Niet consumeren na THT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Deze zalm is met de hand gesneden en ambachtelijk gerookt. Het gewicht kan daarom iets lager of iets hoger uitvallen; de smaak is er niet minder om! Na het roken is dit warm gerookte zalm mootje direct vacuüm verpakt waardoor hij 2 tot 3 weken houdbaar is in de koelkast.
Het is niet verstandig om gerookte zalm na de houdbaarheidsdatum nog op te eten. Als de verpakking is geopend dan kun je onze koud gerookte zalm nog een 3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt onze zalm zonder problemen 3 maanden invriezen zonder dat de smaken of gezonde vetten verloren gaan.
Ongeopende gerookte zalm: Wanneer u ongeopende gerookte zalm in de koelkast bewaart, kan deze ongeveer twee weken na de "ten minste houdbaar tot"-datum worden bewaard . Zorg ervoor dat deze goed is ingepakt of verzegeld om blootstelling aan lucht te voorkomen. Geopende gerookte zalm: Zodra de verpakking is geopend, moet de gerookte zalm binnen drie tot vijf dagen worden geconsumeerd.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen gerookte zalm die er raar uitziet of niet goed ruikt.
Gerookte zalm kan tot zes maanden in een luchtdichte of vacuümverpakking worden ingevroren voordat het zijn smaak begint te verliezen. Het opnieuw invriezen van gerookte zalm nadat deze is geopend, wordt afgeraden omdat dit kan leiden tot verslechtering van de felle kleur, smaak en vochtigheid van de zalm.
De getrancheerde zalm wordt per 100 gram of 500 gram vacuüm verpakt en goed gekoeld thuisbezorgd. In de koelkast kun je het product ongeveer 7 dagen bewaren en in de diepvries is onze koud gerookte zalm maximaal één jaar houdbaar. Heb je nog vragen over het online bestellen van koud gerookte zalm?
Verse Vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Magere vis, zoals kabeljauw en koolvis is in de diepvries (minimaal -18 °C) zo'n zes maanden houdbaar. Vette vis (zoals zalm en makreel) en bereide vis (als kibbeling en gerookte paling) blijven ingevroren drie maanden goed.
Geur: Hoewel de rookgeur tot op zekere hoogte de tekenen van bederf van gerookte vis kan maskeren, hebben zeer oude producten toch een onaangename geur en moeten worden afgewezen.
Na het openen van rauwe zalm, is het het beste om binnen 3 dagen na ontdooien te consumeren. Gerookte zalmverpakkingen kunnen tot 2 weken in de koelkast worden bewaard. Bewaar verzegelde vacuümverpakte rauwe zalm NIET langer dan 2 dagen in uw koelkast .
Als de datum verstreken is, gooi het dan weg . Geur: Verse zalm moet een neutrale of milde geur hebben. Als de zalm naar vis, zuur of ammoniak ruikt, is hij bedorven. Uiterlijk: Verse zalmfilets moeten felroze of oranje zijn, zonder verkleuring, verkleuring of uitdroging aan de randen.
Je kunt nog wel een tijdje na de houdbaarheidsdatum eten, want het zou veilig moeten zijn, maar het kan zijn dat de kwaliteit ervan wat is afgenomen . Eten met een houdbaarheidsdatum mag legaal worden verkocht na die datum, mits het eten geschikt is voor menselijke consumptie.
Uit de vriezer is verpakte gerookte zalm best te gebruiken zoals op de verpakking staat. Is de verpakking nog niet aangebroken, dan kijk je best naar de houdbaarheidsdatum. Dit is de beste referentie. Is de verpakking aangebroken, is de inhoud, mits goed verpakt, 2 à 3 dagen te gebruiken.
Is het oog hol in het midden, het hoornvlies dof en de pupil grijs, dan is de vis bedorven. De kieuwen zijn gelijkmatig, glanzend en meestal helderrood gekleurd. Hoe ouder de vis, hoe geelachtiger en kleveriger de kieuwen worden. Het visvlees is vast en elastisch en vertoont geen verkleuringen langs de graat.
Bij verhitting wordt listeria gedood. Daarom is verse zalm die gebakken of gegrild is of mee wordt verwarmd in een gerecht wel veilig. Ook kan voorverpakte gerookte zalm veilig gegeten worden als het vooraf verhit wordt, bijvoorbeeld in de oven.
Wij roken de zalm op een lage temperatuur, waardoor de smaak wat frisser is dan een warm gerookte zalm. Door het speciale rookproces is de koud gerookte zalm ook wat zouter en vettiger van smaak. Bovendien worden er meer natuurlijke vetten bewaard.
Hoelang mag je vis bewaren? Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum twee dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn twee dagen houdbaar.
Als het aankomt op het vers houden van je lox na opening, zul je het gekoeld moeten bewaren, of invriezen als je het voor langere tijd wilt bewaren. Als het aankomt op de houdbaarheid van geopende of verse lox van de supermarkt, zal het over het algemeen ongeveer een week in de koelkast blijven.
De gouden standaard: ontdooien in de koelkast gedurende de nacht
Zolang uw koelkast op een veilige temperatuur wordt gehouden, hoeft u zich geen zorgen te maken over bacteriegroei. Bedek vervolgens de zalm en zet deze in de koelkast om te ontdooien. Afhankelijk van de grootte van uw stuk zalm, kan deze methode 12 tot 24 uur duren.
Wanneer u uw zalm, tonijn, heilbot, forel en zeebaars in uw FoodSaver® vacuümsealer bewaart, blijven deze producten tussen de één en anderhalf jaar houdbaar. Garnalen blijven daarentegen tot wel twee jaar houdbaar.
Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Vacuum verpakken kan er ook voor zorgen dat uw kant-en-klaarmaaltijden en restjes langer vers blijven. De meeste gekookte etenswaren blijven in de koelkast slechts 1-3 dagen vers. Wanneer gekookt voedsel vacuum wordt verpakt kan het tot 2 weken in de koelkast blijven.