Om miso te gebruiken, voeg je een beetje pasta toe aan je warme soep, sausje, marinade of dressing. Je kunt miso ook gebruiken als smaakmaker bij het roosteren van groenten of in stoofgerechten. In Japan wordt misopasta natuurlijk vooral gebruikt als basis voor misosoep.
Miso in de keuken. Je kunt misopasta zowel koud als warm gebruiken in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan dressings en sauzen, maar ook soepen (daar komt de bekende misosoep om de hoek kijken), warme sauzen en stoofgerechten. Pas hierbij wel op dat je het niet te lang verwarmt omdat daardoor de smaak achteruit kan gaan.
Miso kun je gebruiken om de traditionele Japanse misosoep te maken. Dit is een heldere speciale bouillon met stukjes zeewier, bosuitjes, tofu en omelet erin. Liever de soep niet koken, want met koken gaan enzymen verloren.
Ja, miso is zeker gezond. Het zit namelijk vol met mineralen als ijzer, calcium en kalium. Daarnaast is het rijk aan eiwitten en zou misopasta veel vitamine B bevatten.
De smaak van miso is lastig te omschrijven. Als we het toch proberen zou de smaak van miso het beste omschreven kunnen worden als hartig, rijk, en complex. Het heeft een unieke umami-smaak, die vaak de vijfde smaak naast zoet, zuur, bitter, en zout wordt genoemd.
Koel en donker bewaren. Na opening in de koelkast bewaren en binnen 3 maanden consumeren. De miso zal na verloop van tijd natuurlijk donkerder worden; dit heeft geen invloed op de kwaliteit. Het is een levend product en door de voortdurende gisting kan het deksel wat gaan uitpuilen, het is veilig voor consumptie.
Verschil tussen witte miso, gele miso en rode miso
De meeste zijn gemaakt van dezelfde basisingrediënten, maar hoe donkerder de kleur, hoe sterker de smaak zal zijn. Witte miso heeft een milde, zoetige smaak en is vooral geschikt voor lichtere dressings en marinades. Gele miso heeft een lichtere smaak dan rode miso.
Op basis van deze studies is onlangs wetenschappelijk bewezen dat dagelijkse consumptie van misosoep geen invloed heeft op de bloeddruk . Het drinken van misosoep heeft niet alleen geen invloed op de stijging van de bloeddruk, maar het heeft zelfs het effect van het voorkomen van hoge bloeddruk.
Hoe gebruik je miso? Om miso te gebruiken, voeg je een beetje pasta toe aan je warme soep, sausje, marinade of dressing. Je kunt miso ook gebruiken als smaakmaker bij het roosteren van groenten of in stoofgerechten. In Japan wordt misopasta natuurlijk vooral gebruikt als basis voor misosoep.
Sommige mensen kunnen echter ernstige bijwerkingen ervaren na het consumeren van gefermenteerde voedingsmiddelen. De meest voorkomende reactie op gefermenteerde voedingsmiddelen is een tijdelijke toename van gas en een opgeblazen gevoel. Dit is het resultaat van overtollig gas dat wordt geproduceerd nadat probiotica schadelijke darmbacteriën en schimmels doden .
Het eten van gefermenteerde voedingsmiddelen zoals miso kan de spijsvertering verbeteren en gasvorming, een opgeblazen gevoel, constipatie en diarree verminderen .
In een pannetje op het fornuis of in een mok in de magnetron, verwarm water net voor het kookt. Roer de witte misopasta door het hete water tot het helemaal is opgelost . Geniet ervan met een lepel of drink het direct uit de beker!
Miso (Japans: みそ of 味噌) of misopasta is een Japanse gefermenteerde sojabonenpasta. Het is een traditioneel condiment uit de Japanse keuken dat wordt vervaardigd door het fermenteren van sojabonen met zout en koji (de schimmel Aspergillus oryzae) en soms rijst, gerst, zeewier of andere ingrediënten.
Miso pasta is gemaakt van gefermenteerde soyabonen en rijst. Hoe donkerder de kleur hoe langer deze gefermenteerd heeft. Qua dosering gebruik je ongeveer een eetlepel per persoon. Aangezien veel mensen niet gewend zijn aan de smaak van miso is het verstandig om deze lepel voor lepel toe te voegen.
Hoe eet je het? Misopasta kun je zowel koud als warm gebruiken, als dressing of in soep.
Je gebruikt maximum 1 koffielepel misopasta per dag.
Misopasta is niet alleen een uitstekende glazuur, marinade en basis voor saladedressings, maar kan ook in veel gerechten worden gebruikt ter vervanging van zout . Het voegt niet alleen een zoute smaak toe, maar ook een hartige kick.
Ongepasteuriseerde miso is een levend ingrediënt dat verder blijft fermenteren. Daarom moet je het na opening in de koelkast bewaren om het fermentatieproces te vertragen. In de koelkast blijft het smaakprofiel ongeveer een jaar lang relatief constant.
Het werkt bloeddrukverlagend en helpt tegen veroudering en straling. Daarbij bindt het vrije radicalen, wat oxidatie (vrijkoming van gifstoffen in het lichaam) tegengaat. Ook is miso goed voor het lipidenprofiel in de hersenen en bevat bovendien de juiste proteïnen, mineralen en vitaminen.
Misosoep is caloriearm, vetarm en heeft een hoog voedingsgehalte, dus het is veilig om dagelijks te eten . Het heeft echter wel een hoog zoutgehalte. Mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken of hartproblemen hebben (waaronder hoge bloeddruk en hartaandoeningen) kunnen hun consumptie van misosoep beter beperken.
Er werd ontdekt dat terwijl diëten met veel zout uit keukenzout de bloeddruk verhoogden, diëten met veel zout uit miso weinig effect hadden op de bloeddruk . In een ander onderzoek werd gerapporteerd dat Japanse volwassenen die een misodieet volgen, een lager risico op cardiovasculaire problemen hebben, ondanks het natriumgehalte.
Rode (aka miso) wordt meestal gemaakt met gerst-kōji en is vol en rijk van smaak, lekker voor bijvoorbeeld soepen en marinades . De donkerste variant (mame miso) is gemaakt met bonen-kōji. Zwarte miso is de sterkste van ze allemaal. Door de intensiteit leent deze zich goed voor bijvoorbeeld stoofschotels.
Saitaku Shiro Miso Paste 300g.
Miso invriezen in handige porties
In de vriezer kan ook; mijn ervaring is dat een standaard vorm voor ijsblokjes precies het juiste formaat heeft. Miso wordt niet hard in de vriezer, dus je kunt gewoon een portie eruit scheppen met een lepeltje.