De schil van een appel of peer is prima te eten. Sterker nog: sommige mensen werken 'gezellig' het hele klokhuis naar binnen. In de schil zit een kleine hoeveelheid aan vezels en vitaminen.
Velen weten dit al, maar de schillen van appels kunnen prima gegeten worden. Het bevat veel vezels, vitamine A en C en quercetine. Dat is een krachtige, ontstekingsremmend antioxidant.
Daarom is er geen reden om appels niet met schil te eten . Appelschil verlicht ademhalingsproblemen: Er zijn bepaalde stoffen zoals quercetine, een flavonoïde die voornamelijk in de schil van de appel wordt aangetroffen, niet in het vruchtvlees.
Kun je sinaasappelschil eten (en mandarijn en grapefruit)?
Sinaasappelschil is eetbaar, net als de schil van mandarijn en grapefruit. Je kunt het beste kiezen voor biologische soorten, omdat hier geen of beperkt bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.
Met het eten van de hele appel krijg je extra vezels binnen, naast flavonoïden (anti-oxidanten, waarvan de precieze werking nog niet duidelijk is). Maar wie ook het klokhuis weghapt, krijgt ook nog eens tien keer zoveel bacteriën binnen als iemand die het klokhuis wegmikt.
Ook van druiven, kersen, abrikozen, perziken, pruimen, citroenen, kiwi's, bessen, watermeloen en ananas is de schil eetbaar (Gezondheid rubriek, 2018). Of dat allemaal even interessant is, dat laten we aan jou over! Zelfs de kiwi kan je met schil én haartjes opeten.
Een appelschil bijvoorbeeld bevat niet alleen een arsenaal aan de vitamines K1, A en C, ze zit ook tjokvol quercitine, dat is een stof die een gunstige invloed heeft op onze immuniteit, longfunctie en hart. Ze huisvest ook urolzuur dat helpt bij het opbouwen van de spiermassa en bij het vermageren.
De schil: een bron van voedingsstoffen
Of je nu graag schillen eet omdat ze vol voedingsstoffen zitten, of je gewoon geen tijd of zin hebt in het vervelende klusje: een prima keuze! Schillen zitten bomvol vezels, mineralen en andere belangrijke stoffen (zoals caroteen in wortel).
Uiteindelijk kunnen zowel geschilde als ongeschilde appels een voedzame aanvulling zijn op uw dieet . "Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur en dieetbehoeften. Als u de schil lekker vindt en kunt verdragen, bieden ongeschilde appels extra vezels en voedingsstoffen", aldus Dr. Rao.
In de schil zitten de meeste vitaminen
Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
Voor degenen die zich zorgen maken over pesticideresiduen, kan schillen de blootstelling verminderen , hoewel het grondig wassen van de appel onder stromend water of het kiezen voor biologische appels deze zorgen ook kan verminderen. Personen met bepaalde spijsverteringsaandoeningen kunnen merken dat appelschillen de symptomen verergeren.
2- De appel :
Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Hoewel mensen die hele appels eten de polyhenolen binnenkrijgen die in zowel de schil als het vruchtvlees zitten, geldt dat niet voor mensen die hun fruit schillen voor het koken . "Als je een appelcrumble, appeltaart of appelmoes maakt, schil de appel dan niet: neem hem op in het recept.
Enkele fruitsoorten die gegeten kunnen worden zonder de schil te verwijderen, zijn perziken, peren, pruimen, druiven, appels, guaves en sinaasappels met hun witte schil.
Ontdek de traditionele Koreaanse gewoonte om appels met de hand te schillen als symbool van vaardigheid en bereidheid om te trouwen .
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
Dat komt omdat de schil van de appel de plek is waar de meeste vezels en andere voedingsstoffen te vinden zijn . Een middelgrote ongeschilde appel bevat zelfs bijna twee keer zoveel vezels, 40 procent meer vitamine A en 25 procent meer kalium dan een geschilde appel, volgens de National Nutrient Database van het Amerikaanse ministerie van landbouw.
Maar omdat er in de schil weinig of geen suikers zitten, ga je maar weinig extra calorieën opnemen door de schil. Wel geldt: hoe dichter je bij de schil en dus verder weg van de kern van de vrucht komt, hoe meer vitamines zoals vitamine C er zitten. Dat geldt ook voor antioxidanten.
Schil van de kiwi
In de schil zitten vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet. In 1 kiwi zit maar liefst 59 mg vitamine C. Dit is bijna 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Sinaasappelen en afvallen. Sinaasappelen kunnen helpen bij het afvallen. Dit is mogelijk doordat de vruchten rijk zijn aan voedingsstoffen. Ook heeft deze oranje fruitsoort een lage glycemische index (wat het afvallen gemakkelijker maakt).
Appels zijn geschikt om te eten tijdens het afvallen. Ze bevatten namelijk weinig calorieën en veel voedingsstoffen. De vezels in appel verminderen bovendien je eetlust en houden de maag en darmen in optimale conditie.
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.