Banaan en druiven zijn inderdaad typen fruit met wat meer suikers, bovendien bevatten ze weinig vitamine C. Daarentegen bevat een banaan meer kalium, zink, en vitamine B6 dan de meeste soorten fruit. Bovendien bevat een banaan de voedingsvezel inuline, dat een voedingsbodem is voor goede darmbacteriën.
Druiven staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een trosje druiven van 100 gram telt als één portie fruit. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Van de vele antioxidanten in druiven wordt je lichaam vrolijk: fosfor en silicium houden de huid rimpelvrij en laten de haren glanzen als nooit tevoren. Ook je zenuwstel vaart wel bij een trosje druiven. De druif als superfruit. Een echte energiebom: ze leveren ongeveer 700 kcal per kilo, vooral in de vorm van suikers.
Als je naar de voedingsvezels en antioxidanten kijkt, steekt blauw er met kop en schouders bovenuit. Blauwe druiven bevatten 2,1 gram vezels tegenover 1,4 gram die witte druiven bevatten, en de hoge dosis anthocyanen – een soort antioxidant – is te danken aan de donkere kleur van de minivruchtjes.
“Druiven leveren vocht en voedingsvezels die samen zorgen voor een goede darmwerking. Die goede darmwerking is weer heel belangrijk om je lichaam van binnen goed schoon te houden. Ook leveren ze allerlei vitaminen en mineralen die je lichaam beschermen en je helpen om optimaal te functioneren.”
Net als ander fruit staan druiven in de Schijf van Vijf. Dat geldt voor druiven met én zonder pit, beide zijn een gezonde keuze. Misschien vind je pitloze druiven lekkerder eten, maar voor je gezondheid maakt het niet uit of je die kiest of druiven met pitten.
Hoog op de lijst: Druiven. Zhaoping Li, MD, PhD, hoofd van de afdeling klinische voeding bij UCLA Health, zegt dat druiven een efficiëntere manier zijn gebleken om cholesterol te verlagen dan veel bewerkte voedingsmiddelen die hetzelfde resultaat beloven. En dat is niet het enige gezondheidsvoordeel van de druif.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Druiven zitten bomvol suiker . Als je echter een zwak hebt voor druiven, zul je veel goeds consumeren: rode druiven bevatten anthocyanen, die in verband zijn gebracht met lagere niveaus van "slechte" cholesterol, hogere niveaus van "goede" cholesterol en een lager risico op insulineresistentie.
Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Ook zorgt kalium voor verlaging van de bloeddruk en is het nodig voor een goede functie van het hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Volgens meerdere bronnen bevat banaan meer alfa-caroteen, niacine, pantotheenzuur, vitamine B6 en foliumzuur . Het is ook een uitstekende bron van voedingsvezels en kalium. Aan de andere kant bevatten druiven meer luteïne en zeaxanthine en minder calorieën.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Hoeveel druiven mag je per dag eten? Volgens de Schijf van Vijf moeten volwassenen minimaal 2 porties fruit per dag eten. Daarbij telt een trosje druiven van 100 gram als één portie. Je mag er dus gerust 200 gram van eten.
Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Wat voedingsstoffen betreft zijn er nauwelijks verschillen tussen soorten druiven. Wel zitten er door het hoge suikergehalte relatief veel calorieën in: zo'n 67 kcal per 100 gram. Dat is vergelijkbaar met kiwi's en appels, maar twee keer zoveel als in bijvoorbeeld aardbeien.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Ochtend. “Begin je dag met een energie- en antioxidantboost door fruit zoals bessen, bananen en vitamine C-rijke citrusvruchten te nemen. Ook custardappels kunnen zorgen voor een goede kickstart van je dag.”
Het bewijs: Slechts drie uur nadat mensen het equivalent van 1 1/4 kopje druiven hadden gegeten, stroomde het bloed beter door hun aderen dan bij mensen die een suikeroplossing dronken.
REALITEIT. Je hoeft kaas niet uit je dieet te schrappen, maar als je een hoog cholesterol of hoge bloeddruk hebt, gebruik dan met mate vette kazen . Een portie van 30 gram kaas levert zeven procent van je dagelijkse calorieën en er kan meer zout in een portie cheddar zitten dan in een zakje chips.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Waarom kunnen druiven giftig zijn
Het is onbekend welke stof in de vruchten toxisch is voor de dieren. Zowel verse als gedroogde druiven zijn toxisch. Omdat niet bekend is welke stof verantwoordelijk is voor de toxiciteit, kan er niet vanuit gegaan worden dat de rest van de plant niet toxisch is.
Maar let op: Hoewel je druiven kunt eten wanneer je gewicht wilt verliezen, is het wel verstandig om genoeg te variëren met voeding. Druiven bevatten namelijk fruitsuiker (fructose). Wanneer je hier te veel van binnenkrijgt, zou dit gewichtsverlies in de weg kunnen staan.
Komkommers zijn goed voor je hart. De antioxidanten helpen mee om je cardiovasculaire gezondheid op peil te houden. Maar er zijn ook studies die erop lijken te wijzen dat komkommers een cholesterolverlagende werking hebben. Vooral de zaadjes van de komkommer blijken heilzaam te zijn.