Als je restjes lasagne van de vorige dag hebt, kun je deze weer opwarmen.
Een restje lasagne of pasta, een curry of een ovenschotel, bijvoorbeeld. Zo'n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig. Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in.
Verwarm de oven voor op 350˚F en dek de lasagne (in een ovenvaste schaal) af met aluminiumfolie. Zet de schaal ongeveer 30 minuten in de oven, of tot de lasagne helemaal heet is en de saus aan de randen bubbelt.
Meestal is de lasagne dan nog lekkerder van smaak. Een koude schaal lasagne 45 minuten in de oven opwarmen op 175 graden. De eerste 30 minuten de schaal afdekken met aluminiumfolie. Eet smakelijk.
De bacterie Bacillus cereus kan sporen vormen die goed kunnen overleven en hittebestendig zijn. Sporen zijn bacteriecellen in een soort slaapstand. Als je rijst opnieuw opwarmt, kunnen deze sporen dat overleven en zich later weer ontwikkelen tot bacteriën.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit. Hierdoor kan het eten op sommige plekken goed heet zijn, terwijl het op andere plekken nog koud is.
De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal. De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
Lasagne is het soort eten dat een gezin vele nachten achter elkaar kan voeden, gelukkig. Maar het heeft ook andere voordelen: namelijk dat je het geheel van tevoren kunt bereiden en het een nacht in de koelkast kunt bewaren — klaar om een uur of zo voor het avondeten in de oven te zetten (net voordat de kinderen beginnen te zeuren).
Let er bij het vullen van de schaal bovendien op dat de hoekjes van de lasagnevellen goed met saus bedekt zijn, want die verbranden het snelst. Laat lasagne altijd 10 à 15 min. rusten als hij uit de oven komt opdat je 'm makkelijker kunt snijden.
De basisprincipes van voedsel en veiligheid van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) stellen dat gekookt voedsel tot twee uur op kamertemperatuur mag blijven. Als de temperatuur buiten (of binnen in uw huis) 90°F of hoger is, moet u die tijd halveren.
Koeltas of geïsoleerde tas
Als het eten niet in een afgedekte schaal ligt, doe het dan in een afgedekte container of wikkel het in aluminiumfolie en bewaar het in de koelbox of zak. Controleer de temperatuur van het eten af en toe om er zeker van te zijn dat het niet onder de 140 F zakt.
Verwarm de oven voor op 350°F met het rek in het midden. Verwijder de folie van de bakplaat en vervang deze door een nieuw stuk folie. Plaats de afgedekte bakplaat op de bakplaat en verwarm gedurende 30 minuten of tot het helemaal is opgewarmd. Voor snellere resultaten, haal het item 30 minuten voor het opwarmen uit de koelkast.
Technisch gezien kun je lasagne meerdere keren opwarmen, zolang je het maar elke keer opwarmt tot een interne temperatuur van 165°. Deze temperatuur doodt de meeste bacteriën die mogelijk in je restjes zitten. Dat gezegd hebbende, de kwaliteit neemt af met elke keer opwarmen , dus we raden aan om lasagne slechts één keer op te warmen.
Lasagne. Alle pasta met rode saus is koud heerlijk. Eigenlijk is alle pasta met wat dan ook geweldig, ongeacht de temperatuur. Lasagne is echter in het bijzonder fantastisch als het koud wordt gegeten, omdat het dan een veel hanteerbaarder beest wordt om te consumeren .
De grootste boosdoener voor voedselvergiftiging is rundergehakt , dat wordt gebruikt in gerechten zoals cottage pie, chili, lasagne, taarten en vooral hamburgers. De reden dat rundergehakt (en ander gehakt) het meest waarschijnlijk voedselvergiftiging veroorzaakt, is omdat het een groter oppervlak heeft dan bijvoorbeeld een biefstuk.
Wij adviseren om de lasagne maximaal 48 uur in de koelkast te bewaren. Plaats de lasagne in een luchtdichte container om te voorkomen dat het uitdroogt of vreemde geuren absorbeert. Zorg ervoor dat je de lasagne niet langer dan 2 uur buiten de koelkast laat staan voordat je het wegzet.
Wanneer de lasagne gebakken is, laat je deze afkoelen tot kamertemperatuur, wikkel je de schaal strak in aluminiumfolie en bewaar je hem tot 3 dagen in de koelkast. Verwarm hem opnieuw in een oven van 350˚F gedurende 30 minuten (laat de schaal op het aanrecht staan terwijl de oven voorverwarmt), of totdat de lasagne heet en bubbelend is.
Kook daarom je saus in zodat deze wat dikker wordt. – Laat de lasagne rusten. Hoe langer je wacht met aansnijden, hoe steviger de saus en uiteindelijk de lasagne zelf worden. Wacht dan ook een kwartiertje voordat je 'm aansnijdt, en laat hem in die tijd onder aluminiumfolie rusten.
Als u uw ovenschotel van tevoren hebt gebakken, dekt u de schaal eenvoudig af met folie en verwarmt u deze opnieuw op 350˚F tot deze helemaal is opgewarmd . Afhankelijk van het type gerecht moet u mogelijk vocht toevoegen om te voorkomen dat het uitdroogt, bijvoorbeeld een scheutje melk bij gebakken macaroni en kaas.
Afhaalmaaltijden (vooral Chinees)
Rijst kan besmet zijn met de bacterie Bacillus cereus. En die is hardnekkig, want hij gaat niet dood door verhitting. Bewaar rijst altijd in de koelkast en wees dus voorzichtig met het opnieuw opwarmen van deze gerechten. Doe het bij voorkeur niet.
De makkelijkste en meest veelzijdige manier om je rijst opnieuw op te warmen is door de rijst even te roerbakken in een pan of wok. Draai het vuur hoog, doe wat olie in de pan en voeg de koude rijst toe. Even goed omscheppen en je hebt binnen een paar minuten al lekker warme rijst.
Hoe lang kun je rijst in de koelkast bewaren? Maximaal twee dagen, that's it. En dat geldt alleen voor rijst die op de juiste manier bereid en bewaard is. Al het andere kun je maar beter meteen weggooien.