Fruit is goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Het advies is om minimaal 2 porties (200 gram) fruit per dag te eten en fruit niet te vervangen door sap.
Er zitten meer vezels in dan in sap. Maar van het drinken van fruit zit je minder snel vol dan van het eten van fruit. Dit komt omdat je niet hoeft te kauwen en je een fruitsmoothie sneller wegdrinkt dan wanneer je dezelfde hoeveelheid fruit eet. Je kunt daarom beter fruit eten dan drinken.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Dagelijks groenten en fruit eten vermindert het risico op bepaalde niet-overdraagbare ziekten, zoals hart- en vaataandoeningen en sommige soorten kanker. Te weinig groente en fruit eten is de oorzaak van circa 14% van de sterfgevallen aan maag- en darmkanker.
Verse vruchtensappen of smoothies bevatten dus vooral suikers en zijn daardoor niet gezond. Daarom staan zij ook niet in de Schijf van Vijf en kunnen zij 'echt' fruit niet vervangen. Dit geldt ook voor smoothies of sappen die gemaakt zijn van groente. Deze kunnen het eten van echte groenten nooit vervangen.
Hoewel het beter is om heel fruit te eten dan vruchtensap of smoothies te drinken , kun je, als je toch vruchtensap wilt drinken, de hoeveelheid beter beperken tot de aanbevolen hoeveelheid van 1 klein glas per dag (150 ml). Zorg er daarnaast voor dat je je drankje verder opneemt door het te verdunnen met water.
Fruit bevat fructose, een type suiker dat enkel en alleen verwerkt wordt door de lever. Een inname van teveel fructose in een korte tijd kan schadelijk zijn. Dit omdat de lever het omzet naar vet en het vervolgens opslaat. Het omzetten van veel fructose naar vet kan zo een leververvetting opleveren.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Omdat groente en fruit veel vezels bevatten, verwijdert uw lichaam geen gifstoffen als u deze op de lange termijn uit uw dieet schrapt. Ook worden uw bloedsuikerspiegel en eetlust niet meer gereguleerd en uiteindelijk is uw immuunsysteem niet meer in staat om uw lichaam te beschermen tegen schadelijke bacteriën.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Haast voor werk? Hoppa, een banaan erin en je bent weg. Maar blijkbaar is het eten van een banaan op de nuchtere maag geen goed idee. Net als andere voedingsmiddelen die glucose bevatten, zorgen bananen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruits en citroenen zijn uitstekende keuzes voor een lege maag. Deze vruchten zijn rijk aan vitamine C en helpen je metabolisme op gang te brengen en de spijsvertering te bevorderen. De natuurlijke suikers in citrusvruchten zorgen voor een snelle energieboost zonder een snelle piek in de bloedsuikerspiegel te veroorzaken.
Vermijd melk en yoghurt
Vermijd zuivel zoals melk en yoghurt, je lichaam kan deze producten niet goed verteren omdat door het pasteuriseren bepaalde enzymen eruit zijn gehaald.
In fruit zit fructose, en als je hier te veel van binnenkrijgt kan dit soms tot diabetes leiden. Daarnaast kun je ook aankomen van de suikers in fruit. Daarom is het aangeraden om niet meer dan vier porties per dag te eten.
Fruit bevat veel voedingsstoffen en de inname van de aanbevolen hoeveelheid fruit hangt samen met een lager risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, darm- en longkanker. "Als je steeds voor ander fruit kiest kun je de verschillende voedingsstoffen uit fruit optimaal benutten.
Fruit is goed voor het lichaam en past zeker dagelijks in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Eet er dus niet te weinig van, maar ook weer niet te veel. Eet 2-3 stuks fruit: minimaal 2, maar niet meer dan 3 stuks per dag.
Laten we beginnen met te zeggen dat beide ingrediënten in de drank vol zitten met gezondheidsbevorderende eigenschappen en deel uitmaken van ons dagelijkse dieet. Maar Dr. Shilpa legt uit dat het, als het om bananen gaat, altijd beter is om ze te eten zoals ze zijn - in de vorm van een heel fruit .
Te veel fruit kan tot darmproblemen leiden
Fruit bevat fructose, ook wel fruitsuikers genoemd. Die fructose kan bij een te hoge inname zorgen voor buikpijn, een opgeblazen gevoel of zelfs diarree. Ook kan je tandglazuur beschadigd raken bij het overmatig eten van fruit.
Bovendien bevat vruchtensap heel weinig vezels, zelfs het vruchtvlees van sinaasappelsap bevat niet veel van de voedingsstoffen. Het hoge suiker- en lage vezelgehalte van sap betekent dat het de bloedsuikerspiegel kan laten stijgen en uw eetlust kan vergroten. Na verloop van tijd kan deze combinatie leiden tot gewichtstoename .