Broccoli heeft altijd een mooie groene kleur. Een broccoli die al wat langer ligt, kan wat geel-bruine uiteindes krijgen. Je kunt de broccoli nog wel eten.
Alhoewel de kleur verandert en de smaak en textuur afwijkt van verse, groene broccoli, kun je geel geworden broccoli nog steeds gebruiken om te eten.
Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan betacaroteen. Net als bloemkool kun je broccoli het best een halfuur voor bereiding in koud water met zout leggen om kleine insecten te verdrijven. Van de broccoli hoeft niets te worden weggegooid: steel en blad zijn net zo geschikt voor consumptie als de bloem.
Bij aankoop moeten de bloemetjes een groene tot blauwgroene kleur hebben. Eens de broccoli gele roosjes begint te krijgen, is hij niet vers meer.
Het ziet er misschien slap, verkleurd of gerimpeld uit, allemaal tekenen dat broccoli aan het bederven is. Je wilt ook geen afwijkende kleuren zien. Broccoli hoort groen te zijn, dus het is een slecht teken als de roosjes geel of bruin worden . Als er zichtbare schimmelplekken zijn, of als de broccoli er papperig uitziet, is het absoluut tijd om de bos weg te gooien.
Controleer eerst de kleur van de roosjes. Ze moeten heldergroen en egaal groen zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven . Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien.
Als de groenten in het kokende water terechtkomen, komen er vluchtige zuren vrij in het water en worden ze meegevoerd in de stoom. Als de pan wordt afgedekt, worden de stoom en de zuren die erin zitten terug in het water gedwongen. Daar reageren de zuren met het chlorofyl in de groenten, waardoor ze een lelijke bruine kleur krijgen.
De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Je herkent het door de witte vlekken. Als je goed kijkt zie je dat het een plakkerige, meelachtige stof is, op de bovenkant van het blad en de stengels. Na een poosje wordt de witte schimmel donkerder en gaat het blad krullen.
Prik na 3 minuten koken met je vork in een dikker stuk broccoli, bijvoorbeeld de stronk. Gaat de vork er makkelijk in? Dan is de broccoli gaar. Zo niet, herhaal de actie iedere halve minuut totdat de vork weinig weerstand krijgt.
Is het veilig om broccoli te eten als het geel wordt? Het korte antwoord: Het is volkomen veilig om gele broccoli te eten . Dat gezegd hebbende, kan het zijn dat u een sterke en bittere smaak opmerkt die u niet gewend bent van verse broccoli. Sommige mensen vinden dit onaangenaam, vooral als ze proberen om gele broccoli rauw te eten.
Maak gaatjes in een plastic zak of -folie ter hoogte van de roosjes en doe daar de broccoli in. Ook weer niet te strak inwikkelen, want er is luchtcirculatie nodig om broccoli vers te houden. Het geheel leg je onderaan in de koelkast of in de groentelade. Op deze manier is verse broccoli nog 3 dagen houdbaar.
Een bloemkool met bruine plekken? Geen zorgen. Dit laat zien dat de bloem borium-gebrek heeft - een enzym dat een rol speelt bij de celdeling. De bruine plekjes hebben géén invloed op de smaak of kwaliteit.
Is broccoli, die geel begint te worden, veilig om te eten? - Quora. Broccoli die geel wordt, is aan het vergaan. In een arm land en als je geen voedsel wilt verspillen kan je de roosjes in de groengele beginfase van het vergaan nog wel gewoon eten, het bevat dan wel minder voedingsstoffen.
Als u bittere broccoli aan roerbakgerechten toevoegt en er veel kruiden, smaakmakers en citroen- of limoensap aan toevoegt, zou de broccoli eetbaar moeten zijn .
Rauwe broccoli kun je daarnaast invriezen als je het voor een langere tijd wil bewaren. In de vriezer blijft de broccoli tot een jaar goed. Voordat je de rauwe broccoli invriest moet je 'm kort blancheren in water. Dit doe je door de broccoli in stronken te snijden en 2 minuten onder te dompelen in kokend water.
Broccoli heeft altijd een mooie groene kleur. Een broccoli die al wat langer ligt, kan wat geel-bruine uiteindes krijgen. Je kunt de broccoli nog wel eten. Wil je snel en simpel zien of je broccoli wel echt vers is voordat er bruine plekjes ontstaan, kijk dan simpelweg aan de onderkant van de broccoli.
Hoe weet ik of broccoli niet goed meer is? Voorgesneden broccoli wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt. Bederf herken je snel met je zintuigen. Dus kijk, proef of ruik goed.
Het eten van beschimmeld voedsel kan misselijkheid, braken, diarree en buikkrampen veroorzaken vanwege de aanwezige mycotoxinen . Toch kunnen sommige schimmels ook leiden tot allergische reacties, zoals jeuk, huiduitslag, verstopte neus, niezen en een loopneus.
Broccoli is gevoelig voor ethyleengas . Broccoli opsluiten in kleine ruimtes kan het proces versnellen waarbij dit gas de verse groente afbreekt, waardoor deze sneller bederft. Wikkel broccoli niet te strak in de groentezak en leg het niet in een overvolle lade met veel andere soorten fruit en groenten.
Enzymatische bruining is een oxidatiereactie die plaatsvindt in sommige voedingsmiddelen, voornamelijk fruit en groenten, waardoor het voedsel bruin wordt . Oxidatiereacties vinden plaats in voedsel en niet-voedselproducten. Enzymatische bruining is een reactie die de werking van enzymen en oxidatie vereist om te kunnen plaatsvinden.
Zijn groene kleur verraadt het al een beetje: broccoli is gezond! Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem.
Je kunt checken of de broccoli echt gaar is door met een mes of een vork in een dik stuk van de broccoli te prikken. Wanneer dit zonder te veel moeite gaat, is de broccoli perfect beetgaar.
Sla de broccolikop met de steel naar beneden en dan aan alle kanten, op een wit bord terwijl deze nog heel is . Als er iets verschijnt, is het het beste om alle roosjes te verwijderen en alleen de steeltjes te gebruiken. Als er niets verschijnt, breek de broccolikop dan in roosjes en doe de 'watertest' in heel warm/heet water.
Jazeker! Gebakken broccoli is supergezond en zit boordevol vezels, vitamine C en zelfs eiwitten.