Een banaan is niet geschikt om in stukjes gesneden mee te geven. Deze stukjes zullen snel verkleuren en worden pappig. Als je niet een hele banaan mee wil geven, kun je deze wel met schil eromheen doormidden snijden en dan een halve banaan meegeven.
Meestal als we bananen in een lunchbox doen, worden ze bruin. Een manier om je bananen te redden is om plasticfolie om de steel te doen . Dit voorkomt dat ze te snel rijp worden. Gooi ze in de lunchbox van je kind en je bent klaar.
Een open deur wellicht, maar geef je fruit zoveel mogelijk ongesneden mee en voorkom kneuzingen want daar wordt fruit ook bruin van. Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt.
Fruit voor de ochtend
Veel scholen hebben een fruitmoment in de ochtend. Geef je kind fruit mee in een luchtdicht RVS doosje om het vers te houden. Geschikte fruitsoorten zijn stukjes appel, banaan, druiven, peer, aardbeien, blauwe bessen en snoeptomaatjes. Groenten zoals komkommer en paprika zijn ook een goede optie.
Tip 2: geef je banaan mee? Snijd die dan niet vooraf. Banaan wordt snel bruin als de schil ervan af is. Geef je kind een hele (of halve) banaan mee waar de schil nog aan zit.
Handige groenten die 's ochtends niet te veel tijd roven, zijn mini-worteltjes, plakjes komkommer, reepjes paprika of snoeptomaatjes. Eventueel voorzien van klein bakje met een dip van hummus of paprikaspread. Als alternatief kun je ook een handje ongezouten nootjes meegeven, eventueel met wat rozijntjes erdoor.
Elke dag vertrekken tienduizenden kinderen met een rugzakje naar de basisschool. Met daarin heel vaak een pakje drinken en een peperduur voorverpakt koekje. Als tussendoortje, om 10 uur.
Hoeveel boterhammen je meegeeft, hangt af van de leeftijd van je kinderen, maar wij raden standaard aan om 2 à 3 sneetjes volkorenbrood mee te geven met mager beleg zoals groentjes, kippenwit of magere kaas. Vermijd rood vlees en beleg met veel suiker.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Citroensap. Door de vitamine C in citroen blijft fruit langer fris. Dit is de makkelijkste manier om te voorkomen dat je fruit snel bruin wordt.
Net als bij andere soorten fruit kan zuur op je bananenschijfjes het oxidatieproces vertragen, legt Rushing uit. Spuit een lichte laag citroensap, limoensap, sinaasappelsap of azijn op het fruit .
Snijd de appels in dunne plakjes, ongeveer 1/8 inch dik, laat de schil zitten als je dat wilt . Leg ze in een kom met water. Het water voorkomt dat de appelschijfjes bruin worden tijdens het sealen. Leg de appels in je vacuümsealer en zorg ervoor dat ze niet overlappen of elkaar raken.
Voorkom dat gesneden fruit, zoals appels, peren, bananen en perziken bruin worden door: Ze te coaten met een zuur sap zoals citroen-, sinaasappel- of ananassap . Gebruik een commercieel anti-donkermiddel met fruit, zoals Fruit-Fresh®*, en volg de aanwijzingen van de fabrikant.
Het enige wat je hoeft te doen is een klein stukje aluminiumfolie pakken, de stengel eromheen wikkelen en voila! Ze gaan daadwerkelijk een voedingsstof eten op school.
De beste tussendoortjes voor je kind zijn: (gedroogd) fruit, groenten en noten, eventueel een volkoren biscuitje. Banaan, appel, aardbeien, druiven, nectarine, peer, bramen, frambozen, etc. Ze kunnen allemaal mee, al dan niet in stukjes gesneden.
Fruitsoorten die meestal goed in de smaak vallen bij kleintjes van vier maanden zijn: banaan. peer.
Wanneer je toch graag een koekje wil meegeven naar school, kies je best voor de droge varianten zonder chocolade, rijstkoekjes of granenrepen. Deze bevatten weer minder suiker en meer vezels. Chocoladekoekjes, wafels en cakejes kunnen zeker af en toe, maar maak er dan een speciale gelegenheid van.
Als het om het gebruik van bananen gaat, kun je, als je een aantal voorbereide plakjes banaan hebt, het beste voorkomen dat ze bruin worden door ze in een beetje citroen-, ananas- of limoensap te gooien, die allemaal lekker zuur zijn en de enzymen doden die je mooie plakjes banaan in moes veranderen.
Bananen. Bananen bewaar je gewoon in een fruitmand, waar ze een paar dagen in overleven. Wil je maar een halve banaan, snij ze dan doormidden voor je de schil eraf haalt. Bedek het stukje banaan waar geen schil rond zit met plasticfolie en bewaar in de koelkast.
Leg de appelschijfjes in het water en laat ze 10 minuutjes weken. Giet het water weg en bewaar tot 5 dagen in een afgesloten doosje in de koelkast. Geef je de appelschijfjes meteen mee? Spoel ze dan even af onder de kraan.