De schillen, pitten en klokhuizen van inlands en exotisch fruit, maar ook van citrusvruchten zijn ook geschikt. Ook de droesem van uitgeperst fruit voor de bereiding van fruitsap, fruitwijn of jam komt in aanmerking.
Begraaf gewoon je mangoschil en -pit in de composteermaterialen, en het zal met al het andere afbreken . Om het proces voor de schil te versnellen, snijd je het in dunne reepjes voordat je het toevoegt. Het duurt even voordat de pit volledig is gecomposteerd, maar heb gewoon wat geduld en het zal uiteindelijk afbreken.
In de compostbak mag al het verteerbare organische materiaal, denk aan: Onbewerkt groente-, fruit- en tuinafval. Aardappelschillen (biologische) Bananenschillen (in stukken)
Wat gooi je wel/niet op de composthoop? Niet: gekookte etensresten, houtas, aarde, behandelde aardappel- en citrusschillen. Ook kalk voeg je niet toe. Ooit werd dit aangeraden, maar het is aangetoond dat kalk de stikstof in je hoop in ammoniak omzet, en die vervliegt dan.
Fruitresten en schillen van alle soorten inheems fruit maar ook van exotisch fruit zoals citrusvruchten, ananas en kiwi zijn het perfecte groene materiaal. Ze hebben een weinig stevige structuur, bevatten zeer veel vocht en heel wat voedingsstoffen voor de micro-organismen.
Schillen van citrusvruchten. Op deze schillen kan een groene schimmel groeien die de vertering in de composthoop afremt. Een enkele sinaasappel geeft niet maar grotere hoeveelheden kunnen beter in de groene container.
Maar niet elk blad is geschikt om compost van te maken. Ideaal zijn de bladeren die snel composteren, zoals populier, linde, kastanje, robinia, appel, wilg en es. Niet zo geschikt om te composteren zijn de bladeren van de eik, beuk of plataan.
Aardappelschillen kunnen dan scheuten vormen, in plaats van helemaal te verteren. Dat gebeurt meestal aan de buitenkant van je compostvat of -bak, waar de composterende massa uitdroogt. Woel dan geregeld het verterend materiaal eens om en belucht het. Zo komt de compostering weer op gang.”
Hoe composteer je koffiedik? Door hun vochtige, fijne textuur is koffiedik een uitstekende toevoeging aan een composthoop met droog en houtachtig afval. Zo versnel je het composteringsproces.
Indien u tijdig omgezet hebt (na ongeveer 1,5 maand), zal een 2e broei snel tot stand komen. Na een paar weken kan u de compost van bak 2 omzetten naar bak 3. Dit doet u op dezelfde manier als van bak 1 naar bak 2. Hou de compost uit bak 2 en 3 droog door hem af te dekken onder een afdakje.
Composteren van abrikozen, avocado's, mango's, nectarines, perziken ,
De zachte delen van fruit zoals abrikozen, kersen, mango's, nectarines, perziken en pruimen composteren snel als ze niet aan tafel zijn opgegeten. De pitten zijn echter hard en overleven het composteringsproces waarschijnlijk wel.
Doe vooral geen vlees, vis, zuivel, gekookt of bewerkt voedsel op een composthoop. Dit materiaal geeft stinkende sappen af die oppervlakten kunnen verkleuren, de ondergrond kunnen verontreinigen en bovendien trekt het ongedierte aan.
Composteren van mango's
Er worden meer dan 2500 soorten mango verbouwd in de tropen en deze geven ons een heerlijke tropische vrucht. Mango's die eenmaal gegeten zijn, voorzien de composteerder van de schil en de pit om toe te voegen aan de composthoop . Mangovlees dat niet gegeten is, zal snel afbreken wanneer het aan de bak of wormenbak wordt toegevoegd.
Mangoschillen kunnen worden gebruikt als hoofdgrondstof in organische basismeststoffen , die de bodemkwaliteit effectief kunnen verbeteren en de plantengroei kunnen bevorderen [1]. Deze meststoffen kunnen ook de activiteiten van schadelijke micro-organismen remmen en het gebruik van pesticiden verminderen [1].
Wormen kunnen de volgende voedingsmiddelen vaak eten : appels, bananen, bessen, broccoli, wortels, aubergine, sla, champignons, peren, pompoen, tomaten, watermeloen, avocado's, bananenschillen, paprika's, meloen, maïs, druiven, mango, perziken, aardappelen, spinazie, tofu en courgette.
Inspelend op een Europese Richtlijn heeft de OVAM beslist om vanaf 2024 niet langer keukenafval toe te laten bij restafval. Doe jij ook mee voor meer GFT? Groente-, fruit- en tuinafval maar ook vlees-, vis en etensresten horen niet langer thuis bij restafval!
Zeker in het begin, als de hoop nog veel ruw materiaal bevat, dan schíet die temperatuur omhoog. Komt die boven de 80 graden, dan ontstaat er brand. Ja, zulke hoge temperaturen worden (vaak behoorlijk makkelijk) gehaald in een industriële composthoop.
Wel en niet composteren
Resten van vlees, vis, botten en graten, brood, gebak, rijst, pasta, frieten, chips, snoep, gekookte groenten, koffiepads en theezakjes, kaas, boter, olie, vet en sauzen, timmerhout en uitwerpselen van katten en honden etc., composteer je niet thuis.
Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost.
Bladeren composteren in de herfst is vooral makkelijk, omdat er een mix is van vers en stervend materiaal om de voedingswaarde in evenwicht te brengen . Veel composteringsgidsen zeggen dat je gazonmeststof aan een composthoop moet toevoegen om de grote hoeveelheid koolstof in de ontbindende bladeren in evenwicht te brengen met stikstof.
Oftwel, pas op met onkruid dat in het zaad staat. hetzelfde geldt voor onkruid dat zich via de wortel kan vermeerderen, zoals kweekgras. Mijn ervaring is dat dit onkruid wel dood gaat in de gemiddelde composthoop bij huis, zeker na enkele jaren.
Snijd de schil: Citrusschillen kunnen in hun geheel worden gecomposteerd, maar dat duurt veel langer . Als u ze in kleinere stukken snijdt, breken ze veel sneller af. Voeg stikstof toe: U kunt ook stikstofrijke materialen toevoegen, zoals koffiedik of pindaschillen, om uw citruscompost sneller te laten afbreken.
Composteren van citroenschillen en ander citrusfruit is een eenvoudige manier om voedselverspilling te verminderen. Hoewel citrusfruit erg zuur is, zijn er grote voordelen aan het toevoegen ervan aan uw composthoop , zoals: De sterke geur houdt ongedierte en dieren af.
Als alle tomaten rijp zijn kan een plant sowieso weg, maar ik pluk vaak de laatste tomaten groen en laat ze binnen doorrijpen. Gooi het tomatenloof niet op de composthoop. Ten eerste omdat je geen ziektes wilt verspreiden met de compost, maar tomaat verteert ook slecht en kan daarom beter in de groencontainer.”