"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
“Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product wat achteruitgaan. Je kunt het product dan vaak nog wel veilig eten of drinken”, schrijft het Voedingscentrum. Ze raden aan om je zintuigen te gebruiken (kijken, ruiken, proeven) om te beoordelen of de yoghurt nog houdbaar is.
Bedorven yoghurt kan relatief onschadelijk zijn, een onaangename zure smaak omdat de goede bacteriën erin langzaam lactose blijven fermenteren tot melkzuur. Maar bederf kan yoghurt ook onveilig maken om te eten. Als er schadelijke microben aanwezig zijn, kunnen ze langzaam groeien in yoghurt, wat voedselgerelateerde ziekten kan veroorzaken als ze worden ingenomen .
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Plantaardige boter of margarine is geopend veel langer te bewaren dan de drinks. Ze zijn in de koelkast 1 maand houdbaar en soms wel 2 maanden in de vriezer. Voor de yoghurt geldt hetzelfde als de drinks. Het plantaardige vlees is in de koelkast 2 tot 3 dagen houdbaar en in de vriezer blijft het zo'n 3 maanden goed.
Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval. Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas. De land-en tuinbouw gebruikt die compost als bodemverbeteraar zodat gewassen beter groeien.
Op het moment dat het pak geopend is, moet het direct in de koelkast worden gezet. Als een gebruikt pak een uur buiten de koelkast staat, gaat er een dag van de houdbaarheidsdatum af.
Waarom yoghurt waterig wordt en wat je met de vloeistof moet doen, volgens experts. De vloeistof is niet schadelijk , maar het is waarschijnlijk niet iets dat je in je ochtendkom yoghurt wilt hebben.
De symptomen beginnen meestal binnen een paar dagen na het eten van het voedsel dat de infectie veroorzaakte. Soms beginnen ze na een paar uur of pas na een paar weken.
Symptomen van uitdroging kunnen zijn: duizeligheid, een rode huid, verminderde eetlust, donkere urine en aanzienlijke vermoeidheid, volgens de Cleveland Clinic. Neem contact op met uw arts als u moet overgeven of gerelateerde symptomen ervaart nadat u verlopen yoghurt hebt gegeten , om de juiste gezondheid en veiligheid te garanderen.
Ten minste houdbaar tot datum - Deel 2 Hoe weet je of yoghurt bedorven is 🤔 Over het algemeen is afgesloten yoghurt 3-4 weken houdbaar na de uiterste houdbaarheidsdatum . Geopende yoghurt kan 5-7 dagen houdbaar zijn (misschien zelfs langer - maar houd rekening met 5-7 dagen). Let op deze signalen om te weten of yoghurt bedorven is. Let op hoe de wei, de vloeistof in yoghurt, verandert.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Wat melkproducten betreft, mag u geleidelijk weer beginnen met yoghurt, vooral om de darmflora te herstellen.
Stonyfield Farms (een fabrikant van biologische yoghurt) legt de houdbaarheidsdatum als volgt uit: "Soms kunnen de producten nog 7-10 dagen na deze houdbaarheidsdatum worden gebruikt.
U kunt een voedselprobleem in een restaurant, een levensmiddelenwinkel, een zorg over een gekocht artikel of met online besteld voedsel melden bij de lokale autoriteit waar het bedrijf is gevestigd . Het lokale autoriteitsteam voor voedselveiligheid zal de klacht beoordelen en de meest geschikte handelwijze bepalen.
Yoghurt dieet: je neemt verspreid over de dag twee liter yoghurt met veel eiwitten. Er bestaan veel varianten op dit dieet, meestal wissel je normale dagen af met yoghurt dagen. Tijdens de yoghurt dagen eet je alleen twee liter yoghurt en kun je per week zo'n 2 tot 4 kilo afvallen.
Een lichte scheiding van wei van de yoghurt is volkomen natuurlijk en niets om je zorgen over te maken . Wanneer dat gebeurt, kun je de wei er weer doorheen roeren voor een gladdere yoghurt of het eraf gieten. De wei is voornamelijk water, maar bevat wat mineralen en voedingsstoffen, waaronder calcium en wat wei-eiwit.
Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden!
Staat er veel meer vocht op de yoghurt, dan klopt er iets niet. Zeker als dat vocht een vies geurtje of kleurtje heeft, dan moet je het niet vertrouwen. Logisch wellicht, maar schimmel op yoghurt is het duidelijkste teken. Gorgonzola en Roquefort met schimmel, dat is normaal.
Yoghurt: yoghurt kan vóór de laatste dag van de houdbaarheidstermijn worden ingevroren en moet na het ontdooien binnen 24 uur worden gebruikt.
Bevroren yoghurt
Dit is een uitstekende manier om yoghurt die bijna over de datum is op te maken en een gezonder alternatief te creëren voor traditioneel ijs. Meng yoghurt met fruit zoals aardbeien of mango's, een scheutje honing of zelfs wat chocoladechips voor een zoete twist. Vries in in mallen voor een makkelijke snack.
Volgens de Foodkeeper-app van de USDA's Food Safety and Inspection Service moet yoghurt binnen 1 tot 2 weken na de aankoopdatum worden geconsumeerd . (Dit tijdsbestek gaat er overigens vanuit dat je je yoghurt in de koelkast hebt bewaard.) Daarna is er geen garantie meer dat je yoghurt nog veilig is om te eten. Het is het beste om het weg te gooien.