Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Soep afkoelen en inpakken
Plaats de pan in een bak koud water en laat deze snel afkoelen. Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Laat producten snel afkoelen
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels. En dat terwijl je juist je eten in de koelkast zet om te voorkomen dat het bederft en gaat schimmelen!
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn . Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet.
De gevarenzone voor voedsel is de plek tussen 40 en 140 °F waar ziekteverwekkers het snelst groeien. Het kan lang duren om door de gevarenzone te komen bij het afkoelen van een grote hoeveelheid chili, soep of stoofpot. De soep moet afkoelen van 140 tot 70 °F in 2 uur en van 70 tot 40 °F in maximaal 4 uur .
Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast. Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer opeten.
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Even afkoelen
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: je doet er goed aan om je restjes eerst even te laten afkoelen. Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden.
Koelkasten moeten 40°F of lager registreren, dus het toevoegen van hete soep of bouillon met een aanzienlijk hogere temperatuur kan ervoor zorgen dat de algehele temperatuur stijgt, wat een broedplaats voor bederf creëert . De USDA raadt ook af om warm of koud voedsel langer dan twee uur buiten de gevarenzone te laten staan.
Zeker! Zowel koud als warm zorgt het eten van soep ervoor dat je vochtbalans op peil blijft. Met een bordje soep krijg je namelijk niet alleen meer vocht binnen (belangrijk!), maar houd je het vocht door het zoutgehalte vaak ook beter vast.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Over het algemeen is het het beste om warm eten en restjes binnen twee uur na het bereiden in de koelkast te zetten .
Proces terugkoelen
Koel verhitte producten terug binnen 2 uur tot 20°C en binnen 5 uur tot 7°C of lager in de kern. Hoe sneller je terugkoelt, des te minder bacteriën kunnen uitgroeien.
in tomatensoep kun je – in plaats van het klassieke klontje suiker – een zoete aardappel meekoken om het scherpe van het tomatenzuur wat te breken.
Bewaartip voor dit product
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Het Voedingscentrum adviseert om de kliekjes of extra maaltijden eerst te laten afkoelen voordat het de koelkast of vriezer in gaat. Als u het te snel in de koelkast zet, wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven andere boodschappen sneller.
Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is belangrijk om de soep volledig te laten afkoelen voordat u hem in de vriezer zet . Hoewel het verleidelijk is om hem snel na het koken in de vriezer te zetten, kan het, als hij ook maar een beetje warm is, de temperatuur van de vriezer verlagen, waardoor items die er al in zitten mogelijk een beetje ontdooien.
Je hoeft het niet helemaal te laten afkoelen . Gewoonlijk net genoeg om het niet heet te laten zijn. Meestal 15-30 minuten. Als het verdampt, koelt het zelfs sneller af dan het een tijdje in de koelkast zou kunnen, dus als je het net genoeg tijd geeft om warm te worden, koelt het sneller af dan als je blindelings de richtlijnen zonder context volgt.
Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel. Ovengerechten en gehaktbrood kun je zo uit de diepvries in de oven ontdooien en opwarmen of garen.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in ijs of een koudwaterbad voordat het wordt gekoeld. Een grote pan met voedsel zoals soep of stoofpot moet worden verdeeld in kleine porties en in ondiepe containers worden gedaan voordat het wordt gekoeld.
Als de soep een nacht buiten heeft gestaan, is het het beste om hem weg te gooien . Bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken, vermenigvuldigen zich het snelst tussen 40°F en 140°F. Soepen moeten gekoeld worden bewaard en mogen niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.