Helaas is de bewering niet juist. Kokosolie of kokosvet is niet gezonder dan andere oliesoorten, zoals zonnebloemolie. Het staat vast dat kokosvet erg veel verzadigd vet bevat. Verzadigd vet verhoogt je slechte cholesterol en dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Maar het is hetzelfde product. Kokosolie of kokosvet bevat erg veel verzadigd vet, meer dan zonnebloemolie of olijfolie. Verzadigd vet verhoogt je 'slechte' LDL-cholesterol, en dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Een beetje kokosvet kan geen kwaad, maar je kunt er beter niet te veel van eten.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
Vervang zonnebloemolie voor een andere neutrale plantaardige oliesoort, zoals koolzaadolie, arachideolie, rijstolie, slaolie of raapzaadolie. Ook milde olijfolie of kokosolie is perfect om mee te wokken. Kokosolie is vast bij kamertemperatuur, maar smelt als je het verhit.
Maar hoe bak je het gezondst? Volgens hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen University & Research) kun je het best met olie bakken en braden. "In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. ,,Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten”, verduidelijkt Sollid. En dat is goed nieuws, want dat doet het cholesterolgehalte in je bloed dalen. ,,Koolzaadolie is ook een goede bron aan enkelvoudige onverzadigde vetten.
Zonnebloemolie kan het LDL van een persoon verhogen, wat het slechte cholesterol in uw lichaam is. Kokosnootolie verhoogt ook uw cholesterol, maar het heeft een groter effect op het HDL, of het goede cholesterol in uw lichaam.
Om deze reden wordt kokosolie niet aanbevolen als uw belangrijkste kookvet . Kokosolie bevat hoge hoeveelheden verzadigd vet en kan atherosclerose veroorzaken, en deze aandoening kan uw risico op hartziekten of beroertes verhogen. Sommige onderzoeken suggereren dat kokosolie het goede cholesterol kan verhogen.
Kokosolie kan 1:1 worden vervangen door andere vetten .
Ongeacht het soort vet dat u in een recept gebruikt, kunt u altijd een gelijke hoeveelheid kokosolie gebruiken.
Vermijd plantaardige oliën met een hoog omega-6-gehalte
Het is belangrijk op te weten dat niet alle plantaardige oliën goed zijn voor je gezondheid. Kokosolie en olijfolie zijn bijvoorbeeld uitstekende keuzes, maar de oliën die een hoog omega-6-gehalte hebben kun je beter vermijden.
In roomboter zitten ten opzichte van kokosolie meer vitamine en mineralen. In roomboter zit vitamine A, E en K en een klein beetje D. Kokosolie bevat al deze vitaminen in veel mindere mate. Kokosolie bevat nauwelijks mineralen en roomboter bevat sporen van mineralen zoals kalium, natrium en calcium.
' Dit is de temperatuur waarbij ze gaan roken of walmen. Stoffen in de olie verbranden dan en breken af, waardoor de olie daarna niet meer geschikt is om te eten. Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren.
Dit is vergelijkbaar met andere populaire kookoliën. Het probleem met kokosolie is dat tot 90% van het vetgehalte verzadigd vet is . Dat is het type vet dat LDL of "slechte" cholesterol verhoogt. LDL-cholesterol verzamelt zich in uw bloedvaten en verhoogt uw risico op een hartaanval of beroerte.
Kokosolie bevat veel verzadigd vet, waarvan de American Heart Association zegt dat het uw cholesterolgehalte en uw risico op hartziekten kan verhogen. Als u kokosolie in uw dieet opneemt, is het het beste om dit met mate te doen .
Kokosolie is misschien een betere keuze dan dierlijke vetten en transvetten , maar is niet zo gezond voor het hart als vloeibare plantaardige oliën zoals olijf- en koolzaadolie, die rijk zijn aan enkelvoudig onverzadigde vetten.
Helaas is de bewering niet juist. Kokosolie of kokosvet is niet gezonder dan andere oliesoorten, zoals zonnebloemolie. Het staat vast dat kokosvet erg veel verzadigd vet bevat. Verzadigd vet verhoogt je slechte cholesterol en dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Beide hebben relatief goede niveaus vitamine E, wat helpt beschermen tegen schade door vrije radicalen. Olijfolie bevat echter meer vitamine K, wat helpt bij het bijdragen aan bloedstolling en botten versterkt. Hierdoor heeft olijfolie een voorsprong als het gaat om voedingswaarde .
Het is het gezondst om een mix van verschillende oliën te gebruiken. Bijvoorbeeld, het mengen van zonnebloemolie met olijfolie, of zonnebloemolie met koolzaadolie of maïsolie, kan de juiste balans van omega-3 en omega-6 zuren bereiken .
Zowel zonnebloemolie als olijfolie hebben gezonde eigenschappen. Zo bevatten zonnebloemolie en olijfolie allebei gezonde onverzadigde vetten en antioxidanten. Zonnebloemolie is een bron van omega 6 en vitamine E is, maar olijfolie bevat weer veel omega 3 en vitamine K.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Geraffineerde zonnebloemolie bevat naast omega 6 geen micronutriënten, waardoor het lege calorieën zijn. Onderzoekers brengen een hoge inname van zonnebloemolie dan ook in verband met het ontstaan van overgewicht (24, 25).
Vetten die op een kunstmatige manier zijn geproduceerd, zoals margarine en zonnebloemolie, zullen je darmen geen goed doen. Kies daarom voor gezonde vetten, zoals avocado's, lijnzaad of zalm. Ze bevatten Omega-3 vetzuren die essentieel zijn voor het lichaam.
Het heeft een andere smaak dan plantaardige olie – daarom wordt het vaak gebruikt in smeersels als alternatief voor boter – en is niet per se geweldig voor koken in een oven op lage temperatuur. Zonnebloemolie is het beste voor gebruik in een frituurpan en zorgt voor knapperige chips en beslag, wat betekent dat het ook ideaal is voor uw ActiFry.