Hoe warmer – des te sneller zullen zaailingen groeien. Maar als daar niet ook de juiste hoeveelheid licht is zullen de zaailingen zich rekken en strekken naar het licht.
De snelheid waarmee zaden ontkiemen varieert sterk. Sommige zaden, zoals die van koolsoorten, tuinkers en sla, kiemen snel en kunnen binnen enkele dagen tot een week boven de grond verschijnen. Anderen hebben meer geduld nodig en kunnen 3 tot 4 weken nodig hebben om te ontkiemen.
Gebrek aan licht
Je merkt dat vrij snel omdat de zaailing dan in een rap tempo de hoogte in gaat, maar de blaadjes klein blijven. De zaailing gaat strekken op zoek naar meer licht. Als je dan niet snel voor meer licht zorgt kan de zaailing zo hoog worden dat ze omvalt.
Houd de grond vochtig maar geef ook weer niet teveel water want je plantjes kunnen snel wegrotten. Geef de grond de kans om droog te worden (niet kurkdroog!). Het beste is om elke dag even te checken hoe je plantjes er bij staan. Voelt de grond droog, dan kun je extra water geven.
Zaailingen moeten eenmaal per dag worden bewaterd, maar die regel staat niet in steen gebeiteld. Afhankelijk van de groeiomstandigheden hebben sommige zaailingen twee keer per dag een lichte besproeiing nodig, terwijl andere het prima vinden om om de dag te worden bewaterd. Te veel water geven is echter net zo schadelijk voor de gezondheid van de zaailing als een gebrek aan water.
Hoewel water essentieel is voor de groei van zaailingen, kan overbewatering leiden tot wortelrot, schimmelgroei en andere ziekten , terwijl onderbewatering de groei kan belemmeren en verwelking kan veroorzaken. Geen van beide is goed voor de gezondheid van zaailingen, dus het vinden van een balans is essentieel.
Zet het op een zonnige plek . De container werkt als een kas en zorgt ervoor dat de zaailingen veel sneller ontkiemen door ze een warme, vochtige omgeving te bieden. Vloeibare meststoffen werken sneller, worden gemakkelijk opgenomen en zijn uitstekend voor die "noodgevallen".
Er zijn namelijk 6 factoren die de groei en bloei van uw gewas beïnvloeden: voeding, watervoorziening, lichtintensiteit, zuurstof en CO2, temperatuur en luchtvochtigheid.
Planten hebben zonlicht nodig om te groeien! Plantjes die op een zonnige plek staan groeien sneller, worden groter en geven een betere oogst. In een kasje groeien je plantjes sneller, want vaak is de temperatuur net wat hoger en droogt de bodem minder snel uit.
Zaailingen willen zoveel mogelijk licht
Om goed te groeien hebben je planten zonlicht nodig. Daar maken ze zelfs een deel van hun voeding mee aan. Krijgen ze niet genoeg licht dan gaan ze daarnaar op zoek: het worden dan langgerekte en slappe plantjes. Daarom kies je de lichtste plek uit die je hebt.
Je zaailingen vallen om doordat ze besmet zijn met een schimmel die zich verspreidt via de lucht en het water. De omvalziekte komt vaker voor wanneer je zaailingen erg dicht op elkaar staan en er weinig ventilatie is, want dat zijn ideale omstandigheden voor de schimmelinfectie.
Normaal gesproken zou je ergens tussen de 10 en 14 dagen na het ontkiemen echte blaadjes op tomatenplanten/zaailingen moeten zien verschijnen. Je loopt dus zeker achter op schema.
Plantjes groeien niet
Dit kan te maken hebben met het weer: te warm, te koud, te droog, te nat. Veel wind kan ook de oorzaak zijn: dan moet je plantjes te veel energie stoppen in het rechtop blijven staan en gaat dat ten koste van de groei. Staan plantjes te dicht op elkaar dan kunnen ze ook niet goed groeien.
Vervolgens laten we onze zaailingbakken zakken naarmate de planten groeien. De minimale hoeveelheid licht is 10 uur. Over het algemeen hebben zaailingen 14 tot 16 uur nodig.
Vochtkoepels zijn bedoeld om op de tray te blijven tot het eerste teken van ontkieming of zodra u de tray ziet ontkiemen . Verwijder hierna de koepel en plaats uw trays onder licht, met voldoende luchtcirculatie. Als u ze te laat onder licht zet, kunnen zaailingen langbenig worden.
Groeihormoon stimuleert de groei van de botten en dan met name van de pijpbeenderen. De lever maakt onder invloed van groeihormoon eerst de Insulineachtige Groei Factor-I (IGF-I) aan. Vervolgens komt IGF-I in de bloedbaan terecht, waar het wordt vervoerd naar de pijpbeenderen.
Auxine en cytokinine zijn cruciale groeihormonen in de ontwikkeling van planten en zijn van nature aanwezig in de plant in wisselende concentraties gedurende het seizoen. Hun aanwezigheid en activiteit verschillen van andere hormonen die meer op een aan-uit manier werken en alleen op specifieke tijden aanwezig zijn.
Het blijkt dat water, lucht en energie de belangrijkste ingrediënten voor plantengroei zijn. Om te kunnen groeien, hebben planten water, koolstofdioxide (uit de lucht) en energie van zonlicht nodig.
Licht, licht en nog eens licht
Als zaailingen niet genoeg licht krijgen, worden ze langbenig en zwak. Als je onder lampen kweekt, pas ze dan aan zodat ze maar een paar centimeter boven de toppen van de zaailingen uitsteken. Zet de lampen op een timer voor 15 uur per dag. Houd er rekening mee dat zaailingen ook duisternis nodig hebben, zodat ze kunnen rusten.
Voorweken .
Deze methode kan de snelste manier zijn om zaden te laten ontkiemen. Doe zaden in een ondiepe bak in warm water en laat ze 16 tot 24 uur staan (kleiner voor 16, groter voor 24). Vergeet niet om zaden niet bloot te stellen aan temperaturen hoger dan 80°F (26,6°C) en om zaden niet langer dan 24 uur te laten weken.
Het groeihormoon wordt door het bloed meegevoerd door het lichaam. Het groeihormoon bereikt zo ook de groeischijven: daar stimuleert het groeihormoon de kraakbeencellen tot de aanmaak van IGF-I. De kraakbeencellen worden ook gestimuleerd door het IGF-I dat al in het bloed zit.
Als u merkt dat uw planten geel beginnen te worden, de groei aanzienlijk afneemt of de bladeren naar beneden krullen , zijn dit allemaal tekenen van overbewatering.
Het korte antwoord. De meeste zaailingen hebben elke dag of om de dag water nodig . Controleer eerst de vochtigheid van de grond met uw vinger door de kleur van de grond bij het drainagegat te controleren. Als de grond droog of broos aanvoelt of lijkt, irrigeer dan grondig totdat er water uit de bodem van de bak stroomt en stop dan.
Een zaailing of jonge wietplant heeft maar een klein beetje water nodig. Bij hoge temperaturen (bijvoorbeeld bij binnenkweek) kan je 2 maal per dag een klein beetje water geven. Wanneer de plant wat meer is volgroeid kan je de hoeveelheid water omhoog halen en de frequentie omlaag.