Ontdooien in de oven Verwarm de oven voor op de laagste stand (meestal rond de 60-70 graden Celsius). Plaats het bevroren ingrediënt op een bakplaat en zet het in de oven. Houd het goed in de gaten en draai het regelmatig om gelijkmatig te ontdooien.
Bij de ontdooistand wordt de magnetronfunctie van de oven gebruikt om het bevroren voedsel geleidelijk te ontdooien. De oven regelt het vermogen en de tijd automatisch, afhankelijk van het gewicht en de dikte van het voedsel.
Neem altijd ruim de tijd voor ontdooien. Het is zaak om tijdens het ontdooien je eten zo kort mogelijk tussen ± 4 en 60°C te houden. Dat is voor bacteriegroei namelijk de ideale temperatuur, dus dat wil je zoveel mogelijk voorkomen.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude. Geef ze dus geen kans door je vis of vlees of je bereide gerecht in de koelkast te ontdooien.
Een ovenschotel die je ongebakken hebt ingevroren, mag later diepgevroren in de oven (zet de temperatuur wel ietsje lager om te beginnen, zodat het gerecht 10 à 15 minuten zachtjes kan ontdooien, en verhoog de temperatuur daarna zodat je gerecht kan garen en een mooi korstje krijgt), een ovenschotel die je al ...
Ontdooien in de oven
Verwarm de oven voor op de laagste stand (meestal rond de 60-70 graden Celsius). Plaats het bevroren ingrediënt op een bakplaat en zet het in de oven. Houd het goed in de gaten en draai het regelmatig om gelijkmatig te ontdooien.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies.
Ja, je kunt bevroren kip direct in de oven doen.
Ontdooifunctie. De ontdooifunctie is te herkennen aan het smeltende ijs symbool. Deze functie is heel handig en zit bijna altijd wel op de magnetron. Bevroren producten kan je heel eenvoudig ontdooien zonder dat je gebruik maakt van een verwarmingsfunctie.
Met de ontdooifunctie ontdooi je producten zonder deze te verwarmen. Ontdooi snel een boterham voor het ontbijt of gehakt voor in de pastasaus. Bij het gebruik van de ontdooistand op een magnetron selecteer je het gewicht. De magnetron start hierna met het juiste wattage en de juiste ontdooitijd.
Ontdooien op de ontdooistand
Je vult het gewicht in en de magnetron kiest het juiste wattage en de benodigde tijd. In de defrost-stand circuleert er lucht met een lage temperatuur door de magnetron. Binnen een paar minuten kun je beginnen aan (het voorbereiden van) de volgende maaltijd.
Als u een conventionele oven gebruikt, zet deze dan op 180 graden Celsius en laat de oven op temperatuur komen voordat u de maaltijd in de oven zet. Vergeet niet om het eten af te dekken met folie om te voorkomen dat het verbrandt. Geniet van een gezonde maaltijd.
Tekens voor de elektrische oven herken je aan een symbool zonder ventilator. Bovenwarmte herken je aan het ovensymbool met een streepje aan de bovenkant, deze stand gebruik je wanneer je alleen het bovenste deel van een gerecht wilt verwarmen.
Alleen bovenwarmte of alleen onderwarmte
Of wanneer u een ovenschotel of taart opnieuw wil opwarmen en de bovenkant niet mag verbranden. Het beste is om bij deze stand een rooster of bakplaat te gebruiken, anders kan de warmte nergens heen. Alleen de bovenwarmte gebruiken is handig wanneer een bodem al is afgebakken.
Druk op de ontdooiknop op uw magnetron. Als u geen ontdooiknop hebt, stelt u uw magnetron in op 20-30 procent van het volledige vermogen. Stel de kooktimer in. Houd er rekening mee dat de meeste soorten vlees, zoals kip, rundvlees of varkensvlees, 8-10 minuten per pond moeten ontdooien.
Het ontdooisysteem activeert een ontdooiverwarming in het verdampergedeelte aan de achterkant van het vriesvak . Deze verwarming smelt het ijs van de verdamperspiralen en schakelt dan uit. Tijdens het ontdooien zijn er geen loopgeluiden, geen ventilatorgeluiden en geen compressorgeluiden.
In de meeste combimagnetrons kun je de magnetronstand en ovenstand tegelijkertijd gebruiken in de combistand. De microgolven van de magnetronstand warmen het eten snel op en de ovenstand zorgt voor een knapperig korstje. Zo gaat het bakken van bijvoorbeeld een quiche of lasagne sneller dan in een gewone oven.
In een kom water (15 à 30 minuten)
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Geloof het of niet, de kooktemperatuur voor bevroren kipfilets is hetzelfde als rauwe . Volg dus gewoon de instructies voor het voorverwarmen van de oven in uw recept zoals het is. Bij het bakken is het de kooktijd die verschilt. U zult waarschijnlijk 40-50% extra baktijd aan een recept moeten toevoegen.
Een goede remedie tegen droge kip is om boter onder de huid van de kip te doen. Laat de boter daarvoor op kamertemperatuur komen en voeg er eventueel smaakmakers aan toe, zoals tijm of rozemarijn. Wrijf de boter dan voorzichtig onder de huid.
Bedek de kipfilet met folie om het vocht vast te houden en laat het minstens vijf minuten rusten . De rusttijd zorgt ervoor dat de sappen zich door het vlees kunnen verdelen, waardoor het later makkelijker is om te snijden. Wat je krijgt zijn perfect gegaarde stukken zonder dat er droge stukken te zien zijn.
Als je kip uitdroogt, kook je hem te lang op een te hoge stand. Als je van een lage en langzame stand houdt en 350 voor een uur en 5 minuten, kruid hem dan en kook hem dan nog 5 minuten langer . Maar om eerlijk te zijn, de 400F zorgt ervoor dat het vel knapperig wordt en het vlees sappig.
Recepten voor gebakken kip (als stukken of een hele vogel) zijn net zo eenvoudig te maken als voorbereiden en bakken. U hoeft zich nooit zorgen te maken over het afdekken van de kip tijdens het bakken, want het is prima om hem onbedekt te bakken . Zodra uw kip in de oven staat, heeft u uw handen vrij totdat u de temperatuur moet controleren.