Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Ze koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Doe ze in een afsluitbaar bakje en zet de datum erop.
Maak de salade zelf niet langer dan een dag van tevoren klaar. Salades met veel bladgroenten slinken snel, dus lenen zich er niet voor om te worden bewaard of om in te vriezen. Salades van knapperige groenten kun je zonder dressing in een afgesloten bak in de koelkast een dag bewaren.
Of doe de gewassen sla in een ruime kom. Leg bovenop de sla een stukje keukenpapier en dek het geheel af met huishoudfolie. Plaats de kom onderaan in de ijskast. De sla blijft tot 5 dagen lang lekker fris.
Heerlijke salade to go recepten voor de lunch
Een lekkere lunch salade kan je ook meenemen voor onderweg. Maak je een salade om mee te nemen? Zorg er dan voor dat je de salade maximaal 1 dag van tevoren maakt en bewaar de salade dressing apart. Een salade met bladgroenten kan namelijk snel slinken.
Een volledige krop sla kun je in huishoudfolie wikkelen en in de koelkast bewaren. Zo blijft de sla twee dagen vers.
De handdoek in de ring gooien krijgt een hele nieuwe betekenis als het gaat om het vers houden van salade. Een bedorven salade is een slijmerige zooi, maar door een papieren handdoek aan je tas of bak toe te voegen, absorbeer je het vocht, voorkom je dat bacteriën zich verspreiden en vertraag je rotting .
Maak je een salade om mee te nemen? Bewaar dan de dressing apart en voeg pas toe waneer je de salade gaat eten. Maak de salade zelf niet langer dan een dag van tevoren klaar.
Met een beetje planning kunt u salades tot wel een week van tevoren klaarmaken.
Ikzelf maak mijn salades graag op de dag zelf aan, omdat je groenten dan niet zompig worden. Als je een hardere groene salade hebt (bijvoorbeeld boerenkool), kun je die op de dag van de voorbereiding aankleden. Zodra je alle ingrediënten bij elkaar hebt, kun je ze op een rijtje zetten en in bakjes verdelen.
Salades die de hele week vers blijven, gebruiken aparte bakjes voor toppings en dressing om knapperige gerechten knapperig te houden . Bereid de toppings en dressing voor, zodat de hele salade klaar is om te pakken wanneer nodig – meng de bakjes gewoon door elkaar voordat je ze eet. Meal prep salade is vergelijkbaar met het samenstellen van een salade die je meteen opeet.
Voor bladgroenten, voeg keukenpapier toe
Voordat u uw bladgroenten in de koelkast bewaart, moet u ervoor zorgen dat ze helemaal droog zijn, zegt gezondheidscoach Nina Cherie Franklin, PhD (ook bekend als That Salad Lady). Ze raadt aan om keukenpapier tussen de lagen bladeren te leggen om verkleuring, verwelking en bederf te voorkomen.
Stop losse groenten in de grond om slijmerige bladeren te voorkomen
Deze geven ethyleengas af en kunnen ervoor zorgen dat de andere bladeren ook gaan verkleuren. Als uw groenten al in een plastic doos zitten, leg dan een papieren handdoek of een schone stoffen servet op de bladeren, sluit het deksel en bewaar het ondersteboven in de koelkast.
Een krop bladsla, zoals rode bladsla of of kropsla blijft iets minder lang vers in je koelkast: gemiddeld 5 tot 7 dagen. En heb je een krop botersla of veldsla te pakken, dan kun je die het beste zo snel mogelijk opeten: die blijft net als losse sla ongeveer 3 tot 5 dagen goed.
Ook is sla niet geschikt om in te vriezen. De smaak en textuur gaan bij het invriezen helaas verloren.
Een krop ijsbergsla is bijvoorbeeld nog helemaal dicht. Deze slasoort heeft dan ook de langste houdbaarheidsdatum. Hetzelfde geldt voor Romeinse sla. Een krop sla bewaart langer wanneer je die in z'n geheel koel bewaart in huishoudfolie.
Bewaar de sla niet bij appels, kiwi's en peren. Dan bederft het sneller. Bewaar een krop sla langer door een dun plakje van de onderkant af te snijden en de krop in een kommetje water in de koelkast te zetten. Of wikkel de onderkant van de sla in een vochtige theedoek.
Eens de blaadjes goed droog zijn, bedek je ze met absorberend keukenpapier, stop je ze in een Tupperware en bewaar je ze in de koelkast. Met dit advies zou je je sla tot tien dagen moeten kunnen bewaren. Zet je sla onderaan in de koelkast of in de groentelade. Daar is de temperatuur niet te laag.
Een maaltijdsalade kun je heel handig alvast een dag van tevoren maken. Als je een maaltijdsalade in de koelkast zet, kun je de salade 1 tot 2 dagen bewaren.
Voor de beste salades begint u met uw vinaigrette, voegt u vervolgens sla en de andere componenten toe. Zodra u klaar bent om te eten, gooit u de salade vlak voor het serveren om. Zorg ervoor dat u alle knapperige toppings (zoals noten of croutons) tot de allerlaatste stap bewaart.
Eenvoudige cateringtruc
Hier komt het geheim: Clowers draait de kom om en zet hem ondersteboven op een plank in de koelkast . Clowers merkt in de opmerkingen op dat hij het mengsel dagelijks controleert en de papieren handdoeken vervangt als ze vochtig worden. Met deze aanpak lijkt de salade na vier volledige dagen weer zo goed als nieuw.
U kunt groenten veilig en gemakkelijk bereiden en ze een nacht in de koelkast bewaren voordat u ze in uw favoriete recepten gebruikt . Voorbereiden betekent uw groenten wassen, schillen (indien nodig) en snijden, hakken, in plakjes of blokjes snijden volgens de recepten waarin u ze gaat gebruiken.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Dressing kun je goed van te voren klaar maken. Zo kun je ook proeven of de smaak goed is. Belangrijk: meng de dressing pas vlak voordat je gaat eten door de sla. In veel dressings zit azijn of een ander zuur waardoor het blad van de sla langzaam zacht en slap zal worden.
Pastasalades kunnen goed een dag van te voren. Deze laagjessalade moet juist eigenlijk een dag eerder gemaakt worden. Veel salades kunnen op zich wel een dag van te voren gemaakt worden, maar dan geen sla er door doen nog (want dat wordt vies) of bij andere de dressing er niet direct door doen.
Nitraat en het daaruit gevormde nitriet werden lang gezien als giftige stoffen. Nieuw onderzoek laat echter zien dat de risico's voor de gezondheid bij het eten van veel sla verwaarloosbaar klein zijn. Dat geldt ook voor de combinatie sla (of andere nitraatrijke groente) en vis. Je kunt dus iedere dag gerust sla eten.