Veel tropische vruchten, zoals sinaasappels, bananen en kiwi's, bevatten veel kalium. Gelukkig is ananas een zoet, kaliumarm alternatief voor mensen met nierproblemen. Bovendien is ananas rijk aan vezels, mangaan, vitamine C, en bromelaïne, een enzym dat ontstekingen helpt verminderen (51).
Nierbeschermend. Onderzoekers zien dat een beschadigde nier sneller herstelt als het ananas krijgt toegediend. Het nierweefsel dat door vrije radicalen is aangetast, komt terug tot zijn gezonde vorm als een ananasextract wordt gegeven. Daardoor werken de nieren beter.
Groenten en fruit zoals bessen, druiven, broccoli en spinazie zijn dus uitstekende keuzes, maar ook volkoren granen, magere eiwitten zoals kip en vis en gezonde vetten zoals die in avocado's en noten te vinden zijn, zijn specifieke voedingsmiddelen die bijzonder gunstig zijn voor je nieren.
Dat is vooral bij spek, worst, bacon, salami, ham en gerookt vlees. Kies liever voor rosbief, fricandeau, kipfilet, kalkoenfilet, filet américain en de vleeswaren waarop staat dat ze geen of minder zout bevatten. U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe.
Bloemkool, paprika, kool en rucola. Deze groenten zitten bomvol nutriënten die goed voor je zijn en bevatten daarnaast weinig van de mineralen natrium, kalium en fosfor. Een teveel van deze elektrolyten moet door de nieren via de urinewegen worden afgevoerd. Bloemkool: bron van vitamine C, vitamine K en foliumzuur.
Om de nieren weer beter te laten werken, is meestal een dieet nodig, waarbij u bijvoorbeeld minder zout of minder eiwitten inneemt. Soms is het nodig dat u medicijnen gebruikt om de bloeddruk te verlagen of om tekorten aan te vullen zoals vitamine D.
Zout kan leiden tot hoge bloeddruk, wat schadelijk is voor de nieren. En zout is ook rechtstreeks schadelijk voor de nieren, zeker als er al nierschade is. Eiwitverlies in de urine – wat schadelijk is voor nieren, hart en bloedvaten – neemt ook af door zoutbeperking.
Behalve vitamine B, bevatten bananen ook veel kalium, een mineraal dat nodig is voor een goede functie van hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Daarnaast is komkommer goed voor de gezondheid van je nieren omdat deze het urinezuur level in je lichaam verlagen.
Aan groente in blik of pot en bewerkte diepvriesgroenten, zoals spinazie à la crème is zout toegevoegd. Zij zijn dus minder geschikt om te gebruiken. Knoflookzout, selderijzout, uienzout, sesamzout en zeezout bevatten evenveel zout als 'gewoon' keukenzout.
Conclusie. Tomaten zijn niet per se slecht voor de nieren, maar mensen met chronische nierziekte moeten hun consumptie van tomaten en andere kaliumrijke voedingsmiddelen in de gaten houden. Voor mensen met gezonde nieren vormen tomaten geen probleem en kunnen ze deel uitmaken van een gezond, uitgebalanceerd dieet.
- Vruchtensappen zijn vooral geschikt omdat ze bestanddelen als kalium en citraat bevatten, die een remmende werking hebben op kristalvorming in de nier. Drink daarom 1-2 glazen sap van citrusfruit, zoals sinaasappelsap, per dag.
De nieren verwijderen afvalstoffen en regelen de vocht- en elektrolytenbalans. Ze verwijderen de afvalstoffen die in het bloed terecht komen vanuit de voeding en de afbraakprocessen in ons lichaam. Ze verwijderen het teveel aan vocht. Ze verwijderen elektrolyten (natrium, kalium, fosfor, calcium, ...).
Bij het te veel eten van ananas, kan je een branderig gevoel in de mond krijgen. In ernstigere gevallen kan er een ontsteking in het mondslijmvlies optreden.
Is het goed om iedere dag ananas te eten? Als deze fruitsoort een van je favorieten is, kan je hem prima iedere dag eten. Zo kom je ook makkelijker aan die dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit van 200 gram.
Dat ananas rijk is aan antioxidanten, heeft niet alleen een gunstige invloed op het voorkomen van ziektes. De vele antioxidanten in ananas, zoals vitamine C, koper, zink, foliumzuur en bètacartoon, hebben een positieve invloed op vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen.
Vermijd voedingsmiddelen waarvan de eerste vier of vijf items in de ingrediëntenlijst zout bevatten. Eet geen ham, spek, worst, hotdogs, vleeswaren, kipnuggets of kipnuggets, of gewone bliksoep . Eet alleen soepen met minder natrium die geen kaliumchloride als ingrediënt bevatten (controleer het etiket).
Met name bladgroenten zoals spinazie, broccoli en boerenkool zitten vol vitamines en mineralen die bijdragen aan een goede werking van uw nieren.
Beschadigde nieren bouwen kalium op in het bloed, wat resulteert in ernstige hartproblemen. Kalium is aanwezig in bananen, andere soorten fruit en groenten (zoals aardappelen, avocado's en meloenen). Mensen met een gevorderde nierziekte wordt meestal geadviseerd om bepaalde soorten fruit en groenten, waaronder bananen, te vermijden .
Witloof wordt traditioneel ingezet als vochtafdrijvend middel, om de spijsvertering te bevorderen, om de nier- en leverfunctie te stimuleren, tegen reuma en jicht, voor het versnellen van wondgenezing en om koorts, diarree, galstenen en geelzucht te behandelen.
Ook voor het reinigen van het lichaam is komkommer zeer gezond. Snackkomkommers helpen je lichaam om oude afvalstoffen en gifstoffen af te voeren. Hierdoor is komkommer een gezond voedselwaren voor de blaas, nieren, lever en alvleesklier.
Rode paprika's hebben een lage kaliumwaarde en hebben veel smaak, maar dat is niet de enige reden waarom ze goed passen in een niervriendelijk dieet. Deze smakelijke groenten zijn een uitstekende bron voor vitamine C, vitamine A. Vitamine B6, foliumzuur en vezels.
Vanwege de krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen is knoflook een goede voedingskandidaat voor gebruik in een ‘voedsel als medicijn’-benadering voor chronische nierziekte (CKD) [6,7].
Uit onderzoek blijkt dat citroenzuur kan helpen om nierstenen te voorkomen. Citroen heeft namelijk het vermogen om de hoeveelheid citraat in het lichaam te laten toenemen. Hierdoor ontstaat een minder gunstige omgeving voor de vorming van nierstenen [5]. Het is ook goed voor je nieren om minder zout te eten.
Voor mensen met gezonde nieren is het eten van chocolade in gematigde hoeveelheden over het algemeen veilig en kan het zelfs enkele gezondheidsvoordelen bieden. Chocolade bevat echter bepaalde stoffen die problematisch kunnen zijn voor mensen met nierproblemen, vooral als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.