Wortelen bevatten een antioxidant (bèta-caroteen) dat de risico's op hart- en vaatziekten kan helpen verminderen.
Als je ze regelmatig eet kan dat helpen om je immuunsysteem te ondersteunen en chronische ontstekingen te voorkomen. Er zijn veel verschillende kleuren wortels en elke kleur heeft weer zijn eigen unieke voordelen voor de gezondheid.
Doordat wortels rijk zijn aan oplosbare vezels, werken ze cholesterolverlagend. De vezels in wortels binden zich namelijk aan de cholesteroldeeltjes in je lichaam, waardoor ze samen met de vezels je lichaam verlaten. Ook de kalium die je in deze groente vindt, helpt hierbij en voorkomt een te hoge bloeddruk.
Denk aan groenten zoals spinazie, andijvie, broccoli, paksoi … Het chlorofyl – de stof die deze groenten hun groene kleur geeft – bevat veel magnesium, en dat is goed voor het hart. Verder bevatten ze ook veel kalium, dat een hoge bloeddruk voorkomt.
Zout en hoge bloeddruk
Te veel zout eten kan leiden tot een hoge bloeddruk. Een hoge bloedruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Voeg geen of weinig zout of zoute smaakmakers toe aan de maaltijden. Vermijd kant-en-klare producten, die bevatten vaak veel zout.
Vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring en sardines zijn rijk aan de omega 3-vetzuren DHA en EPA. Deze onverzadigde vetten zijn onder andere goed voor het hart, de bloeddruk, en triglyceridenspiegel. Zo toont onderzoek aan dat EPA de stabiliteit van de bloedvaten kan verbeteren.
Voeding met veel verzadigd vet, verhoogt het risico op een te hoog LDL-cholesterol in het bloed, omdat deze vetten de lever aanzetten om cholesterol aan te maken. Verzadigde vetten zitten in bijvoorbeeld frituurvet, volvette kaas, volle melk en vet vlees.
Komkommers zijn goed voor je hart. De antioxidanten helpen mee om je cardiovasculaire gezondheid op peil te houden. Maar er zijn ook studies die erop lijken te wijzen dat komkommers een cholesterolverlagende werking hebben. Vooral de zaadjes van de komkommer blijken heilzaam te zijn.
Tomaten zijn bieden ondersteuning aan het hart- en vaatstelsel. Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
De vezels in bananen zijn heel bijzondere oplosbare vezels die het cholesterol verlagen en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verlagen. Onze bananen beschermen het hart: het zijn echte kaliumbommetjes. Kalium is een mineraal dat van belang is voor de opbouw van sterke spieren.
Met het eten van 100 gram rauwe wortels heb je al 11% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels binnen. Vezels zijn noodzakelijk voor een soepele spijsvertering. Ze helpen het risico te verminderen op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Ook zit je sneller vol door het eten van vezels.
Wortels zijn rijk aan fenolische verbindingen waarvan is gebleken dat ze ontstekingen verminderen en bloedvaten ontspannen. Een onderzoek met meer dan 2000 mensen ontdekte dat het eten van rauwe wortels hielp om de bloeddruk van de groep te verlagen . Rauwe wortels kunnen een geweldige crunch toevoegen aan uw salade of kies ze als een gezonde bijgerecht bij dressing!
Verder bevatten komkommers veel kalium, magnesium en ook vezels. Deze werken goed bij het onder controle houden van de bloeddruk. Of je nu een lage-, of juist hoge bloeddruk hebt, dit is in beide gevallen goed te behandelen met komkommer.
Studies met mensen en muizen laten zien dat de omzetting van bètacaroteen in vitamine A het "slechte" cholesterol in het bloed verlaagt . Bètacaroteen kan dus helpen beschermen tegen de ontwikkeling van atherosclerose, wat leidt tot de ophoping van vetten en cholesterol in onze slagaders.
De wortel bevat veel bitterstoffen die een gunstige werking hebben ter ondersteuning van de lever- en galfunctie. Daarnaast bevat de wortel ook fytosterolen en vetzuren zoals linoleenzuur, linolzuur, oleïnezuur en palmitinezuur.
Dankzij hun hoog gehalte aan vitamine A in de vorm van bèta-caroteen (provitamine A) zijn wortelen goed voor de ogen. Vitamine A draagt bij aan de aanpassing van ons zicht aan de duisternis. Een langdurig tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid en in extreme gevallen zelfs tot blindheid.
Als je een hart- of vaatziekte hebt is het advies iets meer vis te eten, namelijk 1-2 porties per week in plaats van 1 portie per week. Neem niet te veel en niet te vaak producten buiten de Schijf van Vijf. Denk aan drop, zoute snacks, vleeswaren, witbrood, frisdrank en alcohol.
Voldoende water drinken kan de kans op een hartaanval verlagen. Het American Journal of Epidemiology toont in een 6-jaar durend onderzoek aan dat mensen, die dagelijks meer dan 5 glazen water per dag drinken, 41% minder kans hebben op een hartaanval.
Appels zijn in verband gebracht met een lagere kans op hartziekten . Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van 100-150 g/d hele appels in verband wordt gebracht met een lagere kans op hartziekten en risicofactoren zoals hoge bloeddruk. Een reden hiervoor kan zijn dat ze oplosbare vezels bevatten.
Rode vruchten zoals aardbeien, bosbessen en frambozen zitten vol met antioxidanten. Deze stoffen verlagen de bloeddruk en verkleinen daarmee ook de kans op hart- en vaatziekten.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Vanwege de kalium zijn snoeptomaatjes gezond voor het op peil houden van de bloeddruk, de werking van de spieren en de geleiding van het zenuwstelsel. Waar zijn tomaten nog meer goed voor? Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft.
Het eten van enkele porties (ongezoete) yoghurt per week hangt samen met een lager risico op sterfte door hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een langlopend onderzoek. De resultaten laten zien dat yoghurt past in een gezond voedingspatroon voor patiënten die een hartinfarct hebben doorgemaakt.
Thee verkleint de kans op hart- en vaatziekten
Als je elke dag een aantal kopjes zwarte thee drinkt dan heb je ongeveer 30 procent minder kans op slagaderverkalking (Slagaderverkalking zorgt ervoor dat de slagaders steeds nauwer worden.
Pluimvee - kip- of kalkoenfilet zonder vel of mager kippen- of kalkoengehakt (minimaal 93% mager) Mager vlees - zoals varkensnek, ossenhaas of mager rundergehakt (minimaal 93% mager) Bonen, erwten en linzen - zoals zwarte bonen en kikkererwten Eieren.