Zachte kaas zoals mozzarella draagt een "te gebruiken tot"-vervaldatum, of een uiterste consumptiedatum. Dat wil zeggen dat je mozzarella liever niet meer na deze datum eet. Gemiddeld kan mozzarella tot een drietal weken na productie worden gegeten.
De TGT-datum geeft aan tot wanneer het product veilig te gebruiken is, zonder risico's. Is het voedingsmiddel over die datum? Gooi het dan onmiddellijk weg, ook al is de verpakking nog dicht.
Als je vlees hebt liggen met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.
Zolang je de smaak nog lekker vindt, is de kaas prima . Wees je er alleen van bewust dat de smaak van de meeste kazen na verloop van tijd intenser wordt. Als een klein hapje kaas je tong, lippen of wang doet tintelen of branden, is de kaas slecht (zelfs als hij de kijk- en geurtests heeft doorstaan).
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Als de kaasverpakking ongeopend is, blijft deze 1-2 dagen na de houdbaarheidsdatum goed . Probeer de verpakking na het openen binnen drie dagen of binnen een week op te eten. De houdbaarheid varieert, afhankelijk van de manier waarop u de kaas bewaart.
Als u een gezond immuunsysteem hebt, kunt u wat last krijgen van indigestie als u per ongeluk een kleine hoeveelheid bedorven kaas eet. Vaak worden bedorven kazen aangetast door schadelijke schimmels, zoals zwarte schimmel, en dit kan bij sommige personen een allergische reactie veroorzaken.
Een houdbaarheidsdatum geeft het einde van de periode aan waarna het voedsel niet meer geconsumeerd mag worden vanwege gezondheids- en veiligheidsredenen. Kazen krijgen normaal gesproken geen houdbaarheidsdatum, behalve sommige verse kazen zoals Ricotta en Bocconcinni, die daarom technisch gezien niet na deze datum geconsumeerd mogen worden .
Naast verzadigde vetten zorgen grote hoeveelheden vlees en (gesmolten) kaas ook voor slakken in je darmen. Het vermijden van deze twee is simpel: eet vaker vis in plaats van vlees en vervang kaas door hüttenkäse, mozzarella of feta kaas en je zal direct merken dat je minder last van je darmen hebt.
Kun je kaas bewaren buiten de koelkast? Harde kazen kunt u met een aanbevolen bewaartemperatuur van 8 tot 15 graden wel buiten de koelkast bewaren. Zachte kazen kunt u het beste in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Haal de kaas veen half uur voor u hem gaat eten uit de koelkast.
Mozzarella bevat ook bacteriën die als probiotica werken, waaronder stammen van Lactobacillus casei en Lactobacillus fermentum. Studies bij zowel dieren als mensen suggereren dat deze probiotica de gezondheid en regelmaat van de darmen kunnen verbeteren , de immuniteit kunnen bevorderen en ontstekingen kunnen verminderen.
De meeste kazen zijn gemaakt van verhitte melk; die kun je gewoon eten. Bijvoorbeeld harde kazen, mozzarella en feta.
Mozzarella biedt verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder: Ondersteunt de gezondheid van de botten: Mozarella is rijk aan calcium en draagt zo bij tot het behoud van sterke botten en het voorkomen van osteoporose. Bevordert spiergroei: hoogwaardige eiwitten in mozzarella kaas helpen bij spierherstel en -groei.
De voedselveiligheidsregels rond houdbaarheidsdata
Zachte kaas zoals mozzarella draagt een "te gebruiken tot"-vervaldatum, of een uiterste consumptiedatum. Dat wil zeggen dat je mozzarella liever niet meer na deze datum eet. Gemiddeld kan mozzarella tot een drietal weken na productie worden gegeten.
Ongeopende mozzarellakaas blijft meestal enkele weken goed in de koelkast. U moet het echter weggooien als u tekenen van bederf opmerkt, zoals schimmel, een vreemde geur of een slijmerige textuur .
Hoe lang na de houdbaarheidsdatum kan ik nog eten… Wanneer correct verpakt en bewaard of ingevroren bij de juiste temperatuur, zijn de volgende houdbaarheidsdatums over het algemeen waar: Ingeblikte goederen: Tot een jaar na de houdbaarheidsdatum houdbaar . Zuivel (en eieren): Tot twee weken na de houdbaarheidsdatum houdbaar.
De kaas is verzuurd of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Als u van plan bent om de kaas te koken of te smelten, is het waarschijnlijk veilig om te eten, maar het kan niet normaal smaken . Vochtige kazen zoals mozzarella kunnen Listeria, E coli, brucella en salmonella bevatten, dus als u twijfelt en niet geïnteresseerd bent in een voedselvergiftiging, kunt u het het beste gewoon weggooien.
Het zijn hoogstwaarschijnlijk calciumlactaatkristallen , ook wel bekend als "kaaskristallen". Ze zijn volkomen veilig om te eten en betekenen meestal dat een kaas smaakvol en goed gerijpt is.
Het eerste dat u moet weten, is dat de 'ten minste houdbaar tot'- of 'verkoopdatum' op kaas een richtlijn is voor kwaliteit, niet voor veiligheid. Kaas blijft vaak veilig om te eten na deze datum als het op de juiste manier wordt bewaard . De houdbaarheid varieert afhankelijk van het type kaas.
Burrata kun je het beste zo snel mogelijk na bereiding eten . Het is tenslotte een verse kaas! Eet de burrata op dezelfde dag dat je hem aansnijdt en zo snel mogelijk nadat je hem hebt gekocht. Na een paar dagen zal hij bederven en zal de smaak zuur worden.
Daarom wilt u uw kaas vóór of op de "Best By"-datum nuttigen. U kunt uw kaas na deze datum nog steeds consumeren . Het kan zijn dat de kaas niet aan de versheidsnormen voldoet. Zoals met alle voedingsmiddelen, mag u deze nooit consumeren als er een vreemde geur of smaak aan zit.
Net als andere kazen is mozzarella een goede bron van eiwitten en calcium en bevat het fosfor, wat essentiële voedingsstoffen zijn voor een optimale gezondheid . U kunt mozzarellakaas in verschillende gerechten eten, van zoet tot hartig en van ontbijt tot diner.
Kun je mozzarellaballetjes rauw eten? Ja . Het is gewoon een kaas, net als elke andere kaas.