Appels blijven in goede conditie bij temperaturen tussen 0 en 5 ºC, afhankelijk van het ras. Om vochtverlies zoveel mogelijk te beperken wordt geadviseerd om appels bij een hoge luchtvochtigheid van 90-95% te bewaren. Appels reageren over het algemeen zeer goed op verlaging van O2 en de verhoging van CO2 (CA bewaring).
Appels bewaren kun je het beste zo doen
Het is het beste om appels te bewaren op een donkere, vochtige en koude omgeving (4-5°C is ideaal), zoals de groentelade van je koelkast. Daar blijven je appels vers, sappig en smaakvol. Heb je een garage of een koele kelder dan kun je de appels daar pima bewaren.
Bewaar uw appels op een koude en vochtige plek, zoals een onverwarmde kelder, kelder, onverwarmde garage of zelfs een koele kamer met de radiator uit . Controleer ze regelmatig om er zeker van te zijn dat er geen rotte appels tussen zitten - het is waar dat één rotte appel de hele oogst kan bederven.
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Appels die niet bedoeld zijn voor de verse markt worden opgeslagen bij lage temperaturen, met lage zuurstofniveaus en hoge koolstofdioxideniveaus . Hoewel dit de natuurlijke productie van ethyleen en de effecten daarvan door de appels vertraagt, moeten er vaak fungiciden worden toegepast om te voorkomen dat schimmelrot zich vastzet.
Appelbakken worden bijvoorbeeld vaak behandeld met een gas genaamd 1-methylcyclopropeen (1-MCP) ( 1 , 2 ). Het gebruik van 1-MCP voorkomt dat appels in de opslag rijpen door de effecten van ethyleen te blokkeren, een kleurloos gas dat het rijpingsproces van producten aanstuurt .
Gecontroleerde atmosfeer is de sleutel om appels het hele jaar door te bewaren: het zout Na de oogst kunnen appels maandenlang worden bewaard in opslagruimtes met gecontroleerde atmosfeer, waar de temperatuur, zuurstof-, koolstofdioxide- en vochtigheidsniveaus zo worden aangepast dat ze in winterslaap gaan.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
De boosdoener: ethyleen
Hoe langer je een appel laat liggen, hoe meer ethyleengas hij namelijk produceert. Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten. Als je je appels in een frisse omgeving zoals de koelkast legt, wordt de uitstoot van het ethyleengas vertraagd.
Appels blijven buiten de koelkast ongeveer 3 tot 7 dagen goed. Bewaart u ze in de koelkast, dan kunt u ze wel zo'n 2 tot 4 weken bewaren. De koele, donkere plek met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het rijpingsproces van de appel wordt vertraagd. De beste temperatuur is tussen de 0 en 4 graden.
De ideale omgeving voor het bewaren van appels is een vochtige plek met een temperatuur boven het vriespunt ; tussen 34° en 40°F is ideaal. Voor een klein aantal appels is de groentelade in uw koelkast een geweldige bewaarplek.
Opslag verlengen
Extra maatregelen zoals het individueel verpakken van appels in kranten of tissuepapier kunnen helpen om ze langer te bewaren, maar zullen een belemmering vormen voor regelmatige inspectie . Als er geen geschikte bewaarcondities beschikbaar zijn, kunnen kleine hoeveelheden appels in plastic zakken in de koelkast worden gedaan om ze een paar weken te bewaren.
Boeren plukken appels vaak in de herfst, bedekken ze met was, drogen ze met hete lucht en bewaren ze vervolgens in de koelcel. Hierdoor blijven ze eetbaar en klaar om te verkopen gedurende 6 tot 12 maanden!
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Een goede appel ziet er mooi en gaaf uit. Ook is de appel stevig en onbeschadigd. Als de appel beurse plekken heeft, dan is de appel bijvoorbeeld gevallen.
Ik bewaar verpakte appels in een kartonnen doos . Het hoeft niet luchtdicht te zijn, maar wel strak genoeg om de luchtcirculatie te belemmeren. Ik heb appels bewaard in een onverwarmde kelder, een voorraadkast, een afgesloten veranda, een onverwarmde zolder, zelfs in een wortelkelder, aardappelen en alles.
Om ze vers te houden, wikkel je de appels in een vochtige papieren handdoek of doe je ze in een plastic zak met gaten . Zorg ervoor dat je de appels uit de buurt van andere producten bewaart, want het ethyleengas dat appels afgeven, zorgt ervoor dat andere soorten fruit en groenten sneller rijpen.
Meeste fruit in de koelkast bewaren
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
❄️ De koelkast helpt het rijpingsproces te vertragen en de versheid van appels te behouden , waardoor ze langer meegaan. Dit is vooral belangrijk als je ze meerdere weken wilt bewaren. Houd er echter rekening mee dat de koude temperatuur na verloop van tijd hun textuur kan beïnvloeden.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Het is beter om de overgebleven appel weg te gooien en te kiezen voor vers fruit . Een verse, hele appel is veilig om ongeveer een week op kamertemperatuur te bewaren, maar nadat u hem hebt gesneden, moet hij in de koelkast worden bewaard, tenzij hij in een taart is gebakken. Dan kunt u hem maximaal twee dagen op kamertemperatuur bewaren.
Elke appel is een levend organisme.
Omdat deze energie wordt verbruikt in een kelder of koelkast, veranderen de suiker-, zuur- en zetmeelgehaltes van het fruit . Op een gegeven moment zorgen deze processen ervoor dat het weefsel afbreekt, en het fruit melig of rubberachtig wordt, en uiteindelijk gaat rotten.
Voor de meeste cultivars geldt dat het fruit in luchtdichte opslagkamers moet worden bewaard. De normale concentratie O₂ in de lucht van 21% moet worden teruggebracht tot 1-3% door de opslagruimte met stikstofgas te spoelen .