Cyprus staat in het eerste coronajaar met 397 kilo per hoofd van de bevolking bovenaan de lijst van grootste voedselverspillers, gevolgd door Denemarken, Griekenland, Portugal en Nederland.
In Roemenië en Bulgarije vindt de meeste verspilling plaats in de huishoudens en voedselindustrie.
Verspilling komt het meest voor bij huishoudens met (jonge) gezinnen. Ook jongere consumenten verspillen relatief veel. Of je werkt lijkt ook gerelateerd aan voedselverspilling. Toch is er nog veel onduidelijk als het gaat om wie de grote verspillers zijn.
De Belgische voedingsindustrie verspilt 161 kg voedsel per inwoner per jaar, terwijl dat in Nederland slechts 59 kg is, in Frankrijk 29 kg en in Duitsland zelfs maar 19 kg.
Volgens het WWF (2021) wordt 40% van het voedsel dat we wereldwijd produceren verspild. Dit betekent dat er elk jaar 2,5 miljard ton voedsel wordt verspild.
Voedselverspilling: tijdens productie én in huis
Gelukkig wordt een deel van de verliezen van de boer tot aan de winkel nog wel nuttig gebruikt, bijvoorbeeld als veevoer. Maar het meeste voedsel wordt verspild bij consumenten thuis. Dat verspilde eten belandt dus ongebruikt in de afvalbak.
Wereldwijde feiten over afval
Een derde van al het geproduceerde voedsel gaat verloren of wordt verspild – ongeveer 1,3 miljard ton voedsel – wat de wereldeconomie jaarlijks bijna $ 940 miljard kost. Tot 10% van de wereldwijde broeikasgassen komt van voedsel dat wordt geproduceerd, maar niet gegeten. Bron: United Nations Environment Program (UNEP) (2021).
Hier is wat 'voedsel' om over na te denken: terwijl de wereld elk jaar ongeveer 2,5 miljard ton voedsel verspilt, gooien de Verenigde Staten meer voedsel weg dan enig ander land ter wereld: bijna 60 miljoen ton - 120 miljard pond - elk jaar.
Na een uitgebreide analyse van het afvalbeheer in 38 landen komt Turkije herhaaldelijk naar voren als de grootste afvalproducerende natie ter wereld.
Frankrijk . In 2016 heeft de Franse overheid voedselverspilling in supermarkten in feite verboden.
Van alle groenten wordt de tomaat wereldwijd het meest gegeten. En ook in België lusten we er wel pap van, of beter gezegd, soep, sap, saus, snack of salade.
Niet-alcoholische dranken, Brood, granen, rijst en pasta, Zuivel en zuivelvervangers en Vetten en oliën worden bijna dagelijks gegeten of gedronken. Groenten worden op 89% van de dagen gegeten. Vlees en vleesvervangers worden op 87% van de dagen gegeten. Fruit, noten en olijven worden op 77% van de dagen gegeten.
Wereldwijd hebben 733,4 miljoen mensen chronisch honger. Dit is de zogenoemde midrange uit recent onderzoek van de FAO, dat laat zien dat naar schatting tussen de 713,3 en 757,2 miljoen mensen een constant probleem met voedsel hebben. Dat is 9,1% van de wereldbevolking: oftewel 1 op de 11 mensen.
Voedselverspilling is verantwoordelijk voor 254 miljoen ton broeikasgassen. Wereldwijd waren de drie landen met de hoogste voedselverspilling in 2021, namelijk met de meeste voedselverspilling afkomstig van huishoudens, China (bijna 92 miljoen ton), India (bijna 69 miljoen ton) en de Verenigde Staten van Amerika (bijna 20 miljoen ton) .
De Verenigde Staten (196,0 miljard dollar in 2021) was de grootste landbouwexporteur, gevolgd door Nederland (125,2 miljard dollar in 2021). Nederland exporteert veel eigen landbouw, maar dankt zijn hoge exportpositie ook aan wederuitvoer en de verwerking van landbouwimport voor de eigen export.
Brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel worden het meest verspild. De consument is met ruim een kwart van alle verspilling in ons land een grote verspiller en verspilt 33,4 kilo per persoon per jaar aan vast voedsel.
Als land produceert de VS meer afval dan enig ander land ter wereld: 2,0 kg vast gemeentelijk afval (MSW) per persoon per dag. Vijfenvijftig procent daarvan wordt als huishoudelijk afval beschouwd.
Denemarken lijkt zowel wat betreft land als cultuur veel op Nederland. Meer nog dan Zweden en Noorwegen. Het zijn beide nuchtere, egalitaire, sociaal democratische landen met gedeelde normen en waarden.
In heel Europa produceert Duitsland de meeste huishoudelijke voedselverspilling, maar gemiddeld produceert elke persoon per jaar 75 kilo voedselverspilling.
Op retailniveau kunnen defecten aan apparatuur (zoals defecte koelopslag), te veel bestellen en het verwijderen van onvolmaakte producten leiden tot voedselverlies. Consumenten dragen ook bij aan voedselverlies wanneer ze meer kopen of koken dan ze nodig hebben en ervoor kiezen om de extra's weg te gooien (zie Buzby et al (2014)).
Nederland is wereldwijd het land met het beste voedsel. Dit blijkt uit ons onderzoek naar de voedselsituatie in 125 landen. We maakten een ranglijst van landen aan de hand van vier vragen.
Ethiopië, Madagaskar, Jemen, Zuid-Soedan, Nigeria, Afghanistan, DR Congo, Soedan en Syrië blijven hotspots met het hoogste alarmniveau en catastrofale vooruitzichten. Ethiopië en Madagaskar zijn nieuwe hotspots die de meeste zorgen baren. In Ethiopië leven 400.000 mensen in een situatie van acute voedselnood.
Elk jaar wordt naar schatting 17% van de totale wereldwijde voedselproductie verspild: 11% in huishoudens, 5% in restaurants en catering en 2% in de detailhandel.
Hier in Nederland vinden we genoeg en gezond voedsel al vele tientallen jaren de normaalste zaak van de wereld. Dat komt door onze efficiënte landbouw en ons uitgekiende voedselsysteem. We exporteren veel voedsel, maar we importeren ongeveer net zoveel.