Eieren kun je na houdbaarheidsdatum nog eten Leg het dan in een kom met koud water. Als het ei naar de bodem zinkt, kun je het nog veilig eten. Blijft het drijven, is het te oud en kun je het beter weggooien. Zorg wel dat je eieren die over datum zijn goed verhit voor consumptie.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kookroom heeft brokken en wordt zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
'Te gebruiken tot' staat op producten die snel bederven, zoals verse (rauwe) vis en vers (rauw) vlees. De TGT-datum geeft aan dat het product tot en met de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden.
' Voor THT-producten geldt ook nu: kijk, ruik en proef −in die volgorde − of een THT-product nog kwalitatief in orde is. Als het nog goed smaakt, is het in principe ook veilig om te eten.
Als het er goed uitziet en ruikt, is het waarschijnlijk ook goed . Houd er rekening mee dat crème fraîche al een gefermenteerd voedsel is, wat betekent dat het, tenzij er bacteriën van buitenaf in worden gebracht, vrij lang houdbaar is.
Het hangt er vanaf hoe je het bewaart. Bewaar je de room gewoon geopend in de koelkast zou ik hem toch niet langer dan drie dagen bewaren. Gebruik je een potje met een deksel dat goed afsluit kan je de room nog een dag of twee langer bewaren. Een extra tip: ruik er aan!
Hoewel de bacteriën die de zuurheid veroorzaken mogelijk geen ziekte veroorzaken, kan het zijn dat als uw room zuur is geworden, dit betekent dat er ook ergere bacteriën zijn vermenigvuldigd. Voor voedselveiligheid moet u zich ook zorgen maken dat de bacteriën en schimmels die in de room groeien u ziek kunnen maken .
Maak je geen zorgen, slagroom kan een tot drie weken na de houdbaarheidsdatum bewaard worden . Het is belangrijk om te weten dat geopende slagroom een veel kortere houdbaarheid heeft dan ongeopende room, dus zorg dat je het opmaakt zodra het geopend is.
Een ongeopende verpakking slagroom wordt als veilig beschouwd om te consumeren gedurende meerdere weken na de aangegeven houdbaarheidsdatum . De datum is een "ten minste houdbaar tot"-datum, zolang de slagroom op de juiste temperatuur in de koelkast is bewaard, en niet is blootgesteld aan zuurstof, hitte, licht of verontreinigingen.
Maar wat we echt geweldig vonden was Hamiltons gebruik van verlopen slagroom: Verander het in boter om te koken (in tegenstelling tot boter die je gebruikt om brood te beleggen aan de eettafel). Klop je room op middelhoge snelheid in een standmixer. Na 2-3 minuten zou je slagroom moeten hebben, een paar minuten later heb je opgeklopte boter.
Zolang het niet beschimmeld of brokkelig is, is het nog steeds goed!
We gooien bijna nooit meer verlopen room weg . Ik had een pak pure room (oftewel slagroom, 35% vet) die de houdbaarheidsdatum had bereikt, dus ik heb vanmorgen een paar minuten besteed aan het omzetten ervan in boter. Er was ongeveer 400 ml room, wat 170 gram vers gekarnde, licht gezouten boter opleverde. Het leven is goed…
Als je je zure room meteen wilt gebruiken, sprenkel het dan over burrito's, taco's, chili, soepen, stoofschotels, aardappelen, havermout, granola of zelfs vers fruit ! Het is een heerlijke crème fraîche. Zelfs chocolade-ijs is fantastisch, maar dan een klein beetje zuur.
Geen verschil tussen gezouten of ongezouten boter
Er blijkt hierbij geen verschil te zitten tussen gezouten of ongezouten boter: beide producten zou je tot zo'n twee maanden (!) na de houdbaarheidsdatum kunnen eten én mogelijk zelfs langer.
Soms verspreidt gesmolten boter zich in de room en zal niet scheiden. Dit gebeurt als je boter karnt in een warm of vochtig klimaat . Zet de kom met de inhoud ongeveer een uur in de koelkast. Na het koelen zou je lagen boter op de karnemelk moeten zien drijven, omdat het gesmolten botervet stolt.
Na dit punt wordt het dikker, dus het kan theoretisch nog steeds worden gebruikt in bepaalde gerechten als je een saus wilt opvullen of wilt serveren met een curry. Je weet dat je room niet gebruikt moet worden als het een beschimmeld of verkleurd oppervlak heeft, een zure en gefermenteerde geur, een vreselijke smaak heeft en als het niet goed opklopt .
Bewaren: Bewaar in de koelkast tot 5 dagen , na openen binnen 3 dagen gebruiken en consumeren vóór de houdbaarheidsdatum. Slagroom kan tot 2 maanden worden ingevroren als het licht is opgeklopt.
De houdbaarheidsdatum is de door de fabrikant aanbevolen datum waarop u de crème moet gebruiken. Opslag en behandeling maken een verschil en kunnen de houdbaarheid van de crème verkorten of verlengen. Als bedorven slagroom wordt geconsumeerd, kan dit voedselgerelateerde ziekten veroorzaken, zoals E. coli .
Gewoon geopend kan je room ongeveer drie dagen bewaren in de koelkast. Als je een potje met deksel gebruikt, bewaart de room vaak nog een dag of twee langer. Tip: ben je niet zeker of je room nog goed is? Ruik er dan aan.
Van zodra de verpakking is geopend, geldt de houdbaarheidsdatum niet meer. Voorbeelden van producten met een THT-datum zijn melk, droge koekjes, sinaasappelsap, pasta, rijst en conserven. Kwaliteitsverlies merk je aan de kleur, geur en smaak.
Raw Heavy Cream blijft 7-14 dagen vers voordat het zuur wordt . Hele Raw Kefir blijft tot 60 dagen vers. Rauwe boter kan tot 45 dagen vers blijven. Je kunt rauwe boter ook op het aanrecht bewaren bij kamertemperatuur, maar het zal sneller zuur worden.
Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum , ook al ziet het er nog goed uit en ruikt het nog goed. U kunt voedsel eten tot middernacht na de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel gekookt of ingevroren is.
Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers, zoals bacteriën, gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum is het product dus niet meer veilig.
Hoe lang na de houdbaarheidsdatum kan ik nog eten… Wanneer correct verpakt en bewaard of ingevroren bij de juiste temperatuur, zijn de volgende houdbaarheidsdatums over het algemeen waar: Ingeblikte goederen: Tot een jaar na de houdbaarheidsdatum houdbaar . Zuivel (en eieren): Tot twee weken na de houdbaarheidsdatum houdbaar.