,,Druiven leveren vocht en voedingsvezels die samen zorgen voor een goede darmwerking. Die goede darmwerking is weer heel belangrijk om je lichaam van binnen goed schoon te houden. Ook leveren ze allerlei vitamines en mineralen die je lichaam beschermen en je helpen goed te functioneren.”
Frambozen. Blauwe druiven. Peer. Pruimen - zowel vers als gedroogd werkt dit fruit erg goed; het wordt niet voor niks vaak al bij kinderen gegeven.
“Fruit bevat van nature uit veel suiker", vervolgt Borgdorff. Als je dus heel veel fruit eet krijg je automatisch veel suiker binnen. Maar als je je gewoon houdt aan de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram per dag, dan is er niets aan de hand. Er zitten verder geen andere nadelen verbonden aan het eten van druiven.”
Hoeveel druiven mag je per dag eten? Volgens de Schijf van Vijf moeten volwassenen minimaal 2 porties fruit per dag eten. Daarbij telt een trosje druiven van 100 gram als één portie. Je mag er dus gerust 200 gram van eten.
Water, thee, bouillon of verdund vruchtensap zijn geschikt. Heldere sappen, zoals appelsap, perensap en druivensap zijn minder geschikt, omdat deze drankjes voor sommige mensen juist laxerend werken.
Zijn druiven gezond? Als het gaat over de trossen druiven die we als fruit eten, is voedingsdeskundige Frouwkjen van Duin er duidelijk over: deze vruchten zijn net als al het fruit heel gezond. ,,Druiven leveren vocht en voedingsvezels die samen zorgen voor een goede darmwerking.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen.
Het Ritueel
Het concept is eenvoudig maar betekenisvol: terwijl de klok begint middernacht te slaan, eten Spanjaarden in het hele land één druif voor elke klokslag. Het doel is om alle 12 druiven te eten vóór de laatste slag van middernacht.
Druiven staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een trosje druiven van 100 gram telt als één portie fruit. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
witte druiven. Als je de calorieën vergelijkt, bevatten witte en blauwe druiven er evenveel. Ook qua vetten gaan ze quasi voor gelijkspel: blauw scoort 0,1 gram vet per 100 gram terwijl wit 0,4 gram vet bevat. Als je naar de voedingsvezels en antioxidanten kijkt, steekt blauw er met kop en schouders bovenuit.
Sommige mensen moeten ze echter beperken of vermijden. Baby's en kleine kinderen mogen geen hele druiven eten, omdat ze een verstikkingsgevaar vormen. Als uw kind jonger is dan 2 jaar, moet u de schil verwijderen en de druiven in vieren snijden. U moet het eten van druiven of druivenproducten vermijden als u een druivenallergie hebt.
Alcohol (of Ethylalcohol of Ethanol) is een natuurlijk product dat ontstaat door gisting. Met druiven, granen , rijst en zelfs van aardappels kan alcohol worden gemaakt.
Door het eten van witte druiven krijg je vitamine K en vitamine B1 binnen. Deze combinatie van vitamines zorgen voor sterke en gezonde botten. Ook bevatten deze druiven veel kalium wat erg goed is om je nieren, lever en darmen goed te laten functioneren.
De Twaalf Druiven (Sp. las doce uvas de la suerte, "de twaalf druiven van geluk") is een Spaanse traditie die bestaat uit het eten van een druif bij elk van de twaalf klokslagen om middernacht op 31 december om het nieuwe jaar te verwelkomen.
Waarom zou je druiven onder tafel eten op oudejaarsavond? Terwijl het eten van druiven om middernacht geluk zou brengen voor het volgende jaar, heeft het eten onder tafel nog een andere betekenis. Men denkt dat het mensen geluk zal brengen in hun liefdesleven het volgende jaar .
De traditie om druiven te eten om middernacht, komt oorspronkelijk uit Spanje en zou geluk en voorspoed in het nieuwe jaar verwelkomen . Het staat bekend als "Las doce uvas de la suerte" of "De twaalf druiven van geluk", en elk van de 12 druiven vertegenwoordigt een maand van het nieuwe jaar.
Vezels worden niet verteerd in de dunne darm maar komen in z'n geheel in de dikke darm terecht. Daar dragen ze bij aan een goede stoelgang door de ontlasting volume te geven, de darmbeweging te stimuleren en door vocht te binden waardoor de ontlasting steviger wordt.
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume. Ze nemen water op en zorgen zo voor een stevigere ontlasting. Goede keuzes hiervoor zijn groente, fruit en volkorenproducten zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Druiven & Rozijnen
Het mengsel van fructose, zuur en vezels in druiven geeft de vrucht laxerende eigenschappen. Rozijnen bevatten na het drogen zoveel wateroplosbare vezels dat ze een positief effect kunnen hebben op je spijsvertering en je ontlasting door je maag en darmen kunnen helpen verplaatsen.
Druiven bevatten water en vezels. Deze kunnen mensen helpen gehydrateerd te blijven, de stoelgang regelmatig te houden en het risico op constipatie te verminderen.
Fructose-intolerantie gaat meestal gepaard met veel buikpijn, gasvorming, krampen, winderigheid, diarree of brijige ontlasting na het eten van een fructoserijk voedingsmiddel. Maar ook hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, depressies, sterke hypoglykemie, slaapproblemen etc.
Ingestie van druiven, krenten of rozijnen veroorzaakt meestal binnen 6 tot 24 uur na inname klachten. Een aantal klachten die gezien kunnen worden zijn: braken, diarree (eventueel met bloed), buikpijn, instabiliteit en sloomheid.
De druif als superfruit. Een echte energiebom: ze leveren ongeveer 700 kcal per kilo, vooral in de vorm van suikers. Ondanks dit hoge energiegehalte, passen druiven perfect in een gezonde voeding. Ook wie op zijn lijn let, mag gerust een handjevol druiven eten.
Druiven zijn rijk aan vitamine A, C, B1, B2, P en de mineralen kalium, ijzer en mangaan. Daarnaast beschikt de druif over resveratrol. Deze zijn zeer nuttig bij anti-aging en detoxing. Naast dat druiven de huid ontgiften beschermt het de huid tegen uv-stralen.