De ananas is rijk aan vitaminen, zoals bètacaroteen en vitamine E, en aan mineralen, zoals kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium.
IJzer is een mineraal dat volop aanwezig is in ananas en zorgt voor zuurstof in het bloed. Hierdoor verklein of voorkom je de kans op bloedarmoede. Ananas heeft meer dan genoeg voordelen en is geweldig voor je gezondheid.
De hoge dosis vitamine C in ananas zorgt voor een beter immuunsysteem. Zo heeft vitamine C invloed op witte bloedcellen, die je lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen zoals bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en gisten. In ananas zitten veel antioxidanten die vrije radicalen in het lichaam bestrijden.
Eén kopje ananas levert je lichaam meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, de vitamine die je immuunsysteem boost. Bovendien is het een antioxidant die cellen beschermd tegen vroege veroudering. En er is nog meer goed nieuws: de vitamine zou ook een effect hebben op je taille.
Wil je weten hoeveel ananas per dag goed is om te eten? Hiervoor kan je het beste de richtlijn van 2 porties of 200 gram fruit per dag aanhouden. Variëren tussen fruitsoorten is altijd het beste. Dan krijg je de voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Bromelaïne helpt niet alleen een handje bij de spijsvertering, maar heeft ook ontstekingsremmende en zelfs pijnstillende eigenschappen. Ananas nuttigen is dus een goed idee bij een neusverkoudheid maar ook bij brandwonden of gewrichtspijnen. Ook de grote hoeveelheid vitamine C in ananas werkt ontstekingsremmend.
Ananas is goed voor de spijsvertering
Ananas zit boordevol bromelaïne, ofwel een spijsverteringsenzym. De stof breekt eiwitmoleculen af, waardoor ze makkelijker kunnen worden opgenomen door de dunne darm.
Bij het te veel eten van ananas, kan je een branderig gevoel in de mond krijgen. In ernstigere gevallen kan er een ontsteking in het mondslijmvlies optreden.
Bevat ananas veel suiker? Niet meer dan verschillende andere soorten fruit. Eén kopje ananasstukjes bevat 16,3 gram suiker , wat lager is dan de suikerinhoud van verschillende andere soorten fruit, waaronder peren, sinaasappels, appels, kersen en mango's, volgens gegevens uit de Food Search-database van het Amerikaanse ministerie van landbouw.
Afvallen met ananas
Doordat ananas weinig calorieën bevat past het in een gezond dieet. Toch moet je ook niet te veel ananas eten als je wil afvallen. Suikers als fructose wil je namelijk liever beperken als je wil afvallen.
Ananas bevat vezels die hongergevoel tegengaan en de darmen in topconditie houden. Met een gezonde darmflora ben je beter beschermd tegen ziekten en virussen, omdat je weerstand voor een groot gedeelte uit je darmen komt. De vitamine C in ananas zorgt er tevens voor dat cellen beter herstellen [4].
Mensen die antibiotica, anticoagulantia, bloedverdunners, anticonvulsiva, barbituraten, benzodiazepinen, medicijnen tegen slapeloosheid en tricyclische antidepressiva gebruiken, moeten oppassen dat ze niet te veel ananas eten.
In ananas, en vooral ook in de harde kern, zit bromelaïne. Dit stofje zorgt ervoor dat ananas bij sommige mensen in de mond prikt.
Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti. Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver.
Het meeste ijzer bevatten: volkorenbrood, roggebrood, volkorencrackers en -knäckebröd, muesli, zilvervliesrijst en volkoren macaroni/ -spaghetti, (volkoren)ontbijtkoek, tussendoorbiscuits zoals Evergreen en maaltijdrepen van Weight Care.
Voedselbronnen met de hoogste concentratie ijzer zijn meestal van dierlijke oorsprong en worden doorgaans beter opgenomen in de darmen. Fruitsoorten die rijk zijn aan vitamine C, zoals sinaasappels, kiwi en ananas, kunnen echter de ijzeropname in het lichaam verbeteren en zouden ook moeten worden opgenomen in een bloedarmoededieet.
Sommige mensen zijn allergisch voor ananas, wat huiduitslag, galbulten of ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Vermijd ananassap als u deze symptomen ervaart bij het eten van ananas . Grote hoeveelheden vitamine C kunnen misselijkheid, diarree of brandend maagzuur veroorzaken.
Bovendien bevat ananas ongeveer vier keer zoveel vitamine C als de gewone cavendish banaan . Maar met meer dan twee keer zoveel kalium en ongeveer 30 procent meer vezels dan ananas, zijn bananen nog steeds een geweldige gezonde keuze.
Hoewel bananen misschien het eerste fruit zijn dat in je opkomt, is watermeloen de absolute nummer één als het gaat om kalium. In slechts 2 partjes, of ongeveer 1/8e van een meloen, krijg je 640 mg kalium binnen, of ongeveer 14% DV. Watermeloen is ook een geweldige bron van vitamine C, vitamine A en de antioxidant lycopeen.
Met fruit kun je sperma zoeter maken door ananas te eten. Dit komt door het hoge zuur- en suikergehalte van ananas. Deze smaken zijn de tegenhangers van de bittere spermasmaak, waardoor sperma zoeter wordt. Ananas is niet het enige waarmee je de smaak van sperma en van de vagina beïnvloedt.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
Ananas is rijk aan bromelaïne, een enzym dat in sneltempo eiwitten afbreekt. Wanneer je in een stuk verse ananas bijt, start deze werking onmiddellijk. Daardoor voelt het tere vlees van het gehemelte, dat ook uit eiwitten bestaat, snel ruw en pijnlijk aan. Vooral de stam van de ananas zit vol bromelaïne.
Ontstekingen bij de gewrichten, denk eens aan ananas
Er is een studie gemaakt die aantoont dat combinaties van enzymen die bromelaïne bevatten effectief kunnen zijn en een veilig alternatief kan vormen op geneesmiddelen die de ontstekingen bestrijden voor mensen die lijden aan osteo-artrose in de knie.
Ananas is erg gezond. Het zit vol met gezonde stofjes zoals vitamine C, B, kalium, magnesium en bromelaïne. Dit maakt ananas goed voor je spieren, huid, spijsvertering, immuunsysteem én bloeddruk. Er zitten slechts 50 calorieën in 100 gram ananas.
Een ananas barst van de antioxidanten en deze antioxidanten zijn ook nog eens langer houdbaar dan in andere voedingsmiddelen. Voor gezond haar is het essentieel dat de hoofdhuid genoeg vocht heeft.