Al het (voor)gesneden fruit moet je wel goed afdekken, het liefst zo luchtdicht mogelijk. Door te vacumeren bewaar je jouw gesneden fruit het langst. Ook verschillende soorten ongesneden fruit bewaar je in de koelkast. Zacht fruit, zoals aardbeien en frambozen, zijn hier een goed voorbeeld van.
Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast. Als je veel fruit in één keer wil bereiden, kan je ook aparte porties invriezen die tot een jaar lang kunt gebruiken.
Snijd daarnaast je groenten en fruit altijd zo kort mogelijk van tevoren, zodat de kleur en voedingswaarde zoveel mogelijk behouden blijven.
Bananen. Bananen bewaar je gewoon in een fruitmand, waar ze een paar dagen in overleven. Wil je maar een halve banaan, snij ze dan doormidden voor je de schil eraf haalt. Bedek het stukje banaan waar geen schil rond zit met plasticfolie en bewaar in de koelkast.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Om vers gesneden fruit langer houdbaar te maken, raadt Smith aan het in een luchtdichte verpakking in de koelkast te bewaren, het fruit te mengen met citroensap (wat oxidatie en verkleuring kan vertragen) en, als je nog een stapje verder wilt gaan, wat zoetstoffen te gebruiken, ook wel bekend als een van de beste geheimen van fruitsalade-ingrediënten.
Het beste antwoord op de vraag hoe je kunt voorkomen dat fruitsalade bruin wordt en kunt zorgen dat hij vers blijft, is om het oppervlak van het fruit te bedekken met suiker, zoals wij in het recept voorstellen, of het vers gesneden fruit te mengen met een zuur sap, zoals citroensap, sinaasappelsap, ananassap of ...
Net als bij andere soorten fruit kan zuur op je bananenschijfjes het oxidatieproces vertragen , legt Rushing uit. Spuit een lichte laag citroensap, limoensap, sinaasappelsap of azijn op het fruit.
Als het om het gebruik van bananen gaat, kun je, als je een aantal voorbereide plakjes banaan hebt, het beste voorkomen dat ze bruin worden door ze in een beetje citroen-, ananas- of limoensap te gooien, die allemaal lekker zuur zijn en de enzymen doden die je mooie plakjes banaan in moes veranderen.
Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast. Het toevoegen van een beetje citroensap voorkomt verkleuring.
Meloenen (cantaloupe, honeydew, watermeloen), mango's en ananas : Deze kunnen allemaal 3 tot 4 dagen van tevoren worden gesneden en in een luchtdichte container in de koelkast worden bewaard. Granaatappelpitten: Kunnen 4 tot 5 dagen in de koelkast worden bewaard in een luchtdichte container.
Zodra fruit en groenten zijn gesneden, gehakt of gekookt, moeten ze in afgedekte bakjes in de koelkast worden bewaard of in plastic diepvriesbakjes worden ingevroren. Laat gesneden, geschild en gekookt fruit en groenten niet langer dan twee uur op kamertemperatuur liggen.
Het antwoord is simpel: om het fruit niet bruin te laten worden, is er citroenzuur aan toegevoegd en dat bevat ook vitamines. Niet veel, maar wel wat. Dus kortom: voorverpakt, gesneden fruit is net zo gezond als ongesneden fruit.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Een paar stuks gedroogd fruit: lekker zoet en vezelrijk. Denk hierbij aan gedroogde dadels, abrikozen of schijfjes banaan en appel. Let hierbij wel op dat gedroogd fruit van nature relatief veel suiker bevat; ons advies is dan ook om het echt bij een paar stuks te houden.
Groente, fruit en noten als tussendoortje
Banaan, appel, peer, mandarijn, druiven, bramen en blauwe bessen zijn handige fruitsoorten om mee te nemen. Snijd ze bijvoorbeeld vast in stukjes zodat de kinderen de stukjes fruit gemakkelijk als snack kunnen eten.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Als ze in de koelkast bewaard worden, vlakken ze af in smaak. Dat geldt ook voor veel exotische fruitsoorten. Bewaar deze fruitsoorten liever in een koele voorraadkast. Gesneden fruit bewaar je het beste afgedekt in de koelkast.
Het enige wat je hoeft te doen is de stengels in water te dopen , en voilà - verse 'nanas die je nog een paar weken langer kunt gebruiken. Stel je voor dat het is alsof je je bananen een dagje in het zwembad geeft.
1) Pers een halve citroen (sap) uit over de gesneden bananen . 2) Probeer ze luchtdicht te houden. Hoe minder contact met de lucht, hoe minder ze bruin worden.
Bananen kunnen dus bruin worden door druk van buitenaf. De wetenschappelijke verklaring hiervoor is, simpel uitgelegd: een banaan bevat bepaalde enzymen, die elk in hun eigen compartiment zitten. Wanneer de banaan beschadigd geraakt, gaan de cellen stuk en gaat de inhoud van beide compartimenten zich mengen.
Dit staat bekend als enzymatische bruining. Voorkom dat gesneden fruit, zoals appels, peren, bananen en perziken bruin worden door: Ze te coaten met een zuur sap zoals citroen-, sinaasappel- of ananassap . Gebruik een commercieel anti-verkleuringsmiddel met fruit, zoals Fruit-Fresh®*, en volg de aanwijzingen van de fabrikant.
Citroensap. Door de vitamine C in citroen blijft fruit langer fris. Dit is de makkelijkste manier om te voorkomen dat je fruit snel bruin wordt.
Deze lekkere salade kan je makkelijk meenemen of van tevoren klaarmaken. Door het in een afgesloten bak te doen en in de koelkast te bewaren, blijft je salade lekker.