Schil de wortels, leg ze in het 'bad' en zet de hele nacht in de koelkast. Daarna zijn ze weer fris en knapperig.
Dompel een papieren handdoek in koud water en wikkel deze om de wortels. Doe de ingepakte wortels in een luchtdichte bak en zet deze in een kouder gedeelte van de koelkast, zoals een groentelade of in de buurt van de vriezer. Gebruik binnen 3 weken.
Door wortels in een luchtdichte container te doen met een papieren handdoek, blijven ze tot wel 10 keer langer houdbaar dan wanneer je ze los in de koelkast laat liggen. Hier is het bewijs: Love Food Hate Waste deed onderzoek met de University of Otago naar hoe je wortels kunt bewaren om te voorkomen dat ze zwart of slap worden.
Wanneer je plant teveel water krijgt, kunnen de wortels verstikt raken en krijgen ze niet genoeg zuurstof. Dit kan leiden tot slappe bladeren en een verzwakte plant.
Leg gesneden groenten in water
Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers!
Wortels: Wortels kunnen van tevoren worden geschild (als u ze in hun geheel roostert) of geschild en gehakt, geraspt of geraspt tot 3 tot 4 dagen van tevoren . Bewaar in een afgesloten zak of bakje met een luchtdichte deksel in de koelkast. Paprika's: Kunnen 2 tot 3 dagen van tevoren worden gewassen, ontpit en ontpit.
Hoe je gesneden wortels bewaart. Om gesneden wortels te bewaren, wikkel je ze losjes in een vochtige papieren handdoek en doe je ze in een afgesloten plastic zak in de groentelade van je koelkast , zegt Lyon.
De koude omgeving van een koelkast houdt voedsel vers, maar de luchtconvectie droogt het uit. Terwijl de wortels hun vocht verloren, verloren hun cellen hun vorm, waardoor de groenten slap werden .
Ze zijn uitgedroogd
Je wortels hebben misschien gewoon een flinke slok water nodig. Als je merkt dat je zak wortels buigzaam is, doe ze dan in een glazen pot of een plastic zak met ritssluiting en vul deze met water tot ze onder staan. Controleer over een uur nog eens; ze zouden nu steviger moeten worden.
Maar als je wortel slap is geworden, kun je hem gemakkelijk weer tot leven wekken door hem in water te weken . Onderzoek van de University of Otago heeft uitgewezen dat wortels 10 keer langer houdbaar blijven als je ze in de koelkast bewaart in een luchtdichte container met een papieren handdoek op de bodem.
Om wortels voor een langere periode (zeg, meer dan drie dagen) in de koelkast te bewaren, heb ik ontdekt dat het het meest efficiënt is om ze in een luchtdichte en afsluitbare of vacuümzak te bewaren . De afsluiting van de zak helpt de luchtvochtigheid te regelen (koelkasten creëren vaak droge omstandigheden, waardoor voedsel uitdroogt).
De koelkast droogt ze uit . In de winkel gekochte wortels zitten in een plastic zak die dit voorkomt. Doe ze dus in een soort afgesloten bak, of wikkel ze in ieder geval in een vochtige doek of keukenpapier.
Een zachte wortel, radijs of pastinaak? Leg ze in een bakje met een laagje water in de koelkast. De volgende dag zijn ze als nieuw.
Doe gesneden wortels en selderij in potten gevuld met water om ze tot een week lang vers, knapperig en makkelijk te pakken te houden. Of breng slappe wortels weer tot leven door ze in ijswater te leggen tot ze knapperig zijn.
Maar is het wel nodig om de schil eraf te halen? Goed nieuws; de meeste vitaminen van de wortel zitten direct onder de schil, en de meeste smaak zit ín de schil. Het is dus niet per se nodig om ze te schillen, dan verwijder je de meeste vitamines. Wel is het belangrijk dat je wortels eerst goed wast.
Het bespaart me een beetje geld en betekent dat deze perfect unieke wortels (en sommige hebben interessante vormen die mijn kinderen hilarisch vinden) worden gebruikt en niet op de vuilstort belanden. Ik schil en snijd mijn worteltjes, ik bewaar ze in luchtdichte containers, met een vochtig stuk keukenpapier aan de onderkant en bovenop .
Als je de wortels niet half gaar kookt , zullen ze sneller gaar worden aan de buitenkant dan aan de binnenkant als ze in de oven staan. Het geeft ze ook een betere textuur. Rauwe wortels die geroosterd zijn, kunnen een beetje rubberachtig en taai zijn. Half koken maakt ze zachter, zodat ze een zachte textuur krijgen.
Wortels kunnen stevig blijven in een slowcooker als ze niet lang genoeg worden gekookt of als de temperatuur te laag is . Zorg voor voldoende kooktijd en overweeg om wortels in kleinere stukken te snijden voor gelijkmatig koken.
Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan met dikke bodem en bak de ui, wortel en courgette op matig vuur gedurende 5-6 minuten. Roer af en toe tot ze zacht zijn .
Snijd een dun plakje van de onderkant en dompel ze onder in een kom met koud, schoon water , die je op de koudste plank in je koelkast zet. Natuurlijk kun je ze na ongeveer een uur weken gebruiken, maar als je ze tot de volgende dag laat liggen, heb je knapperige wortels die erom smeken om opgegeten te worden.
Ja! Slappe wortels zijn meestal gewoon gedehydrateerd . Dompel de wortels onder in ijskoud water totdat de knapperigheid is hersteld.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen.
Bereid je groenten de avond ervoor voor
Schil aardappelen, wortels, pastinaken en alle andere groenten die je eet en laat ze een nacht in pannen met koud water staan . Dit bespaart je een hoop gedoe en extra rommel op kerstochtend.
Waarom worden wortels slecht? Een van de redenen waarom de meeste verse groenten en fruit slecht worden, is vanwege het gas dat ze uitstoten als ze rijpen . Wortels, net als andere groenten, geven een gas af dat ethyleen heet als ze rijpen.
Als u toegang hebt tot een koele, donkere plek zoals een wortelkelder, is dit de beste plek om ongewassen wortels te bewaren. Verpak ze in een afgesloten container met bladeren, zaagsel, mulch of vochtig zand . Dit is een geweldige optie voor bulkopslag, omdat de wortels meerdere maanden vers blijven.