Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Als voedsel bedekt is met schimmel, gooi het dan weg . Doe het in een kleine papieren zak of wikkel het in plastic en gooi het weg in een afgesloten prullenbak waar kinderen en dieren niet bij kunnen. Maak de koelkast of voorraadkast schoon op de plek waar het voedsel werd bewaard. Controleer nabijgelegen items die mogelijk zijn aangeraakt door het beschimmelde voedsel.
Toch moet je goed opletten, want een schimmel kán schimmelgifstoffen ontwikkelen. Die gifstoffen, ook wel mycotoxines genoemd, kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Je kunt er bijvoorbeeld diarree en buikpijn van krijgen.
Wie net een snede schimmelbrood op heeft: geen paniek! Je wordt pas ziek als je vaak of veel boterhammen eet met schadelijke schimmels. Al is het wel aan te raden om beschimmeld brood volledig weg te gooien.
Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet.
Er moet namelijk een kiem (beginnetje) zijn waaraan het eiwit zich kan hechten. Dit kan bijvoorbeeld een dode bacteriecel, een stofdeeltje of een oneffenheid aan het oppervlak van de kaas zijn. Naarmate de kaas rijpt ontstaat er rondom deze kiem een eiwitkristal die met het blote oog zichtbaar is.
Nee, beschimmeld voedsel moet je niet altijd weggooien, maar in de meeste gevallen wel. Een overzicht. Schimmels op voedsel zijn niet altijd gevaarlijk. De schimmel(korsten) van camembert, brie of blauwe schimmelkazen zijn perfect veilig om te eten.
Zoals Sauro opmerkte: "Schimmel in kleine hoeveelheden kan sommige mensen niet schaden, maar het kan anderen ziek maken", waardoor het een risico is dat te hoog lijkt om te nemen. " Als je tekenen van schimmel ziet, gooi het brood dan weg ", voegde Sauro toe.
Schimmeldraden kunnen zich namelijk gemakkelijk verspreiden in de hele vrucht en zijn niet altijd zichtbaar. Ook al lijkt maar één klein plekje aangedaan, toch moet je beschimmeld fruit daarom helemaal weggooien.
Witte, groene of zwarte vlekken op brood zijn schimmels.
Verschillende schimmels voelen zich thuis op brood. Waaronder Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Mucor, en Rhizopus.
Witte schimmel is inderdaad gevaarlijk. Niet alleen voor de aangetaste bouwmaterialen, maar ook – en vooral – voor je eigen gezondheid. Schimmels verspreiden zich namelijk via sporen, dat is niet anders voor witte schimmel. Die sporen zijn giftig wanneer je ze inademt.
Zodra u schimmel op uw tomaten ziet, is het waarschijnlijk tijd om ze te laten staan .
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk.
Schimmelsporen van aangetast voedsel kunnen zich ophopen in uw koelkast , vaatdoeken en andere schoonmaakspullen. Maak de binnenkant van de koelkast elke paar maanden schoon met 1 eetlepel baking soda opgelost in een liter water. Spoel af met schoon water en droog.
Hoewel de meeste schimmels warmere temperaturen prefereren, kunnen ze ook groeien bij koelkasttemperaturen. Schimmels verdragen zout en suiker ook beter dan de meeste andere voedselindringers . Daarom kunnen schimmels groeien in gekoelde jam en gelei en op gezouten, zoute vleessoorten - ham, spek, salami en bologna.
Omdat schimmels rond de 140-190 graden F sterven, vraag je je misschien af of je beschimmelde tomaten en groenten er gewoon af kunt koken. Dat wordt niet aanbevolen . De mycotoxinen die door schimmels worden geproduceerd, zijn hittebestendig en kunnen nog steeds blijven hangen en je ziek maken.
Zijn schimmels giftig? Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Schimmel op kaas
Alleen wanneer harde kaas nog stevig aanvoelt en een normale geur heeft, dan is het veilig om te eten. Mits je het beschimmelde deel wegsnijdt. Voelt de kaas juist zacht aan en ruikt het niet meer goed? Dan moet je de kaas altijd weggooien en kan je ervan uitgaan dat het niet meer veilig is om te eten.
(Het is prima om schimmel van voedsel zoals harde kaas of stevige groenten zoals wortels of kool af te snijden. Maar zachtere voedingsmiddelen zoals bessen kunnen nog steeds besmet zijn met schimmel onder het oppervlak, zelfs als je het zichtbare deel wegsnijdt , volgens de USDA.) En het eten van die schimmel kan je potentieel voor problemen opleveren.
De schimmel op brood kan een gifstof afscheiden, waarvan je op langere termijn ziek van kan worden. Als je per ongeluk een keertje brood met schimmel hebt gegeten, is dat niet zo erg. Je kunt beschimmeld brood beter niet eten.
Zodra de broden aan de lucht worden blootgesteld, koelen ze af en beginnen ze hun vocht te verliezen, drogen ze uit en worden ze hard naarmate de tijd verstrijkt. Na een dag of twee wordt het geurige verse brood vaak beschouwd als een has-been, verbannen naar de hoeken van de broodvorm, de achterkant van de koelkast of weggegooid.
Kun je schimmel op zacht voedsel eten? De algemene regel is: als je schimmel op zacht voedsel vindt, zoals brood, fruit en zachte kazen , gooi het dan in zijn geheel weg, want schimmel verspreidt zich gemakkelijker in zacht voedsel, zegt Poon. "Schimmel op je zachte voedsel heeft zich waarschijnlijk veel verder verspreid dan je kunt zien," legt ze uit.
Over het algemeen zou kaas niet veel van uiterlijk moeten veranderen nadat je het hebt gekocht en in je koelkast hebt bewaard, zei Png. Wanneer je schimmel ziet groeien op kaas die er niet op zou moeten zitten, zoals mozzarella, cheddar of Zwitserse kaas, moet je het niet eten .
Zuivelproducten zoals yoghurt bestaan voor een groot gedeelte uit schimmels die gewoon te eten zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze niet kunnen bederven. Yoghurt, kaas, melk en room moeten absoluut worden weggegooid als u hier schimmel op vindt.
Misschien heb je het weleens gezien, maar in deze doos blijft vaak veel condens vocht hangen. Iets waar je kaas niet lekkerder en houdbaarder van wordt. Door het vocht en bij weinig schoonmaken van de doos kan de kaas sneller gaan schimmelen.