Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
Dat karnemelk goed is voor je darmen, is al vrij lang bekend. Zo won een Russische geleerde in 1908 al een Nobelprijs met onderzoek naar dit onderwerp. Hij ontdekte dat gefermenteerde melkproducten (zoals karnemelk) kunnen helpen om onze darmen gezond te houden.
De voedingswaarden van havermelk, rijstmelk en amandelmelk lijken daarentegen minder op die van koemelk. Deze plantaardige drinks bevatten minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten vergeleken met halfvolle melk. Dat is positief, omdat de onverzadigde vetten het cholesterol in het bloed verlagen.
Havermelk is geen dikmaker
Havermelk op zichzelf is geen dikmaker en zolang je kiest voor de ongezoete variant kun je er ook mee afvallen.
Vergeleken met melk bevat havermelk als graandrank meer koolhydraten en bevat slechts 4,2% van de havermelk toegevoegde suikers (Escobar-Saez et al., 2022). Bovendien bevat havermelk minder vet dan koemelk, wat overeenkomt met de verwachtingen van plantaardige melk.
Daarnaast is melk gezond voor ouderen en met name voor zeventigplussers. Dat komt omdat zuivel- en melkproducten een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van gezonde botten en de spiermassa, terwijl ze ook bijdragen aan het cognitief functioneren.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium.
Voor regelmatige melkdrinkers is drie kopjes per dag de standaard. Je kunt dat equivalent ook krijgen in andere zuivelproducten, zoals kaas en yoghurt. Magere, magere of 1% koemelk zijn gezondere opties vergeleken met 2% of volle melk.
Magere melk biedt alle nutritionele voordelen van koemelk, zoals veel calcium, vitamine D en eiwitten, zonder het toegevoegde vet. Dit maakt het de beste melk voor ouderen om de gezondheid van de botten te behouden en de spierfunctie te ondersteunen zonder het risico op hartziekten te vergroten.
De voedingsstoffen in melk
Studies suggereren dat regelmatige melkconsumptie het risico op osteoporose en fracturen bij ouderen kan verlagen . Naast het consumeren van voedingsstoffen kunnen senioren met osteoporose het risico op vallen en fracturen verminderen door hulp te krijgen van een professionele verzorger.
Zuivel. " Dit is een ongelooflijk belangrijke voedingsgroep voor mensen die ouder worden ," zegt Stadler. "De calciumbehoefte is hoog en blijft hoog, en je kunt geen ander voedsel krijgen met zoveel calcium als zuivel." Melk, bijvoorbeeld, geeft je bijna alle calcium die je nodig hebt in drie porties van 8-ounce.
Als u een alternatief voor plantaardige melk wilt dat meer eiwitten bevat en qua voedingswaarde dichter bij koemelk ligt, overweeg dan sojamelk . Het drinken van sojamelk kan ook helpen uw cholesterol, bloeddruk en risico op borstkanker te verlagen.
Een van de redenen dat havermelk goed kan zijn voor gewichtsverlies is vanwege het lage aantal calorieën dat het bevat. Voor elke kop havermelk, zul je ongeveer 130 calorieën binnenkrijgen. Het is ook laag in suiker en vet, terwijl het hoog is in eiwitten en vezels, twee van de belangrijkste onderdelen van je dieet.
Merken als Amul, Mother's Milk en Govardhana behoren tot de betere merken, omdat ze heerlijke melk leveren die voldoet aan strenge veiligheids- en hygiëne-eisen. Of u nu kiest voor romige, magere of magere melk, deze merken bieden daarom verschillende opties en diëten voor verschillende wensen.
'Havermelk heeft een laag proteïne-gehalte met gemiddeld slechts vier gram proteïne per portie – koemelk bevat ongeveer het dubbele', aldus Tuck. Tegelijkertijd bevat havermelk meer koolhydraten, wat kan leidden tot een bloedsuikerpiek. Dat kan een negatieve impact hebben op hoe verzadigd je je voelt gedurende de dag.
Ook hier is een duidelijke winnaar: de Oatly Bio variant! Met 36 calorieën per 100 ml, bestaande uit slechts 3 ingrediënten (water, haver en zout) en 10% haver is dit de puurste variant.
Havermelk heeft maar weinig voedingswaarde ten opzichte van sojamelk. Het kan wel het slechte cholesterol verlagen, maar doet dat minder goed dan soja. Al met al is mijn advies dus, op basis van de literatuur en de voedingswaarde, om als plantaardige melk sojamelk te gebruiken.
Het drinken van 1 liter melk per dag kan voor veel mensen gezond zijn, maar het kan voor sommigen problemen opleveren . Als u lactose-intolerant bent, kan dit leiden tot maagproblemen zoals een opgeblazen gevoel of diarree. Te veel melk drinken kan u ook te veel calorieën of vetten geven, wat kan leiden tot gewichtstoename.
Hoewel kaas een goede bron van calcium en vitamine D is, zijn zachtere varianten mogelijk geen goed idee voor senioren met een gevoelige maag of een verzwakt immuunsysteem .
Rauwe grapefruit
Grapefruit heeft veel gezondheidsvoordelen voor senioren, waaronder een goede bron van vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels. Het bevat ook weinig calorieën en veel water, waardoor het een geweldige keuze is voor senioren die proberen hun gewicht onder controle te houden.
Zuivel. U kunt moeite hebben met het verteren van melk of zuivelproducten naarmate u ouder wordt . Maar u hoeft misschien niet alle zuivelproducten en de calcium en eiwitten die ze leveren op te geven. Veel mensen kunnen kleine hoeveelheden zuivelproducten eten zonder maagklachten.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate. Zo bevat een glas melk of een schaaltje yoghurt veel calcium (goed voor de botten), veel B-vitamines en een flinke portie eiwitten.
Melk bevat net als andere zuivelproducten veel eiwitten, calcium en vitamine B2 en B12. Toch zit er ook veel vet in melk. Daarom kun je beter kiezen voor halfvolle of magere melk. Zo kan je zelf kiezen hoeveel vet je binnenkrijgt met je glas melk.