Wij raden aan om de kaas in vetvrij kaaspapier te wikkelen. De binnenkant van dit papier bestaat uit vershoudfolie, waardoor het niet uitdroogt. Een kaasdoos of een Tupperware bak zijn ook manieren om het natuurproduct te bewaren, maar bij kaaspapier blijft de kaas het meest smeuïg en smaakvol wat ons betreft.
Geen erg, gebruik bakpapier. Daarin bewaart de kaas het beste. Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming.
Azijn blijkt het ontstaan van schimmel tegen te gaan. Je kan een klein beetje azijn druppelen op kaasdoek of keukenpapier waarin je de kaas bewaard.
Kaas kunt u het beste bewaren in een vel kaaspapier dat u bij de kaasboer meekrijgt. Kaaspapier zorgt ervoor dat de kaas niet uitdroogt en de smaak het beste behoudt. Bewaar kaas niet in plastic want dat zorgt ervoor dat schimmels sneller kunnen groeien.
Het beste materiaal om kaas in te bewaren is kaaspapier of een kaasdoos, zoals een Tupperware doos. Het is belangrijk dat je in beide gevallen ervoor zorgt dat er geen lucht bij de kaas komt. Het allerbeste is wel kaaspapier. Dan houd je de kaas het smedigst.
Met een kaasdoos houd jij je kaas lekker lang vers
Met een kaasbak bewaar je jouw lievelingskaas onder optimale omstandigheden, zodat je er zolang mogelijk plezier van hebt. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en kunnen tegen een stootje.
SCHOON: kaas neemt andere smaken op, dus houd de jouwe uit de buurt van aromatische voedingsmiddelen zoals uien of die geweldige curry die je voor de lunch hebt gemaakt. KOUD: de meeste kazen voelen zich prettig tussen 34 en 38 graden. BEKLEED: kaas verliest smaak en vocht wanneer het aan lucht wordt blootgesteld, dus zorg ervoor dat je het bedekt met bakpapier .
Wikkel het in papier
Knip gewoon een vierkantje bakpapier af en vouw het om je kaas heen alsof je een cadeautje inpakt. Vermijd huishoudfolie, aluminiumfolie en andere plastic wikkels, want deze kunnen je kaas de verkeerde smaken geven.
Regel één: gebruik vooral geen plasticfolie. Kaas moet kunnen ademen, en dat verhindert folie net. Gebruik liever bakpapier of speciaal kaaspapier (dat je in de gespecialiseerde handel kunt kopen). Vouw het papier zo strak mogelijk rond je restje kaas en maak het uiteinde vast met een stukje doorzichtige tape.
De beste manier om kaas vers en schimmelvrij te houden is door kaaspapier, bakpapier of een kaaszak te gebruiken . Deze wikkels zorgen ervoor dat de kaas kan "ademen", maar voorkomen dat er ongewenste lucht in de kaas komt. Gebruik nooit plasticfolie. Het verstikt de kaas, waardoor deze vocht vasthoudt en smaak verliest.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Gooi alle zachte kaas weg die schimmel vertoont. Snijd bij harde kaas, zoals Cheddar, minstens 1 inch rond en onder de schimmelplek af (houd het mes uit de schimmel zelf). Nadat u de schimmel hebt weggesneden, zou de resterende kaas veilig moeten zijn om te eten. Bedek de kaas opnieuw met verse folie en bewaar hem in de koelkast.
Een veelvoorkomende oorzaak is te veel vocht wanneer de kaas wordt bewaard . Het gebruik van plastic verpakkingen of zip-top zakken kan te veel vocht vasthouden. Wanneer u dit overweegt, welke verpakking zou u dan kiezen voor uw kaas? De andere veelvoorkomende oorzaak van beschimmelde kaas is inconsistente temperaturen in de koelkast.
Laat je oude kaas ademen
In de koelkast kunnen namelijk de smaken en geuren van andere voedingsmiddelen zich vermengen en de subtiele smaak van je geliefde kaas verstoren. Daarnaast wordt oude kaas alleen maar harder in de koelkast, terwijl deze al maanden of zelfs jaren (!) heeft gerijpt buiten de koelkast.
Kaaspapier zijn vellen papier die speciaal gemaakt zijn om kaas in te verpakken.
Aluminiumfolie heeft allerlei toepassingen in de keuken, maar het is niet de beste manier om kaas te bewaren . Net als plasticfolie is het een vrij slappe barrière als het gaat om het vers houden van kaas — en het weghouden van droogte, overtollig vocht, schimmel en nare smaken van uw kaas.
Bewaar de kaas (met papier) in een bewaardoos
En door het vochtrooster dat in de kaasdoos zit, ligt de kaas niet in het vocht en kan je het beter bewaren. Bovendien neemt de bewaardoos geen luchtjes aan, ideaal dus om kaas in te bewaren.
Plasticfolie is uit den boze — sterker nog, kaas in plasticfolie wikkelen zorgt er alleen maar voor dat het sneller bederft. Kies in plaats daarvan voor bakpapier of vetvrij papier, waardoor de kaas kan ademen en extra vocht wordt voorkomen . Je kunt ook kaaspapier gebruiken, maar dat is veel duurder.
Johnson raadt aan om kaaspapier, slagerpapier of zelfs bakpapier te gebruiken. Doe de kaas die je in papier hebt gewikkeld (geen plastic!) in een andere bak voor extra bescherming — ofwel Tupperware met gaten erin geprikt of een plastic zak met gaten erin geprikt . De gaten zijn belangrijk, want kaas is een levend wezen.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort.
Goudse kazen blijven prima buiten de koelkast . Wanneer de kaas warm, 'zweterig' of zacht is bij levering, legt u de kaas gewoon in de koelkast en u zult zien dat de kaas weer 'hard' wordt (de warmte tijdens het transport zal de kwaliteit en/of de smaak van de kaas niet aantasten).
kaasdoos (meervoud kaasdozen) Alternatieve vorm van kaasdoos (“container voor kaas”) Een apparaat dat vroeger door phreakers werd gebruikt om een vaste telefoonlijn om te zetten in een openbare telefoon .
Een temperatuur tussen de 5 en 15 graden Celsius is ideaal voor de meeste kazen. Om een hele kaas langer vers te houden, kun je ervoor kiezen om de stukken van de hele kaas te vacumeren. Dit zorgt ervoor dat er geen lucht bij de kaas komt en vertraagt het rijpingsproces, waardoor de kaas langer vers blijft.
We bewaren onze kaas in plastic
Daarnaast kan plastic verpakkingsmateriaal ervoor zorgen dat de kaas ook een plastic-achtig smaakje krijgt. Verpak de kaas in speciaal kaaspapier met een dun laagje folie aan de binnenkant of maak gebruik van vetvrij bakpapier of ademende huishoudfolie.