Verpakkingen zorgen voor 10% van de milieubelasting van het product. Doordat er minder bederf is, gooi je minder weg en hoeft er ook minder nieuwe groente te worden geproduceerd. En vrachtwagens hoeven minder vaak heen en weer te rijden tussen de winkels en producenten.
Omdat de producten lang onderweg zijn van de boer naar uw bord, worden ze verpakt in plastic. Dit reguleert de zuurstof die de groenten en het fruit nodig hebben, waardoor ze niet uitdrogen en bederven. Het Voedingscentrum laat op hun site zelfs weten dat verpakte groente tot 3 keer langer meegaat.
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren.
Maak gaatjes in een plastic zak of -folie ter hoogte van de roosjes en doe daar de broccoli in. Ook weer niet te strak inwikkelen, want er is luchtcirculatie nodig om broccoli vers te houden. Het geheel leg je onderaan in de koelkast of in de groentelade. Op deze manier is verse broccoli nog 3 dagen houdbaar.
De komkommer wordt gekweekt in een warme kas en moet getransporteerd worden van de producent naar de winkel. Door de komkommer in plastic te verpakken komt er minder vocht vrij en wordt de zuurstof gereguleerd. Zo blijft de komkommer verser en sappiger. Kortom langer houdbaar.
De paprika die ademt
En dat is voor een reden. Deze plastic verpakking zorgt ervoor dat de groente een stuk langer vers blijft. Het zuurstofgehalte blijft erin gelijk en ook is de paprika beschermd tegen deukjes. Bovendien droogt de vruchtgroente een stuk minder sneller uit, waardoor die minder snel bederft.
Omdat groenten nog een aardige weg afleggen, worden ze verpakt. Zo kunnen ze tegen een stootje en blijven ze vers. Door groenten op een bepaalde manier te verpakken, wordt de zuurstof gereguleerd en drogen ze niet uit. Dit voorkomt bederf.
Verse broccoli blijft 3 tot 5 dagen goed in de koelkast als het goed bewaard wordt . "Voor gesneden broccoli zou ik zeggen niet langer dan 4 dagen voor optimaal gebruik," zegt Amidor. "Maar het is het beste om de hele broccoli vlak voor het koken of eten af te snijden om de voedingsstoffen te behouden."
Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter.
Ze zouden een helder, egaal groen moeten zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven. Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de bloemetjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien.
Spoel de groente dan even in een zeef of vergiet onder de kraan tot die koud is. Zo blijft de mooie groene kleur.
Bij aankoop moeten de bloemetjes een groene tot blauwgroene kleur hebben. Eens de broccoli gele roosjes begint te krijgen, is hij niet vers meer.
Op de juiste manier bewaard, blijven vers gesneden broccoli, bloemkool en spruitjes ongeveer 4 dagen houdbaar . Verwijder na het spoelen van de groenten zoveel mogelijk vocht voordat u ze opbergt. Door een gespoelde broccoli of bloemkool in roosjes te snijden, kan vocht ontsnappen en wordt bederf voorkomen.
Kunststof verpakkingen hebben een revolutie teweeggebracht in de voedingsindustrie: ze zijn goedkoop, licht en aanpasbaar, ze verlengen de levensduur van producten, maken het transport van geïmporteerde voedingsmiddelen eenvoudiger, dragen bij aan de hygiëne en behouden de voedingswaarde .
Soms wordt hele bloemkool verkocht in krimpfolie of stevig verpakt in plastic. Deze barrière houdt vocht (en verontreinigingen) buiten, terwijl de delicate, kruimelige roosjes binnen blijven .
Toch hebben verpakkingen ook grote voordelen: ze voorkomen verspilling en bederf van producten. Veel etenswaren blijven langer houdbaar door de verpakking en de verpakking beschermt producten tegen beschadiging tijdens transport en opslag.
Broccoli heeft altijd een mooie groene kleur. Een broccoli die al wat langer ligt, kan wat geel-bruine uiteindes krijgen. Je kunt de broccoli nog wel eten.
Is het veilig om broccoli te eten als het geel wordt? Het korte antwoord: Het is volkomen veilig om gele broccoli te eten . Dat gezegd hebbende, kan het zijn dat u een sterke en bittere smaak opmerkt die u niet gewend bent van verse broccoli. Sommige mensen vinden dit onaangenaam, vooral als ze proberen om gele broccoli rauw te eten.
Broccoli
Echt niet slecht voor je. Maar broccoli kan wel zorgen voor een opgeblazen gevoel.
Plaats de broccolistelen in een kom of bak met een halve inch water op de bodem. De broccolikoppen moeten uit de bak steken. Bedek de koppen losjes met plasticfolie en leg ze in de koelkast. Ververs het water elke dag en de broccoli blijft een week goed in de koelkast.
De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Je kunt de broccoli 30 minuten of langer in een kom met ijswater laten weken om hem weer stevig te maken. Een andere methode is om een deel van de stengel af te snijden en de resterende stengel en kroon in een pan met een kopje water te doen. Bewaar hem een nacht in de koelkast, dan is de broccoli de volgende ochtend knapperig en vers.
Plastic is een onnatuurlijk product (niet door de natuur gemaakt) en kan niet 'over datum gaan', beschimmelen, bederven of vergaan. Het kan hoogstens slijten of afbreken. Dit betekent dat al het plastic dat we ooit hebben gemaakt (misschien niet meer in volledige vorm), nog steeds op aarde is.
Volgens het Voedingscentrum gaat een verpakte komkommer tot wel drie keer langer mee dan een naakte. Ook zorgt zijn plastic jas ervoor dat de groene rakker beter tegen een stootje kan.
Plastic huishoudfolie
Per gram is huishoudfolie zo'n acht tot negen keer minder belastend voor het milieu dan aluminiumfolie dankzij de CO2 productie. En dan is een vel aluminiumfolie nog zwaarder ook. Een groot nadeel van huishoudfolie is weer dat je het vaak echt maar een keer kunt gebruiken.