Ruik eraan! Tofu moet fris ruiken. Ruikt het licht zuur dan kun je de tofu beter weggooien. Heb je tofu die tegen de einddatum loopt, bereid de tofu dan alvast (wokken, frituren of rul bakken), dan verleng je de houdbaarheidsdatum met een paar dagen.
Na de houdbaarheidsdatum zijn gekoelde producten, ook al zijn ze niet van de beste kwaliteit, nog steeds veilig als ze op de juiste manier worden behandeld en gedurende een redelijk aantal dagen op een temperatuur van 40 °F (4,4 ºC) worden bewaard om het voedsel te kunnen consumeren (voor tofu is dit waarschijnlijk 3-4 dagen).
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Eenmaal geopend is tofu, zolang het in de koelkast ligt en met vers water is afgedekt, drie tot vijf dagen houdbaar. De restjes van een tofugerecht blijven in de koelkast enkele dagen goed, mits ze in een luchtdichte verpakking worden bewaard.
Na het openen van de verpakking kun je de tofu het beste binnen 4 dagen consumeren.
De houdbaarheid na openen is, mits goed afgesloten, 3 tot maximaal 5 dagen. Het lekkerste blijft tofu als je het water elke dag ververst. Je kunt tofu ook invriezen. Hiermee verandert de tofu wel van structuur en kleur.
Tofu moet een romige witte of gebroken witte kleur hebben en een neutrale geur, die naar sojabonen ruikt en niet veel anders. Als het donkerder van kleur wordt, begint te ruiken of slijmerig aanvoelt, moet het worden weggegooid. Kortom: geopende verpakkingen tofu zijn tot vijf dagen houdbaar in de koelkast, mits u het water dagelijks ververst.
Alle soorten tofu kun je veilig rauw eten. Hoe droger de tofu, hoe grover de structuur. Snijd rauwe firm tot super firm tofu niet te grof, dat komt het mondgevoel niet ten goede. Gebruik rauwe silken tofu voor smoothies en dips en rauwe gerookte en gekruide tofu in stamppotten en salades.
Leg iets zwaars op de bovenste snijplank en laat dit zo lang mogelijk liggen. Je tofu langer bewaren en makkelijk van vocht kwijtraken? Vries het in! Tijdens het ontdooien verliest het al veel vocht.
Dat gezegd hebbende blijven tofu puffs tot ongeveer 3 dagen goed in de koelkast. Je kunt ze opnieuw verhitten in de magnetron, in 30-60 seconden of door ze in je hete soep of waar je ze ook doorheen eet te gooien zodat ze mee verwarmen met het gerecht. Persoonlijk vind ik ze alleen vers toch echt het lekkerst.
Milde symptomen komen vaker voor bij het eten van verlopen tofu, en ernstige voedselvergiftigingen komen zelden voor, vooral bij een kleine hoeveelheid . Het is echter verstandig om voorbereid te blijven door gehydrateerd te blijven en gemakkelijk verteerbaar voedsel beschikbaar te hebben.
Tofu invriezen en weer laten ontdooien is een goed bewaard geheim uit de Aziatische keuken. Waarom? Tijdens het invriezen zet het water in de poriën van het sojaproduct uit – zo krijgt deze vleesvervanger een luchtigere consistentie. Dat is vooral praktisch wanneer je de tofu wilt marineren.
Nadat je tofu gemarineerd hebt, kun je hem twee tot drie dagen in de koelkast bewaren voordat je hem kookt. Voor het beste resultaat raden we aan om je tofu een nacht te marineren en de volgende dag te koken. Als je de tijd hebt, kook je tofu dan zodra hij gemarineerd is.
Hoe groter en dikker de tofu, hoe meer tijd er nodig is om de marinade te absorberen. De minimale tijd om kleine blokjes, dunne plakjes en geraspte of 'geroeide' tofu te marineren is 15 minuten. Voor het lekkerste resultaat marineer je de tofu een nacht .
Ruikt het licht zuur dan kun je de tofu beter weggooien. Heb je tofu die tegen de einddatum loopt, bereid de tofu dan alvast door het te wokken, frituren of rul te bakken. Dan verleng je de houdbaarheidsdatum met een paar dagen.
Tofu is een gezonde keuze, omdat het eiwitrijk, caloriearm voedsel is voor mensen die willen afvallen, zegt Proctor. Tofu levert eiwitten met minder calorieën dan rood vlees. In 85 gram van de volgende producten vind je: Stevige tofu: 17,3 gram eiwit, 144 calorieën, 1,3 gram onverzadigd vet.
We kunnen deze vraag volmondig met “ja” beantwoorden. Tofu wordt algemeen beschouwd als een gezonde voedingskeuze. Tofu (ook wel tahoe genoemd) is gemaakt van sojabonen en deze zijn een goede bron van plantaardige eiwitten, vitamine B, ijzer, zink, calcium en andere essentiële voedingsstoffen.
Hoeveel soja mag ik eten? Volgens het Voedingscentrum passen sojaproducten zoals tofu, tempé en sojadrink in een gezond voedingspatroon. Het advies is om maximaal 2-3 porties sojaproducten per dag te eten of drinken. Vervang bijvoorbeeld een aantal keer per week rood vlees door een sojaproduct zoals tofu.
Dit is een datum die door de fabrikant op de verpakking is gezet en geeft geen voedselveiligheidsdatum aan, maar alleen de kwaliteit van het voedsel. Wanneer tofu in een verzegelde verpakking zit, moet het altijd in de koelkast worden bewaard en idealiter vóór deze datum worden gebruikt. U kunt het echter koken en eten nadat deze datum is verstreken .
Tofu die "roze" wordt, is bedorven en moet worden weggegooid . Tofu kan enkele maanden worden ingevroren zonder dat de voedingswaarde verloren gaat. Tofu die is ingevroren en ontdooid, heeft een sponsachtige textuur die marinades opneemt en is geweldig om te grillen, of kan worden versnipperd voor stoofschotels of chili.
Bewaar bereide tofu in een luchtdichte verpakking .
Als je de tofu al hebt voorbereid voor een gerecht, hoef je geen water toe te voegen. Tofu die op smaak is gebracht en gekookt, kun je in een luchtdichte container bewaren en vervolgens in de koelkast zetten.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Als tofu ongeopend is, kan het tot een week na de "ten minste houdbaar tot" datum bewaard worden. Houdbare tofu: Geopende tofu kan gekoeld bewaard worden en 5 dagen bewaard worden. Ongeopende houdbare tofu kan tot 3 maanden bewaard worden. Gekookte/overgebleven tofu: Bewaar en consumeer alle restjes gedurende 3 dagen.