Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden. Als je het daarna goed laat afkoelen en goed verpakt, kun je het gewoon (snel) invriezen.
Orgaanvlees blijft bevroren slechts drie tot vier maanden goed. Rauwe steak gaat dan weer zes tot twaalf maanden mee in de vriezer. Een koteletje bereid je beter binnen de vier tot zes maanden na het invriezen. Gebraad kan vier maanden tot een jaar de diepvries in.
Biefstuk, braadvlees en karbonades blijven in de koelkast wel drie tot vijf dagen goed. Terwijl je rundergehakt en hamburgervlees binnen een tot twee dagen moet opeten.
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Een steak van bijvoorbeeld 250 gram is makkelijk ontdooit in 1 dag terwijl bijvoorbeeld een procureur van 2,5 kg wel 2 dagen nodig heeft. Je kunt dus niet echt aangeven hoelang het ontdooien duurt. De meeste stukken zijn echter in 1 dag ontdooit. Na het ontdooien kun je het vlees gebruiken in het gerecht naar keuze.
Zodra ze echter beginnen te ontdooien en warmer worden dan 40 °F, kunnen bacteriën die mogelijk al aanwezig waren voor het invriezen, zich gaan vermenigvuldigen. Bederfelijke voedingsmiddelen mogen nooit op het aanrecht of in heet water worden ontdooid en mogen niet langer dan twee uur op kamertemperatuur worden bewaard.
Dompel het vlees, in de verpakking, onder in het water . Ververs het water regelmatig. Uw steaks zouden binnen 45 minuten tot 2 uur klaar moeten zijn om te koken. Vergeet niet dat het water koud moet zijn; warm water gebruiken is misschien sneller, maar creëert een omgeving die perfect is voor bacteriën.
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
- Niet ontdooien op het aanrecht/keukenblad en vlees nooit onbedekt laten tijdens het ontdooien. - Vlees nooit langer dan twee uur op kamertemperatuur bewaren . Volgens de USDA, Food Safety and Inspection Service, bevindt dit vlees zich in de 'gevarenzone' boven 50 °F, waar bacteriën elke 20 minuten kunnen verdubbelen.
Sous Vide Hot-Thaw-methode
Dompel bevroren biefstuk, afgesloten in een afsluitbare zak, onder in een pan gevuld met 4 liter water. Plaats een dompelcirculator in de pan, stel deze in op 140°F en zet hem aan. Een biefstuk van 1 inch en 1 pond zou in ongeveer 8 minuten volledig moeten ontdooien .
De beste manier om bevroren steaks te ontdooien is om de steak op een schoon bord, afgedekt met plastic, in de koelkast te laten liggen gedurende ten minste 24 uur voordat u ze gaat koken. Als u steaks gebruikt met een dikte van 1 ½ inch of meer, overweeg dan om een bevroren steak 36-48 uur in de koelkast te laten ontdooien.
Ontdooitips: er zijn drie veilige manieren om rundvlees te ontdooien: in de koelkast, in koud water en in de magnetron. Ontdooi nooit op het aanrecht of op andere locaties . Het is het beste om vooruit te plannen voor langzaam, veilig ontdooien in de koelkast.
Vlees en vis ontdooien
Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Bij het ontdooien van vlees of vis komt er vocht vrij. Hoe trager het ontdooiproces, hoe meer vocht het voedsel verliest.
Twee uur is de limiet voor het veilig bewaren van voedsel buiten de koelkast of vriezer ; één uur als de buitentemperatuur 90 °F (32,2 °C) of hoger is. Bevroren voedsel kan ontdooien als het wordt blootgesteld aan de zonnestralen, zelfs als de temperatuur erg koud is.
Vlees twee uur of langer op kamertemperatuur laten liggen, bevordert de groei van bacteriën en micro-organismen die u en uw gezin ziek kunnen maken . Ontdooi bevroren vlees in plaats daarvan op de juiste manier met behulp van een van de onderstaande methoden. Stappen: Verplaats vlees van de vriezer (0°F of kouder) naar de koelkast (40°F of kouder).
Volgens de Food Standards Agency (FSA) is het ontdooien van vlees in de koelkast de veiligste methode. Grote stukken vlees, of hele vogels (zoals een kip), hebben over het algemeen een hele dag nodig om veilig te ontdooien. Daarom is een algemene regel om 10 - 12 uur per kilogram vlees toe te staan.
Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden. Als je het daarna goed laat afkoelen en goed verpakt, kun je het gewoon (snel) invriezen.
Steaks kunnen bederven, zelfs als ze ingevroren zijn .
De meeste steaks kun je bevroren bereiden . Over het algemeen zijn dikke steaks wat vergevingsgezinder omdat ze niet zo snel te gaar worden. Steaks van gemiddelde dikte zijn nog steeds geweldig als ze rechtstreeks uit de vriezer worden bereid, je moet alleen op de klok en gaarheid letten om te voorkomen dat je dat heerlijke vlees te gaar kookt.
Pak twee metalen potten of pannen, draai de ene pot om met de onderkant naar boven en leg de bevroren biefstuk erop. Vul de andere pot met water en leg deze op de biefstuk . De resulterende sandwichvorm van twee pannen met de biefstuk in het midden zal de biefstuk na 5-10 minuten ontdooien, afhankelijk van de dikte.
Een van de grote voordelen van sous vide koken is het optimaal benutten van uw kooktijd. Door porties vlees, vis, gevogelte of groenten tegelijk te koken, ze vervolgens snel af te koelen en in te vriezen voor later gebruik, kan het avondeten snel klaar zijn als u moe en hongerig thuiskomt.
Eens het vlees ontdooid is, kan je het niet eeuwig in de koelkast bewaren, natuurlijk. Bereid vlees blijft drie tot vier dagen goed in de koelkast. Open verpakkingen runds- en varkensvlees kan je slechts twee dagen bewaren, en rauw gemalen vlees (vb. gehakt, hamburgers,…) kan je maar één dag bewaren in de koelkast.
Rood vlees, zoals rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees en lamsvlees kan goed worden ingevroren. Gevogelte, zoals kip en kalkoen, is gevoeliger voor bederf en moet daarom binnen een dag of twee ingevroren worden.
Hoe lang blijft vacuum verpakt voedsel goed in de diepvries? Diepvriesvlees, gevogelte en vis zijn in de vriezer tot zes maanden houdbaar als ze op de gebruikelijke manier zijn verpakt. Wanneer het vlees vacuum wordt verpakt, blijft het tot 3 jaar vers en vrij van vriesbrand.
Luchtdichte containers, zoals vacuümzakken of containers met goed sluitende deksels, zijn ideaal voor het invriezen van gekookt vlees . Deze voorkomen blootstelling aan lucht en helpen de smaak en textuur van het vlees te behouden.