Fruit is eigenlijk een verzamelnaam voor eetbare vruchten. Een vrucht is - plantkundig gezien - het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Een tomaat is een vrucht, dus plantkundig gezien is tomaat fruit.
Tomaten worden meestal als groenten beschouwd terwijl ze plantkundige bekeken duidelijk vruchten zijn. Andere uitzonderingen zijn paprika's, doperwten, komkommers, aubergines en maïskorrels. Ondanks het feit dat zij anatomisch vruchten zijn, noemen we ze toch groenten.
Plantkunde: komkommer is fruit
Een komkommer groeit uit een bloem en bevat zaadjes die kunnen worden gebruikt voor het kweken van nieuwe komkommers. De komkommer is dus botanisch gezien fruit.
Paprika. Geen 'groente' die zoveel verkocht wordt als paprika, maar eigenlijk hoort deze ook thuis in het rijtje van fruit. Deze groeit namelijk ook uit de bloem van de plant en is dus een vrucht.
Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten. Ze worden meestal rauw gegeten en smaken zoet of zuur. Plantkundig gezien is een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Sommige vruchten worden tot de groenten gerekend, zoals tomaat, paprika, avocado, aubergine en komkommer.
Aardbei is een fruitsoort. Aardbeien bevatten weinig calorieën. Er zit veel vitamine C in aardbei, en de vrucht draagt bij aan de inname van foliumzuur. Aardbei staat net als ander fruit in de Schijf van Vijf.
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'. De avocado is hierin geen excentriekeling.
Wortel hoort tot de wortel- en knolgewassen en valt onder de groente. Groente staat in de Schijf van Vijf. Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Wortel bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën.
Wist je dat olijven vruchten zijn? Een olijf is geen groente, maar wel een fruitsoort. De olijfboom is een prachtige boom en hij levert je bovendien ook nog eens heerlijke vruchten op.
Wat zijn vruchtgroenten? Vruchtgroenten zijn groenten waarvan, in tegenstelling tot de meeste andere groenten, de vruchten worden gegeten. De bekendste en meest gegeten soorten zijn tomaten, aubergines, courgetten, komkommers, paprika's en pompoenen.
Heel wat boeren houden zich bezig met de biogroente- en aardappelteelt: bijna 30% van de biobedrijven zijn gespecialiseerd in groenten in openlucht. De aardappel is een groente, maar tegelijk is hij ook een bron van koolhydraten. Hij bevat diverse vitaminen en mineralen die in pasta en rijst niet voorkomen, bv.
Pompoenen zijn botanisch gezien vruchten, omdat ze zaden bevatten. Pompoen is familie van de komkommer en de meloen. Culinair en voedingswaardetechnisch gezien is pompoen echter een groente.
Leuk weetje: Ananas is een populaire fruitsoort in Nederland.
Volgens de tuinbouwkundige definitie is de banaan een groente. Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat banaan meestal wordt gegeten als tussendoortje of dessert. Bananen groeien aan een tros die ongeveer vijftig kilo weegt.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Pepers. De hete pepertjes die onze favoriete gerechten lekker pittig maken, komen net zoals paprika's en tomaten van planten van het geslacht Capsicum. Dit zijn ingrediënten die wij zien als groente, maar wel zaden bevatten.
Paprika is een groente. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter.
Wanneer je aan fruit denkt, denk je niet meteen aan noten. Toch behoren noten officieel wel tot fruit. Alle vruchten en zaden, of ze nu gecultiveerd zijn of in het wild groeien, vallen onder de noemer 'fruit' wanneer ze rauw gegeten kunnen worden.
Deze categorie omvat items die velen als groenten beschouwen, waaronder pompoen, tomaten, komkommers, paprika's, aubergine en avocado's. Ja, pompoenen zijn een fruitsoort ! Erwten en bonen zijn wat lastiger, want als je alleen eet wat er in de peul zit, eet je de pit.
Komkommer is een groente. Om precies te zijn een vruchtgroente. Dat wil zeggen dat komkommer hoort bij de groenten waarvan we de vrucht van de plant eten. Net zoals bijvoorbeeld paprika en tomaat.
Knolgewassen zijn groenten waarvan de wortel is uitgegroeid tot een eetbare groente. Deze verdikking kan voorkomen in de vorm van een knol, zoals bij knolselder, radijs en rode biet. In andere gevallen gaat het om een duidelijk verdikte wortel, zoals bij wortelen, schorseneren, pastinaak en rammenas.
Fruit is altijd de vrucht van een plant, zoals een aardbei of braam. Terwijl groenten ook andere delen kunnen zijn, zoals een wortel, knol, stengel of blad. Bovendien kun je al het fruit rauw eten, maar dit geldt niet voor alle groenten. Een ongekookte spruit of sperzieboon is natuurlijk niet te eten.
Watermeloen is familie van de komkommer en de pompoen en daardoor dus eigelijk een (vrucht)groente en geen fruit. Toch zul je zien dat watermeloen in overzichten terug te vinden is onder de fruitsoorten en niet onder de groenten. Dat komt vanwege de hoeveelheid fruitsuikers die in de watermeloen zit.
AVOCADO'S ZIJN SUPERGEZOND
Zo bevatten avocado's meer kalium dan bananen, namelijk zo'n 14% van de ADH. Bananen, die ook vol met het mineraal zitten, bevatten 10% van de ADH. Potassium (kalium) is belangrijk voor een gezonde normale bloeddruk. En dát is weer zinvol omdat het de kans op een hartaanval reduceert.
Hoewel rabarber meestal in zoete gerechten wordt verwerkt, is het geen fruitsoort, maar een groente. Om precies te zijn behoort rabarber tot de duizendknoopfamilie, net zoals bijvoorbeeld boekweit.