Als drinken kun je bijvoorbeeld melk, diksap, ongezoet fruitsap, slappe thee of water meegeven. Ook hiervoor geldt, zorg er voor dat de naam van je kind duidelijk op de broodtrommel staat, zo voorkom je dat de broodtrommel kwijt raakt.
Het Voedingscentrum geeft advies. Het antwoord van het Voedingscentrum: water is de beste dorstlesser. Maar ook melk en yoghurt hebben kinderen elke dag nodig, stelt het Voedingscentrum. Kinderen van 4 tot 8 jaar wordt aangeraden dagelijks 1 tot anderhalve liter water te drinken waarvan 300 ml melk(producten).
Het advies is om je baby of kind water of lauwe licht gezette thee zonder suiker te geven. Water en thee staan wel in de Schijf van Vijf. In deze tabel staat hoeveel calorieën en suiker in verschillende soorten drinken zit. Voor de vergelijking: een standaard suikerklontje is 4 gram.
Verse en houdbare melk kan allebei. Karnemelk is ook een goede keuze. Houd het op 2 bekertjes per dag, anders heeft je kind misschien minder trek in ander eten. In plaats van melk kun je ook halfvolle-, of magere yoghurt, magere kwark of magere vla geven, bijvoorbeeld als toetje.
Kinderen vanaf 6 jaar moeten dagelijks 1,5 liter per dag drinken. De absolute aanrader blijft natuurlijk water. Ouders kiezen helaas nog altijd te vaak voor gesuikerde dranken voor hun kinderen. Daarom zeten we enkele alternatieven op een rijtje.
Op de basisschool zijn er vaste momenten waarop de kindjes drinken. Wat je voor de ochtend kunt meegeven is bijvoorbeeld water, diksap, ongezoet fruitsap, slappe thee of melk. Op veel basisscholen kun je gebruik maken van schoolmelk. Dan krijgt je kind lekker koude melk.
Geef daarom eens vis mee zoals zalm, tonijn, makreel of haring. Kies geen snel bederfbaar beleg zoals américain of rosbief. Ook lekker zijn hummus of een pasta op basis van groenten. Gebruik ook groenten tussen de boterhammen zoals geraspte wortelen, slablaadjes, komkommer, tomatenschijfjes.
Help, mijn kind drinkt light/zero frisdrank!?
Dit is de hoeveelheid zoetstof die je zonder enig gezondheidsrisico gedurende je hele leven elke dag mag innemen. Onderzoek (1) van de Belgische overheid heeft uitgewezen dat zelfs grote verbruikers van zoetstoffen ver onder deze bovengrens liggen.
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Deze producten leveren op hun beurt ook gezondheidsvoordelen.
Er bestaan verschillende plantaardige zuivelalternatieven, zoals sojadrink, erwtendrink, amandeldrink, rijstdrink, haverdrink en kokosdrink. Er bestaan ook plantaardige alternatieven voor yoghurt en toetjes. Van deze plantaardige alternatieven weten we nog niet of ze op de langere termijn iets voor je gezondheid doen.
Het beste is om kinderen tot een jaar of 6 helemaal geen frisdrank te geven. Oudere kinderen kun je een glaasje frisdrank geven bij speciale gelegenheden, zoals een feestje of tijdens het 'opblijven'. Zo blijft het bijzonder. Er zijn ook frisdranken op de markt zonder suikers, maar met zoetstoffen.
Het is een misvatting dat appelsap, of ieder andere vruchtensap uit een pakje, goed is voor je kind. Vanwege het fruit (welk fruit?) en de vitaminen (veelal toegevoegd) bijvoorbeeld. Laat ze dan maar gewoon een appel eten, dat is veel beter.
Diksap heeft de naam gezond te zijn, maar het bevat veel suiker en dus veel calorieën, net als andere aanmaaklimonade. Als je kind vaak diksap drinkt, kan het zorgen voor overgewicht en tandbederf. Ook al staat er '100% puur sap zonder toegevoegd suiker' op het etiket, toch levert diksap veel suiker.
Een glas aangelengd diksap bevat gemiddeld dan ook minder 6 gram fruitsuiker per 100 ml. Ter vergelijk in een glas roosvicee bevat aangelengd ongeveer 10 gram suiker per 100ml.
Kinderen vanaf 1 jaar tot en met 13 jaar hebben ongeveer tussen de 1 en 1,5 liter drinken nodig.
Voor kinderen wordt een maximale grens van 2,5mg/kg/dag gesteld. Een kind van 30kg zal dus al zijn norm overschrijden na het drinken van 2 blikjes cola (light). Een te hoge opname van cafeïne kan leiden tot gedragsstoornissen (waaronder angstgevoelens).
Als je frisdrank wilt drinken en minder calorieën wilt binnenkrijgen, kun je dus beter light-frisdrank drinken. De zoetstoffen in light-frisdrank zijn verder ook beter voor je tanden. Zoetstoffen spelen namelijk in tegenstelling tot suiker geen rol bij het ontstaan van gaatjes (tandcariës).
Roosvicee Original Vruchtenmix is een lekkere en gezonde vruchtensiroop die bovendien rijk is aan vitamine C. De siroop is gemaakt van de beste kwaliteit fruit en onze vertrouwde rozenbottels, die van nature een bron van vitamine C zijn. Bovendien bevat deze siroop 30% minder suiker dan vruchtensiroop en diksap.
Groene thee is het gezondste drankje ter wereld
Vooral groene thee bevat een sloot antioxidanten dat tal van gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Groene thee is gemaakt van de bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Deze bladeren bevatten meerdere soorten polyphenolen, waaronder catechine en epicatechine.
Kinderen vormen wel een risicogroep omdat de ontwikkeling van het zenuwstelsel mogelijk door teveel cafeïne kan worden aangetast. Omdat de effecten onduidelijk zijn, kunnen kinderen tot 13 jaar beter helemaal geen cafeïnerijke dranken nemen.
Als je je kind vaak drankjes met suiker geeft, dan is de kans op gaatjes in tanden en kiezen en tanderosie groot. Om gaatjes en tanderosie te voorkomen kun je het beste water geven. Ook light-frisdranken zijn niet goed voor het gebit. Ze bevatten dan wel geen suiker, maar wel zuren.
Uit verschillende studies is gebleken dat het drinken van cola Zero geen negatieve effecten heeft op de gezondheid. In tegenstelling tot gewone cola bevat cola Zero geen suiker en calorieën, waardoor het een populaire keuze is voor mensen die willen afvallen of hun suikerinname willen verminderen.
Een banaan is niet geschikt om in stukjes gesneden mee te geven. Deze stukjes zullen snel verkleuren en worden pappig. Als je niet een hele banaan mee wil geven, kun je deze wel met schil eromheen doormidden snijden en dan een halve banaan meegeven. Doordat je de schil eromheen laat, blijft de banaan wel goed.
Wanneer je toch graag een koekje wil meegeven naar school, kies je best voor de droge varianten zonder chocolade, rijstkoekjes of granenrepen. Deze bevatten weer minder suiker en meer vezels. Chocoladekoekjes, wafels en cakejes kunnen zeker af en toe, maar maak er dan een speciale gelegenheid van.