter, en roer voorzichtig tot het de gewenste consistentie heeft bereikt . Smelt langzaam om oververhitting te voorkomen en houd water buiten om te voorkomen dat de chocolade gaat klonteren.
Dit is het geheime ingrediënt om gesmolten chocolade gesmolten en glanzend te houden: Plantaardige olie . Voeg een beetje plantaardige olie toe voordat u uw chocolade smelt. Onze chefs raden zonnebloemolie of druivenpitolie aan, maar elke geurloze plantaardige olie is goed.
Chocolade toch gekristalliseerd : - Probeer het weer glad te maken door er een klontje boter of een theelepel zonnebloemolie door te kloppen. - Of maak het weer glad door er kokend water door te kloppen, 1 eetlepel per keer. Het gebruikte recept moet dan wel evt. iets worden aangepast.
Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.
Ja, je kunt heel gemakkelijk s'mores maken in de airfryer. Door chocolade en marshmallows op bakpapier te leggen, krijg je de gesmolten, smeuïge textuur van traditionele s'mores en kun je een verrukkelijke dip maken voor je koekjes of crackers naar keuze.
Als het water kookt, doe je de chocolade in een hittebestendige schaal of kom. Plaatst deze boven de pan met water. Zorg ervoor dat de schaal groot genoeg is om in de pan te blijven hangen en dat de schaal niet in aanraking komt met het water. Door de warme waterdamp smelt de chocolade in de schaal.
Deze bestaat voor een groot deel uit vet, de cacaoboter. Door het onttrekken van de boter aan de cacaomassa ontstaat de grondstof voor cacaopoeder. Een belangrijk bijproduct van de chocolademakerij omdat er voor pure chocolade cacaoboter en suiker worden toegevoegd aan de cacaomassa.
Als je 2 kopjes gewone of jumbo-formaat chocoladechips smelt, plan dan om ze 2 minuten op 50% vermogen in 20 seconden in de magnetron te doen, waarbij je tussen elke interval roert . Als je 2 kopjes mini chocoladechips smelt, plan dan 1 1/2 minuut op 50% vermogen in 20 seconden, waarbij je tussen elke interval roert.
Chocolade wordt dikker naarmate het warmer wordt . Smelt de chocolade langzaam, op laag vuur, om ervoor te zorgen dat de chocolade niet te heet wordt en lekker dun blijft. Smelt de chocolade in een magnetronbestendige kom in stappen van tien seconden en haal hem eruit als er nog maar een paar klontjes over zijn.
Laat het water lichtjes koken. Zet het kommetje met de chocolade bovenop de pan. Dankzij de stoom van het kokende water, gaat de chocolade langzaam smelten. Roer de smeltende chocolade door, zodat je een egale vloeistof krijgt.
Zodra je de chocoladechips zachtjes laat smelten en een beetje bakvet toevoegt, kun je een luxueuze, zachte, zoete chocoladecoating maken om tientallen heerlijke desserts te maken . Maak chocoladetruffels en met chocolade bedekte aardbeien of druppel deze eenvoudige chocoladecoating over cakes en koekjes.
Door een eetlepel kokosolie of plantaardige olie toe te voegen tijdens het magnetronen, smelt de chocolade soepeler en krijgt het de perfecte consistentie om in te dippen ! De kanttekening hierbij is dat de chocolade, als deze eenmaal is afgekoeld, niet zo hard wordt als in het begin vanwege het toegevoegde vetgehalte.
Chocolade kan smelten en te heet worden in de oven, maar het is zeldzaam dat het verbrandt. Dit gebeurt alleen als het langdurig aan zeer hoge temperaturen wordt blootgesteld . Door de oventemperatuur te controleren en de chocolade in de gaten te houden, kunt u voorkomen dat het verbrandt.
In principe smelt alle chocolade, maar witte chocolade staat erom bekend dat het snel korrelig wordt. Je kunt dus het beste melkchocolade of pure chocolade gebruiken als je chocolade wilt smelten. Wil je je chocolade kleuren, dan kun je hiervoor wel het beste witte chocolade gebruiken.
Chocolade wordt hard als het tijdens het smelten in aanraking komt met zelfs een kleine hoeveelheid vloeistof of vocht .
Chocolade hoeft niet gloeiend heet te zijn om op temperatuur te blijven; een simpele 86°F is voldoende. Test: Doop een mes, lepel of spatel in de chocolade en zet het op een koele kamertemperatuur (65°F tot 70°F) . Als de chocolade op temperatuur is, zal deze vrij snel uitharden (binnen 3 tot 5 minuten) en stevig en glanzend worden.
Als u liever niet op het fornuis kookt, kunt u de gehakte chocoladestukjes ook in een magnetronbestendige kom doen en ze gedurende vijftien seconden in de magnetron verwarmen. Roer de chocolade tussendoor goed door tot deze volledig is gesmolten. 4. Besprenkel de chocolade met de chocolade.