Op basis van de producten die in dit artikel zijn genoemd zijn de gezondste keuzes wat betreft smeerkaas voornamelijk 'Milner Slankie smeerkaas naturel 20+' en 'AH Smeerkaas 20+ naturel'. Deze 20+-varianten bevatten minder (verzadigd) vet, relatief weinig suikers en veel eiwit in vergelijking met de andere varianten.
Het Nederlandse Voedingscentrum raadt aan om smeerkaas slechts bij uitzondering te gebruiken, en liever gewone kaas te eten. In Belgische voedingsaanbevelingen wordt (magere) smeerkaas niet afgeraden. Smeerkaas bevat, net zoals gewone kaas, relatief veel (verzadigd) vet. Dat is dus niet zo gezond.
Magere smeerkaas
Normale smeerkaas bevat van nature veel eiwitten en ook veel vet. Maar als je kiest voor de magere variant dan beperk je de hoeveelheid eiwitten. Het is heerlijk fris en daarom ideaal onder de lentezon op toast met plakjes komkommer.
Veel soorten kaas, zoals mozzarella, blauwe kaas en feta , kunnen eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen leveren. Kaas is een zuivelproduct dat in honderden texturen en smaken verkrijgbaar is.
ERU Balans bevat 5% vet en past daarmee perfect in een gezond leef- en voedingspatroon. Daarnaast bevat ERU Balans 75% minder vet en 34,5% minder natrium dan soortgelijke smeerbare kazen. Het ideale beleg voor boterham, cracker of beschuit, maar ook voor 's avonds op een toastje.
Zout. Wat betreft de hoeveelheid zout wint de AH Smeerkaas naturel het van de andere merken met een hoeveelheid van 2,6 gram zout per 100 gram. De verschillen met de andere merken zijn echter niet groot, La Vache Qui Rit bevat 1,8 gram zout per 100 gram.
Hoewel Goudse kaas veel verzadigd vet bevat, bevat het ook een mix van andere voedingsstoffen die de gezondheid van het hart kunnen ondersteunen, zoals eiwitten, calcium en vitamine D. 9 Hoewel er enig bewijs is dat volvette zuivelproducten zoals Goudse kaas mogelijk niet zo slecht zijn voor uw hart, is het oordeel hierover nog niet geveld.
Roomkaas is een veelzijdige zuivelspread. Het is een goede bron van vitamine A en bevat niet veel lactose. Het bevat echter weinig eiwitten en veel vet en calorieën , dus het is het beste om het met mate te gebruiken. Opvallend is dat versies zoals slagroomkaas minder vet en calorieën bevatten.
La Vache Qui Rit is het prijsbeest volgens het smaakpanel. Maar Milbona is mooi tweede en bovendien veel goedkoper.
- Bewerkte kaas/smeerkaas bevat meer natrium, vet en andere toevoegingen . - Geiten- en schapenkaas en feta zijn een goed alternatief voor mensen die geen koemelkkaas kunnen verdragen. - Kaas gemaakt van rauwe melk is gemakkelijker te verteren dan van gepasteuriseerde melk.
Wanneer je brood eet tijdens het afvallen, kun je ervoor zorgen dat je eiwitinname wordt aangevuld met mager vlees, vis, eieren, noten of andere eiwitrijke bronnen. Door een evenwichtige maaltijd te hebben met eiwitten, vezelrijke koolhydraten en gezonde vetten, kun je je honger beter onder controle houden.
De beste hiervan zijn de verse kazen. Verse kazen zijn de kazen die zacht en romig zijn. Hieronder vallen cottage cheese, roomkaas, mascarpone, mozzarella en ricotta . U denkt misschien aan deze in termen van de vetrijke recepten waar ze vaak deel van uitmaken, maar dat is niet de enige manier om ze te eten.
Verder is het belangrijk dat je kiest voor mager beleg, niet te dik belegt en voldoende water drinkt. Dit kan per dag al veel calorieën schelen! Neem bijvoorbeeld zuivelspread, 20+ kaas, hummus, sandwichspread, rosbief of ham.
Calcium. La Vache qui rit puntjes bevatten calcium*, wat bijdraagt aan gezonde en sterke botten. Eén puntje La Vache qui rit bevat 11% van de aanbeloven dagelijkse hoeveelheid calcium! * als onderdeel van een gevarieerd voedingspatroon én regelmatige beweging.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg. Maar niets is minder waar.
Smeerkaas bevat in vergelijking met gewone kaas, minder vet en eiwitten. Als je smeerkaas met een plak kaas vergelijkt, scheelt dat op 100 gram zo'n 200 tot 300 kilocalorieën. De reden hiervoor is dat smeerkaas minder calorieën bevat omdat er water toegevoegd wordt tijdens de bereiding.
Wat is echte smeerkaas? Bij ERU verstaan wij onder echte smeerkaas: smeerkaas die gemaakt is van echte kaas. Want alleen van echte kaas kun je echte smeerkaas maken. Onze smeerkazen zijn heerlijk smeuïg, smeerbaar en hebben een onvergetelijke smaak.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Gemaakt met echte, natuurlijke ingrediënten en een goede natuurlijke bron van calcium en vitamine A , is Arla Cheesy Spread absoluut een geweldige aanvulling op het ontbijt en ontbijt van uw kinderen!
Roomkaas is een klont verzadigd vet en zout. Het bevat een kleine hoeveelheid proteïne, wat vitamine A en een beetje andere voedingsstoffen, maar het is over het algemeen een vrij ongezond voedingsmiddel . Het bevat vrij weinig calcium vergeleken met andere zuivelproducten.
Magere cheddar kaas : Bevat 5 mg cholesterol en 0 g verzadigd vet per portie van 28 gram. Ricotta kaas: Deze lasagnebasis heeft minder dan 9 mg cholesterol en 1,4 g verzadigd vet per 28 gram. Zwitserse kaas: Eén plak Zwitserse kaas bevat minder dan 1 g verzadigd vet en 10 mg cholesterol.
Zet daarom geregeld verse en magere kaas op het menu als je licht wil eten. Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
Goudse kaas bevat 27 mg cholesterol. Echter, op basis van verschillende onderzoeken, heeft Goudse kaas geen negatief effect op het cholesterolgehalte als je het met mate eet .
4. Gouda heeft een hoger vetgehalte . Met een vetgehalte van zesenzeventig procent is Gouda een romige kaas en licht olieachtig om aan te raken. Het vetgehalte in cheddar varieert van zeven procent tot veertig procent, afhankelijk van de melk die de producenten gebruiken.