Salmonella wordt gelukkig slechts sporadisch aangetroffen op sla, maar vormt wel een risico voor voedselvergiftiging wanneer de bacteriën de kans krijgen volop te vermenigvuldigen.
Sla (Lactuca sativa), een van de meest geconsumeerde bladgroenten ter wereld, wordt vaak in verband gebracht met uitbraken van door voedsel overgedragen ziekten. Salmonella spp. en Escherichia coli O157:H7 zijn de meest voorkomende bacteriën die deze ziekte veroorzaken.
Maar ook door kruisbesmetting, als bijvoorbeeld op één snijplank zowel rauw vlees als sla gesneden wordt. Zelfs het gebruik van hetzelfde mes kan een besmetting veroorzaken. Ook het eten van vlees of vis dat aan de binnenkant niet gaar is, of rauwe schelpdieren, vergroot het risico op een voedselinfectie.
Er is ontdekt dat sla in zakken voedselvergiftigingskiemen kan bevatten, zoals E. coli, Salmonella en Listeria . Mijn onderzoeksgroep heeft ontdekt dat deze pathogenen meer dan duizend keer beter groeien als ze sappen van slabladeren krijgen, zelfs als de slazak gekoeld is.
Het risico op besmetting is het grootst bij rauwe dierlijke levensmiddelen, zoals vlees van pluimvee, runderen of varkens, maar ook eieren. De meeste mensen raken besmet met de bacterie door het eten van niet of onvoldoende verhitte dierlijke producten. De salmonellabacterie kan ook op groenten en fruit zitten.
U kunt een Salmonella-infectie oplopen via verschillende voedingsmiddelen, waaronder kip, kalkoen, rundvlees, varkensvlees, eieren, fruit, spruitjes, andere groenten en zelfs bewerkte voedingsmiddelen, zoals notenpasta, diepvriespasteien en gevulde kipgerechten .
Ongeveer 85% van de Salmonella-infecties treedt op door consumptie van besmet voedsel zoals rauwe of onvoldoende verhitte eieren en vleesproducten, ongepasteuriseerde zuivelproducten en rauwe groenten en fruit.
Bacteriën zoals Salmonella en E. coli tieren onverwacht goed in zakjes voorgesneden sla. Zelfs in de koelkast. Dat blijkt uit een Britse studie.
Tenzij uw product wordt teruggeroepen, kunt u romaine sla veilig eten .
"Maar als bladgroente is het net zo goed voor je als boerenkool of spinazie." En omdat je sla waarschijnlijk rauw eet, krijg je de meeste voedingsstoffen binnen, aangezien rauwe groenten meer voedingsstoffen behouden dan gekookte . Amerikanen eten doorgaans vier hoofdsoorten sla. De voedingswaarden variëren afhankelijk van welke bladgroente je kiest.
Bij sla is dat bijvoorbeeld listeria monocytogenes, een bacterie die de infectieziekte listeriose kan veroorzaken. De gevolgen van die ziekte kunnen gaan van milde griepachtige symptomen tot hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging.
Klachten en symptomen bij infectie met salmonella
Het duurt ongeveer 6 tot 48 uur voordat een salmonellabesmetting klachten veroorzaakt. Deze periode wordt de incubatietijd genoemd. Klachten die kunnen ontstaan zijn: misselijkheid, overgeven, diarree (soms met slijm en bloed), buikkrampen, koorts en hoofdpijn.
Listeriose is één van de ergste soorten van voedselvergiftiging. De symptomen zijn koorts, vermoeidheid en pijn bij zwangere vrouwen. Andere symptomen zijn hoofdpijn, stijve nek, verwardheid, evenwichtsstoornissen, koorts en spierpijn.
Er bestaat geen enkele wasmethode die alle microben die op producten aanwezig kunnen zijn volledig verwijdert of doodt . Onderzoeken hebben echter aangetoond dat het grondig afspoelen van verse producten onder stromend water een effectieve manier is om het aantal micro-organismen te verminderen.
Salmonellabacteriën kunnen zich hechten aan gewasoppervlakken en worden getransporteerd door plantenweefsels . Wanneer het weefsel van de oogst wordt gesneden of beschadigd, kunnen suikers vrijkomen, wat een voedingsbron vormt voor pathogene of bederfelijke bacteriën die zich op het oppervlak bevinden om zich te vermenigvuldigen.
Het zijn vergelijkbare bacteriën, salmonella is ongeveer een miljoen jaar geleden geëvolueerd uit E. coli, wat hun dezelfde transmissiemethode en veelvoorkomende symptomen verklaart. Maar ze zijn anders, omdat E. coli veel heterogener is vergeleken met salmonella, en daarom gevaarlijkere effecten heeft .
Verse salades zijn een andere belangrijke bron van voedselvergiftiging . Maar het kan lastig zijn om de oorzaak te achterhalen. Sommige uitbraken zijn gekoppeld aan een specifiek soort bladgroenten, vaak romaine sla en spinazie, of aan bepaalde telers of verpakkers. Salmonella en andere bacteriën kunnen worden herleid tot vuil irrigatiewater, aarde of menselijke handen.
Groene bladsalades in verzegelde zakken met het label 'gewassen', 'drie keer gewassen' of 'klaar om te eten' die worden geproduceerd in een fabriek die door een toezichthoudende instantie is geïnspecteerd en die wordt geëxploiteerd volgens 'Good Manufacturing Practices' (GMP): hoeven niet extra te worden gewassen op het moment van gebruik, tenzij anders aangegeven op het etiket .
Zelfs wanneer bladgroenten worden gekweekt zonder schadelijke bacteriën, kan er nog steeds besmetting optreden tijdens de oogst, verwerking of verpakking. En omdat verpakte slasoorten worden verwerkt in een klein aantal faciliteiten in de Verenigde Staten, kunnen bacteriën zoals listeria zich gemakkelijk verspreiden van één partij naar meerdere .
We laten zien dat sappen die vrijkwamen uit de afgesneden uiteinden van de slabladeren, de Salmonella-cellen in staat stelden om te groeien in water, zelfs als het water gekoeld was. Blootstelling aan saladesap hielp de Salmonella-cellen ook om zich zo sterk aan de slabladeren te hechten dat ze niet verwijderd konden worden door ze te wassen.
Er wordt geschat dat er in Nederland ieder jaar tien- tot honderdduizend personen salmonellose krijgen. Zo'n twintig tot dertig mensen overlijden hier jaarlijks aan. Kinderen van vier jaar en jonger, en ouderen boven de 75 jaar hebben een grotere kans op het ernstig ziek worden van een besmetting met Salmonella.
Salmonella ruikt ook naar mest. Een beetje zurige lucht is dat. Dus ruik altijd aan je voedsel. Vertrouw je het niet, eet het dan niet.
De verschijnselen van salmonella ontstaan meestal binnen 12 tot 36 uur en houden vaak 2 tot 3 dagen aan. Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts.
Voorkom voedselinfectie door Salmonella te vermijden
Een goede warmtebehandeling van boven de 65 graden Celsius is voldoende om de bacterie in een levensmiddel te doden. Een aantal tips: Bewaar rauwe producten gekoeld (bij voorkeur <4°C);
Invasieve salmonellosen bij risicopersonen worden behandeld met antibiotica. Buiktyfus en paratyfus worden altijd behandeld met antibiotica. Door het overmatige gebruik van antibiotica bij de mens maar ook bij dieren, hebben verschillende Salmonella-stammen resistentie voor meerdere antibiotica ontwikkeld.