Zowel verhitte spinazie als rauwe spinazie is hartstikke gezond, en bevatten net andere voedingsstoffen. Varieer dus vooral tussen rauwe, gestoomde, gewokte en gebakken spinazie.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Verhitten voor ijzer, calcium en vitamine A
Gekookte spinazie levert drie keer zoveel bètacaroteen, een antioxidant die in vitamine A wordt omgezet. Door spinazie te verhitten breek je ook het oxaalzuur in de donkere groente af, dat (net als vezels) het lichaam belemmert mineralen op te nemen.
Spinazie is zeker gezond! Dit komt omdat het een bron is van drie belangrijke vitamines: vitamine A, vitamine K en foliumzuur (vitamine B9).
Spinazie is een super gezonde bladgroente om dagelijks toe te voegen aan je soep, salade of smoothie. Dankzij de hoge en diverse voedingswaarde van spinazie, staat deze groente hoog in de top 10 van gezondste groente. Zo haal je hier je bèta-caroteen, verschillende B vitamines en een meerdaagse hoeveelheid vitamine K.
Wat kun je beter niet doen: Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine) Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen.
Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.
Daarentegen bevat verhitte spinazie door het kookproces weer drie keer zo veel bètacaroteen als rauwe. Door verhitting wordt dat bètacaroteen omgezet in vitamine A, wat zorgt voor gezonde huid, nagels en haren. Ook neemt je lichaam makkelijker ijzer, magnesium en zink op uit verhitte spinazie.
Spinazie is rijk aan onoplosbare vezels
De onoplosbare vezels die spinazie bevat hebben veel voordelen voor de spijsvertering. Doordat ze werken als een soort spons in de dikke darm, nemen ze veel vocht op. Dit zorgt ervoor dat dunne ontlasting dikker wordt en harde, droge ontlasting juist zacht en soepel.
Groene bladgroenten als spinazie en boerenkool bevatten omega 3 en antioxidanten die helpen om ontstekingen in het lichaam aan te pakken. Beide groenten kun je ook heel goed rauw eten, bijvoorbeeld in een salade voor de lunch.
Spinazie op smaak brengen
Een aantal kruiden die goed samengaan met spinazie zijn basilicum, koriander, bieslook, peterselie of Italiaanse kruiden. Voordat je de kruiden gaat toevoegen kun je de spinazie het beste even laten ontdooien. Proef vooral en probeer uit, en vindt de juiste verhouding.
Spinazie slinkt tijdens het bereiden. Om een gemiddelde portie van 50 gram spinazie per persoon over te houden, gebruik je 85 tot 100 gram rauwe spinazie.
Nog beter is dat één kopje bevroren spinazie meer dan vier keer zoveel voedingsstoffen bevat, waaronder ijzer, vitamine C en calcium, vergeleken met een kopje verse spinazie.
Diepvriesspinazie is soms zelfs veiliger dan verse spinazie! Hoe minder zonlicht, hoe meer nitraten in de spinazie. Dus eet je in de winter eigenlijk beter diepvriesspinazie dan verse: die werd geoogst in de zomer en bevat dus minder nitraten dan spinazie die in de minder zonrijke maanden geplukt wordt.
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.
Spinazie is een goede bron van ijzer en een ei bevat vitamine D, wat helpt bij de opname van ijzer. Door een ei te eten bij spinazie, kun je de opname van ijzer verhogen. Het ei helpt ook om de maaltijd completer te maken en geeft extra smaak aan de spinazie.
Tot voor kort werd er inderdaad geadviseerd om deze twee voedingsstoffen niet met elkaar te combineren. Waarom? Het nitraat waar groenten als spinazie, waterkers en andijvie bomvol mee zitten, kan omgezet worden in nitriet en schadelijke nitrosamines. Dit proces wordt versneld in combinatie met eiwitten uit vis.
Waarom zouden we 's avonds geen spinazie eten? Spinazie is rijk aan mineralen, waarvan het teveel via de urinewegen moet worden uitgescheiden . 's Nachts is de neiging om water te drinken om hun concentraties te verdunnen, evenals de frequentie van urineren, meestal laag.
Toch was het jarenlang het advies om spinazie maximaal twee keer per week op het menu te zetten. De reden hiervoor was dat spinazie veel nitraat bevat. Nitraat kan omgezet worden in de schadelijke stof nitriet, en in kankerverwekkende nitrosamines.
Er zijn geen limieten voor het eten van nitraatrijke groente. Je kunt dus best elke dag wat spinazie nemen. Voor je gezondheid is het wel belangrijk om te variëren en veel verschillende soorten groente te eten. Zo krijg je van elke soort groente weer andere gezonde voedingsstoffen binnen.
Is spinazie opnieuw opwarmen ongezond? Nee, in principe is spinazie opnieuw opwarmen niet ongezond. Het zit zo: in spinazie zit van nature een kleine hoeveelheid van de stof nitraat.
Vitamine K: Een individu mag geen spinazie consumeren als ze anticoagulantia (bloedverdunners) gebruiken zoals warfarine . Spinazie bevat veel vitamine K en deze voedingsstof kan reageren met het anticoagulantia en de werking en het effect ervan op andere stollingsfactoren in het bloed aanzienlijk beïnvloeden.
Hieronder staan een paar combinaties die Ayurveda als slechte combinaties aanbeveelt: 1. Spinazie met tomaat: Deze combinatie kan nierstenen veroorzaken, omdat beide rijk zijn aan oxalaat en daardoor calciumoxalaatstenen kunnen vormen .
# Ontbijt is een fantastisch moment om spinazie te eten. Het bevat veel vezels en weinig calorieën. # Vanwege het hoge energiegehalte is spinazie een zeer bevredigend voedsel, als je spinazie eet voor de lunch samen met een groot aantal andere groenten en een paar stukken mager vlees om de balans te behouden.