Boter kun je niet 1 op 1 vervangen door olie, omdat boter meer water bevat dan olie. Het werkt met de volgende rekensom: (x) gram boter x 0,82 = (y). (y) ÷ 0,92 = benodigde hoeveelheid olie. Appelmoes maakt je baksel een stuk gezonder.
Olijfolie . Olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten en polyfenolantioxidanten. Het is de primaire vetbron in het mediterrane dieet en wordt geassocieerd met talloze gezondheidsvoordelen. U kunt het gebruiken bij het koken, bakken en dippen van brood.
Aanfruiten en bakken: het enige wat je nodig hebt is water. De beste techniek om te beginnen is met een kleine hoeveelheid water (ongeveer één tot twee eetlepels). Tijdens het aanfruiten of roerbakken voeg je iedere keer een eetlepel water toe als het droog wordt, totdat je klaar bent.
Bakken: je kunt een fruitpuree gebruiken als een gezonde (en heerlijke!) vervanger voor vetten zoals olie, boter of bakvet. Enkele van mijn favorieten zijn appelmoes, geprakte bananen en gepureerde dadels. In sommige gevallen kunnen notenmeel of notenpasta's dienen als vervanging of toevoeging.
Plantaardige olie, zoals zonnebloemolie, kokosolie of amandelolie zijn fijne vervangers voor boter. De meeste oliën hebben een neutrale smaak en doordat de olie meer vocht bevat, blijft de cake extra lang smeuïg.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
De meest hart-gezonde opties zijn noch boter noch margarine, maar olijfolie, avocado-olie en andere plantaardige smeersels . 7 Overweeg in gebakken goederen om appelmoes, notenpasta of pompoenpuree te gebruiken in plaats van boter. Doop je knapperige stuk brood in wat olijfolie.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Amandelpuree, pindakaas, puree van cashewnoten … Puree van oliehoudende planten bevat veel plantaardig vet en is een goed alternatief voor boter. Koop ze echter zonder suiker en zonder toegevoegde olie of zout.
Als vuistregel geldt dat u driekwart van de boter in een recept vervangt door olijfolie . Met andere woorden: als een bakrecept bijvoorbeeld om een pak boter (8 eetlepels) vraagt, gebruik dan 6 eetlepels olijfolie.
Olijfolie versus boter
Olijfolie is niet beter voor de lijn dan boter, maar wel beter voor de gezondheid. Oliën hebben namelijk als voordeel dat ze veel onverzadigde vetzuren bevatten. Die zijn goed voor je cholesterol: ze houden het slechte LDL-cholesterol laag en helpen zo hart- en vaatziekten voorkomen.
Rijk, smakelijk en voedzaam, notenboters zoals amandel, cashew, pinda en tahini zijn uitstekende vervangers voor boter bij het bakken en koken . Ze helpen vocht in beslag en deeg vast te houden en geven uw gebakken goederen en andere gerechten een nootachtige smaak.
Wat dacht je van het vervangen van boter door olie? Afhankelijk van het type olie kan het een complexe smaak toevoegen en vocht aan je gebakken goederen toevoegen. Een goede vuistregel is om ongeveer 3/4 van de boter in een recept te vervangen door olijf-, koolzaad- of plantaardige olie . (Als het recept 1 kopje boter vereist, gebruik dan ¾ kopje olie.)
Geklaarde boter is het pure vet van roomboter. Bij geklaarde boter zijn de vaste bestandsdelen en het water gescheiden van de vetten. Deze pure botersoort kan veel beter tegen verhitting op hoge temperaturen en is daarom heel geschikt om in te bakken.
"Maar we moeten een stap terug doen en beslissen of er iets nog beters is." Noten- en zadenboters, zoals amandel- of zonnebloemboters , zijn van nature rijk aan hart-gezonde vetten en bevatten ook vezels en eiwitten, die niet in botervervangers voorkomen. Je kunt ook gepureerde avocado, hummus of extra vergine olijfolie proberen.
Plantaardige en Canola-oliën : Dit zijn enkele van de meest voorkomende botervervangers. Deze budgetvriendelijke opties smaken meestal niet zo bijzonder, dus u hoeft zich geen zorgen te maken dat ze de smaak van uw eindproduct beïnvloeden. Olijfolie: Olijfolie produceert lichte bakwaren met subtiele tonen van fruit.
Gebruik bij voorkeur een smeersel met minder verzadigd vet. In de regel zijn dierlijke vetten verzadigd en plantaardige vetten onverzadigd. Het wordt dus aangeraden om meer plantaardige vetten te gebruiken. Halvarine, dieetmargarine en olijfolie zijn gezonder dan boter.
Appelmoes is een populaire vervanger voor zowel boter als olie bij het bakken. Net als veel andere vervangers kan het calorieën verminderen en de voedingswaarde van veel recepten verhogen. Wanneer appelmoes als vervanger voor boter wordt gebruikt, kan een persoon andere zoetstoffen in het recept verminderen, omdat appelmoes natuurlijke zoetheid toevoegt.
Margarine. Margarine bevat minder verzadigde vetten dan boter, is goedkoper en kan in de meeste recepten roomboter vervangen. De smaak is wel verschillend, net als de textuur. Margarine is overigens geen zuivelproduct, maar wordt gemaakt van plantaardige oliën.
Bak een vetvrij eitje! `Vet` de pan in met olijfolie en breek de eieren met twee handen open zodat het eiwit in de pan valt en de dooiers heel blijven. Lekker met peper en zout.
Karnemelk bevat minder vet dan boter en kan helpen om ingrediënten in beslag en soortgelijke recepten te bevochtigen en te helpen mengen. Maïzena of een oplossing van maïzena , gemaakt door 4 theelepels maïzena per kopje water toe te voegen en te koken tot het dik is en vervolgens af te koelen, kan dienen als een 1-op-1 vervanging voor plantaardige olie.
Yoghurtboter is een mix van magere yoghurt, plantaardige oliën (soja, palm, palmpit en koolzaad) en water. Vetarm en met de laagste calorie-inname, kan het u helpen met gewichtsverlies .
Als je bijvoorbeeld knapperige groenten wilt bereiden met weinig tot geen vet, kun je een airfryer of heteluchtfriteuse gebruiken, een pan met antiaanbaklaag of gewoon ervoor kiezen om de groenten te bakken met een beetje water in plaats van vet of olie.