Wat als je niet graag fruit eet Maar hoe erg is het als je niet dagelijks die twee stuks binnenkrijgt? "Dat is niet direct ernstig", denkt Rook. "Het is lastig te zeggen wat de directe gevolgen kunnen zijn. Het advies is wel te proberen aan de richtlijn te komen, en te variëren.
Indien je minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit eet, kan dat leiden tot problemen. Zo neemt het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en overgewicht toe.
Nee, als je weinig groente eet, kun je niet 'in plaats daarvan' extra fruit eten. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen.
Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram).
Beschermende werking. Wie dagelijkse veel groenten en fruit eet, heeft een lager risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen en aandoeningen. Groenten en fruit bieden bijvoorbeeld bescherming tegen darmkanker, maar ook tegen hart- en vaatziekten of een beroerte.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
De richtlijn is twee tot drie stuks fruit per dag, maar eet jij graag meer? Dan is dat prima. Ga wel voor fruit in z'n geheel, want als je fruit gaat persen of juicen haal je alle vezels eruit: die zijn net een meerwaarde en zorgen bovendien voor verzadiging."
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Een gemiddelde appel, banaan, sinaasappel of peer wegen ongeveer 100 gram en kun je dus rekenen als 1 stuk fruit. Andere soorten fruit zoals mandarijnen, kiwi's, pruimen, druiven en bessen wegen minder. Voor mandarijnen, kiwi's en pruimen kun je als vuistregel aanhouden dat twee stuks ongeveer 100 gram zijn.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
In tegenstelling tot wat velen denken, zijn fruit en groenten technisch gezien geen essentiële voedselgroep. Let op het woord "essentieel". Het betekent dat je zonder deze in je dieet kunt overleven . Maar of je er wel of niet van gedijt, is een andere vraag.
Broccoli en andere groene bladgroenten kunnen je ook van vitamine C voorzien. Wanneer je ze rauw eet zijn de voedingsstoffen ook nog sneller beschikbaar voor je lichaam. Gekookte groenten hebben ook zo hun voordelen en niet alle groentes zijn rauw het gezondst, dus kies vooral wat goed voelt voor jou.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
Nacht. “Wil je toch fruit eten na het avondeten, ga dan voor vruchten met 'slaapverwekkende' eigenschappen. Kersen en kiwi's bijvoorbeeld hebben een hoog melatoninegehalte en kunnen ervoor zorgen dat je snel in een diepe slaap valt.
De algemene richtlijn voor fruit is 2 à 3 porties per dag, maar een extra portie kan natuurlijk geen kwaad. Beter een extra stuk fruit dan zoetigheden boordevol toegevoegde suikers. Overdrijf alleen niet met de hoeveelheden, fruit bevat namelijk ook heel wat vruchtensuikers.
Op de lijst van minst bespoten soorten: onder meer avocado's, zoete maïs, ananas, uien, papaja, erwten en asperges.
Naast appels en peren zijn mango's, ananas, bananen, druiven en kersen allemaal fruitsoorten die bijzonder veel fructosesuiker bevatten. De dosis maakt het gif, dus hoewel een klein beetje geen kwaad kan als onderdeel van een gezond suikerarm dieet, kan het gemakkelijk zijn om te veel te eten.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Te weinig groente en fruit eten is de oorzaak van circa 14% van de sterfgevallen aan maag- en darmkanker. Ook is het voor ongeveer 11% de oorzaak van de sterfgevallen aan ischemische hartziekten en ongeveer 9% van alle sterfgevallen aan beroertes, over de hele wereld.
Groenten, rauw of gekookt. Als uw kind geen vers fruit wil eten, probeer dan gedroogd fruit zoals abrikozen, peren, rozijnen, kersen, mango, ananas en bananen . Introduceer geleidelijk vers fruit. Maak gepureerde sauzen voor yoghurt met vers of bevroren fruit en introduceer geleidelijk stukjes heel fruit. Serveer appelmoes...
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.