Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat kaas eten voor het slapen wél bijdraagt aan een betere nachtrust. Vooral vetarme kazen hebben effect. Dat komt omdat hierin veel van het aminozuur tryptofaan zit. Dat stimuleert de afgifte van het hormoon serotonine in je lichaam.
Hoe kaas ervoor zorgt dat je lekkerder gaat slapen en dus niet 's nachts wakker ligt, komt door het stofje tryptofaan. Dit stofje bevordert de productie van serotine en dat is nodig voor het aanmaken van het slaaphormoon melatonine. Daarnaast bevat kaas veel calcium, dat goed is tegen stress.
Snelwerkende suikers, zoals in wit brood, koekjes, snoep, spaghetti en rijst, geven ons een korte energieboost. Ze stimuleren het brein en hebben een negatieve invloed op het in slaap vallen. Maaltijden met veel suikers of snoepen worden 's avonds dan ook afgeraden.
Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten. Wat zijn gezonde tussendoortjes?
Wat kan je best eten om je nachtrust te bevorderen? - Plantaardige voeding zoals quinoa, couscous, bulgur of tarwekiemen, en ook peulvruchten, zorgen voor een snelle en blijvende verzadiging. - Als je gevoelig bent voor een opgeblazen gevoel kan je beter warme groenten (bij voorkeur gestoomd) eten dan rauwe groenten.
Volkoren voedsel
Denk hierbij bijvoorbeeld aan volkoren pasta, havermout en volkoren brood. Deze volkoren producten stimuleren de aanmaak van L-tryptofaan. Zoals al eerder genoemd zorgt deze stof voor de aanmaak van melatonine, wat de slaap bevordert.
Eet vooral ruim groenten, peulvruchten en - ja echt waar - volkoren graanproducten of aardappelen." Groenten zijn laag in calorieën en hebben veel vezels, waardoor je langer een vol gevoel hebt in de uurtjes voordat je naar bed gaat.
“Griekse yoghurt bevat veel eigenschappen die een positieve invloed kunnen hebben op je slaap. Het is eiwitrijk, bevat weinig suiker en juist veel probiotica. Het eiwit helpt je 's nachts te ontspannen en probiotica kunnen de slaapkwaliteit verbeteren”, zegt Beckerman.
Kies voor een koolhydraatarme snack zoals een volkoren cracker of volkoren brood. Dit soort volkoren etenswaren zorgen ook nog eens voor de stijging van serotonine in je lijf. Voedingsmiddelen met tryptofaan; door deze stof ga je je slaperig voelen. Tryptofaan zit onder andere in bananen, yoghurt, dadels en melk.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
“Het grootste nadeel van water drinken voor het slapen is dat we er waarschijnlijk midden in de nacht wakker van worden. Dit kan slaapstoornissen veroorzaken, wat gevolgen kan hebben voor onze gezondheid en levensstijl.”
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden. Vlak voor het slapengaan hebben ze dus wél een fijne werking.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Voor de meesten is het eten van kaas voor het slapengaan misschien niet slecht . Maar voor mensen met refluxproblemen of lactose-intolerantie kan het problemen veroorzaken. Reflux, of zure reflux, ontstaat wanneer de inhoud van uw maag terugstroomt via de buis tussen uw mond en maag, ook wel bekend als uw slokdarm.
Een ons kaas en een paar volkoren crackers zijn een uitstekende keuze voor een hapje voor het slapengaan. Het calcium in kaas helpt je lichaam om de tryptofaan die van nature in zuivel zit te gebruiken om melatonine te maken, een hormoon dat wordt geproduceerd in een kleine klier in het midden van je hersenen .
Uit nieuw Nederlands (uiteraard) en Chinees onderzoek blijkt namelijk dat kaas prima onderdeel kan zijn van een gezond dieet. De onderzoekers keken naar meer dan 20.000 mensen en ontdekten dat zij die meer kaas eten, 10% minder kans op een hartaanval hebben en 14% minder kans op vaatziekten.
Dit mineraal staat al lang bekend om het sterk houden van je botten, maar is onlangs in verband gebracht met een betere nachtrust. Yoghurt, met name Griekse yoghurt, is ook rijk aan eiwitten — met name caseïne. Voorlopige studies suggereren dat het consumeren van caseïne-eiwitten 's avonds kan helpen om de honger de volgende ochtend te verminderen .
Afvallen tijdens het slapen
Door genoeg water te drinken zorgt u er tevens voor dat u de stofwisseling verhoogt. Hierdoor verbrandt u meer calorieën. Daarnaast verwarmt uw lichaam het water waardoor u ook weer extra calorieën verbrandt.
“Het is op zich niet verkeerd om iets te eten voor het slapen, zolang het maar geen zware kost is. Zo kun je vetten en eiwitten beter niet later op de avond eten, omdat die meer energie vragen om verteerd te worden. Ons systeem is niet meer gericht op het verteren ervan. Dat werkt niet slaapbevorderend.
Zet daarom geregeld verse en magere kaas op het menu als je licht wil eten. Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
Kies verstandig voor een betere nachtrust
Kies dus voor lichte, voedzame snacks zoals een banaan, kiwi, een glas warme melk of een beetje drop om je te helpen ontspannen en sneller in slaap te vallen.
Eet je bovendien eiwitbronnen die rijk zijn aan tryptofaan (zoals zuivel, kalkoen, vis, eieren en zaden), die de aanmaak van melatonine in de hersenen boverderen, dan kan dat leiden tot een betere slaap en een langere slaapduur.
Kersensap. Kersensap is een handig natuurlijk slaapmiddel. Drink er een half glas van en je hebt meer kans dat je lekker slaapt. Kersensap is een natuurlijk middel dat tryptofaan bevat, een aminozuur dat eerst in serotonine en daarna in melatonine wordt omgezet.