Blijf zo veel mogelijk in de schaduw. Ga naar het bos en het park om te wandelen. Verplaats je naar een koele plaats zoals een bibliotheek, dienstencentrum, overdekt koopcentrum, kerk, moskee of synagoge. Neem een lauwe douche, een voetbad of een frisse duik in een zwembad.
Daarbij kun je de eerste 24 tot 48 uur na het letsel het koelen blijven herhalen. Langer heeft geen zin, want dan start het herstel. Drie keer per dag zo'n 20 minuten is voldoende om de pijn te dempen en de vochtafvoer te stimuleren.
Zet 's avonds laat, 's nachts of vroeg in de ochtend alle ramen tegen elkaar open, zodat het lekker doorwaait en de koele lucht je opgewarmde huis weer afkoelt. Goede isolatie van je dak, buitenmuren en isolatieglas houdt in de zomer de warmte beter buiten. Van een plat dak kun je een groen dak maken.
IJs – koelen helpt tegen zwelling, pijn, ontsteking en spierfunctieherstel tijdens de eerste acute herstelfase, direct na de blessure. Compressie – naast koeling helpt compressie tegen zwelling en pijn.
Koelen kan de pijn en warmte verlichten en de reactie van het lichaam op de kwetsuur verminderen. Koelen zorgt er in eerste instantie voor dat de bloedvaten vernauwen.
Huis koel houden zonder airco
Zet 's ochtends alle deuren en ramen open, zo kan het huis afkoelen. Houd daarna de ramen en deuren overdag dicht. Voor huizen met mechanische ventilatie: zet overdag de ventilatieroosters waar de zon erop staat en aan de schaduwkant open.
Creëer kruisventilatie door ramen aan weerszijden van het huis te openen om luchtcirculatie te bevorderen . Sluit gordijnen, jaloezieën of rolgordijnen tijdens de warmste delen van de dag om direct zonlicht en hitte te blokkeren. Gebruik afzuigventilatoren in badkamers en keukens om warme lucht en vochtigheid uit deze ruimtes te verwijderen.
Koelen na een kneuzing is erg belangrijk! Wanneer je de plek koelt binnen 24 tot 48 uur na het ongeval, zal dit de bloedvaten doen vernauwen waarna de schade wordt beperkt. Ook worden de zenuwen in de huid verdoofd, wat zal leiden tot minder pijn en gevoeligheid.
Door de verpakking samen te knijpen breekt de binnenzak met vloeistof en gaat het kompres koelen. Coolpacks zijn voor uitwendig gebruik en worden gebruikt om indirect te koelen, dat betekent dat de verpakking niet rechtstreeks op de huid gehouden kan worden.
Koel ongeveer 10 – 20 minuten bij pijn. Stop met koelen wanneer de pijn toeneemt. Koel niet bij overduidelijke breuken. Adviseer om het koelen 4 – 5 keer te herhalen, wanneer de pijn dat nodig maakt.
Ventilatie: Open ramen en deuren om frisse lucht binnen te laten en warme lucht naar buiten te laten circuleren. Plaats indien mogelijk ventilatoren bij de ramen om de luchtstroom te bevorderen. Gebruik van radiatorventilator: Plaats ventilatoren in de kamer om de lucht te laten circuleren en warme lucht af te voeren.
Tips om je huis koel te houden
Hou ramen en deuren overdag dicht. Zo voorkom je dat warme lucht je huis in stroomt. Blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis, dus sluit niet alle roosters! Zet alle ramen wél tegen elkaar open als het buiten is afgekoeld: 's avonds laat, 's nachts of 's ochtends vroeg.
Staand, tafel- of plafondmodel: de goede, oude ventilator is altijd doeltreffend om af te koelen en een eenvoudig alternatief voor airco. Door de verplaatsing van de lucht over de huid verdampt de transpiratie, wat het lichaam afkoelt. Dat geeft dus niet alleen een gevoel van frisheid, maar u koelt ook effectief af.
Open ramen aan weerszijden van het huis om te profiteren van natuurlijke luchtstroompatronen en creëer kruisventilatie . Deze luchtstroom duwt warme lucht naar buiten en laat koelere lucht binnen. Om het effect te versterken, plaatst u 's nachts ventilatoren in de ramen om meer lucht binnen te halen. Doe uw rolluiken dicht en sluit uw gordijnen.
Een eenvoudige truc om de verkoeling van je ventilator te vergroten, is door een kom met ijs voor de ventilator te plaatsen of bevroren flessen water voor de luchtstroom te houden. Hierdoor wordt de lucht die door de ventilator wordt geblazen extra gekoeld voordat hij de kamer in circuleert.
Voor een vermindering van de zwelling is het belangrijk om direct te koelen. Door het koelen “krimpen” de bloedvaten en wordt voorkomen dat er nog meer bloed naar plekken stroomt waar het niet thuis hoort.
Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat koelen een positief effect heeft op herstel bij een blessure. Sterker nog: er zijn aanwijzingen dat ijs juist averechts werkt op zowel het herstel als de sportprestatie bij blessures!
Ice staat voor immobilisatie, compressie en elevatie
I: immobilisatie houdt in dat het aangedane lichaamsdeel zo min mogelijk belast mag worden. Als de klachten het toelaten kun je het lichaamsdeel langzaam onbelast bewegen om de doorbloeding te bevorderen.