De druif als superfruit. Een echte energiebom: ze leveren ongeveer 700 kcal per kilo, vooral in de vorm van suikers. Ondanks dit hoge energiegehalte, passen druiven perfect in een gezonde voeding. Ook wie op zijn lijn let, mag gerust een handjevol druiven eten.
“Fruit bevat van nature uit veel suiker", vervolgt Borgdorff. Als je dus heel veel fruit eet krijg je automatisch veel suiker binnen. Maar als je je gewoon houdt aan de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram per dag, dan is er niets aan de hand. Er zitten verder geen andere nadelen verbonden aan het eten van druiven.”
Hoeveel druiven mag je per dag eten? Volgens de Schijf van Vijf moeten volwassenen minimaal 2 porties fruit per dag eten. Daarbij telt een trosje druiven van 100 gram als één portie. Je mag er dus gerust 200 gram van eten.
Door het eten van witte druiven krijg je vitamine K en vitamine B1 binnen. Deze combinatie van vitamines zorgen voor sterke en gezonde botten. Ook bevatten deze druiven veel kalium wat erg goed is om je nieren, lever en darmen goed te laten functioneren.
Waarom kunnen druiven giftig zijn
Het is onbekend welke stof in de vruchten toxisch is voor de dieren. Zowel verse als gedroogde druiven zijn toxisch. Omdat niet bekend is welke stof verantwoordelijk is voor de toxiciteit, kan er niet vanuit gegaan worden dat de rest van de plant niet toxisch is.
Druiven staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een trosje druiven van 100 gram telt als één portie fruit. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Ook ander fruit met een hoog fructosegehalte, zoals hele rijpe bananen en appels, kunnen dit effect veroorzaken. Voorbeelden van fruit waarbij je volgens diëtist Jessie Wong het minste kans loopt op een opgeblazen gevoel, zijn kiwi's, papaja's, blauwe bessen, sinaasappels, druiven en aardbeien.
Nee! Van fruit wordt je niet dik! Alle verhalen over dat je van bananen en druiven dik wordt zijn dus niet waar! Je komt alleen aan als je meer calorieën eet dan je verbruikt, dit heeft niks met fruit te maken.
Eet gerust een portie druiven per dag tijdens het afvallen. Druiven zijn erg gezond. Ze bevatten veel belangrijke vitamines en mineralen, voldoende vocht en weinig calorieën. Maar let op: Hoewel je druiven kunt eten wanneer je gewicht wilt verliezen, is het wel verstandig om genoeg te variëren met voeding.
Alcohol (of Ethylalcohol of Ethanol) is een natuurlijk product dat ontstaat door gisting. Met druiven, granen , rijst en zelfs van aardappels kan alcohol worden gemaakt.
Het Ritueel
Het concept is eenvoudig maar betekenisvol: terwijl de klok begint middernacht te slaan, eten Spanjaarden in het hele land één druif voor elke klokslag. Het doel is om alle 12 druiven te eten vóór de laatste slag van middernacht.
Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten. Dankzij de anti-oxidanten kunnen appels het risico verlagen op type 2 diabetes, kanker en alzheimer.
Als je naar de voedingsvezels en antioxidanten kijkt, steekt blauw er met kop en schouders bovenuit. Blauwe druiven bevatten 2,1 gram vezels tegenover 1,4 gram die witte druiven bevatten, en de hoge dosis anthocyanen – een soort antioxidant – is te danken aan de donkere kleur van de minivruchtjes.
Gemiddeld wordt een hoeveelheid van 20 gram druiven per kg lichaamsgewicht als giftig beschouwd. Bij rozijnen kan dit al vanaf 3 gram per kilogram lichaamsgewicht zijn. Ook voedingsmiddelen waarin druiven verwerkt zijn, zoals krentenbrood en rozijnencakes, kunnen dus problemen veroorzaken!
Druiven hebben een zuurcomponent, wat niet gunstig is voor het herstel van hoest of verkoudheid . Beide druiven kunnen het herstelproces beïnvloeden. Ze bevatten histamine, wat allergische reacties sterker kan maken. Bovendien kan het eten van druiven direct uit de koelkast hoest en verkoudheid verergeren.
Druiven. Druiven bevatten veel suiker en kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken als ze op een lege maag worden geconsumeerd . De suiker in druiven kan pieken in insulineniveaus en zelfs spijsverteringsproblemen veroorzaken.
Onderzoek toont aan dat het dagelijks eten van fruit helpt om gewichtstoename te verminderen, en dat geldt misschien vooral voor druiven. Druiven worden voornamelijk in verband gebracht met gewichtsverlies omdat ze een hoog watergehalte hebben, waardoor je je voller voelt . De vezels in druiven dragen ook bij aan een vol gevoel.
Als je dus heel veel fruit eet krijg je automatisch veel suiker binnen. Maar als je je gewoon houdt aan de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram per dag, dan is er niets aan de hand. Er zitten verder geen andere nadelen verbonden aan het eten van druiven.”
Toch verhogen de natuurlijke suikers in druiven de bloedsuikerspiegel niet op dezelfde manier als toegevoegde suikers. "Druiven zijn de snoepjes van de natuur, maar ze zijn een gezonde soort zoetigheid ," zegt Lisa Sasson, RD, klinisch hoogleraar voeding en voedselstudies aan de New York University.
Last van constipatie? Een klein trosje rijpe druiven in de late middag en na de hoofdmaaltijd helpt je van je probleem af. De cellulosevezels in de schil hebben immers een regulerende invloed op je darmwerking.
Water, thee, bouillon of verdund vruchtensap zijn geschikt. Heldere sappen, zoals appelsap, perensap en druivensap zijn minder geschikt, omdat deze drankjes voor sommige mensen juist laxerend werken.
Witte en lichte druiven kunnen voldoende ijzer bevatten om vermoeidheid te bestrijden. En vanwege de hoeveelheid ijzer die deze druiven bevatten, kunnen witte druiven ook bloedarmoede voorkomen, wat het gebrek aan ijzer in de bloedbaan is. IJzertekort zorgt er natuurlijk voor dat je geest en lichaam traag worden.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …