Heb je restje gare sperziebonen over? Doe de sperziebonen in een afsluitbaar bewaarbakje. De sperziebonen kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Sperziebonen blijven 1 tot 2 dagen goed in de koelkast. Op de fruitschaal blijven ze zelfs 3 tot 5 dagen goed. Verse sperziebonen kun je ook invriezen.
Bewaar gekookte bonen in een afgedekte container die niet van metaal is gemaakt in de koelkast gedurende 3 tot 4 dagen of in de vriezer gedurende maximaal 6 maanden. Probeer ook gekookte bonen in kleinere porties van één tot twee kopjes te bewaren, voor gebruiksgemak in recepten.
Het heeft ook wel iets ontspannends, dat slow cooking. Een voordeel van het koken van je eigen boontjes is dat je grote hoeveelheden kunt bereiden, maar een nog groter voordeel is dat je de gekookte bonen gewoon kunt invriezen.
Gekookte peulvruchten zijn 3 maanden houdbaar in de diepvries. Denk aan kidneybonen, linzen, kikkererwten, bruine en witte bonen. Het gaat om peulvruchten uit blik die al zijn voorgekookt, of die je zelf hebt geweekt en eventueel voorgekookt.
Heb je teveel peulvruchten gekookt? Dat is heel fijn, want zo eet je gelijk wat vaker peulvruchten. Je kunt ze in de koelkast afgesloten zeker zo'n drie dagen bewaren of vries ze met kookvocht en al in. Zo heb je altijd wat peulvruchten op voorraad voor een lekker recept.
Diepvriescontainers moeten luchtdicht en vochtbestendig zijn. Laat voldoende ruimte over aan de bovenkant van de container voor de uitzetting van de bonen. Vul de container tot 1 tot 11⁄2 inch van de bovenkant, zorg ervoor dat de bonen bedekt zijn met vloeistof zodat ze niet uitdrogen. Gekookte bonen blijven 2 tot 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Meestal mikken we de boontjes in het kokende water, wachten we tot het water weer aan de kook is en zetten we daarna de timer op 2 minuten. Boontjes kunnen schijnbaar ook ingevroren worden zonder eerst te blancheren maar in dat geval zijn ze minder lang houdbaar.
Gekookte bonen in de koelkast bewaren
Wij raden aan om een glazen container of iets anders dan metaal te gebruiken. Metaal kan de smaak beïnvloeden. Bedek de bonen met hun kookvocht of water, zodat ze niet uitdrogen. Bonen blijven 3-5 dagen goed in de koelkast.
Hoe weet je of gekookte bonen bedorven zijn? De beste manier om te weten of de bonen bedorven zijn, is door er goed aan te ruiken . De geur zal niet prettig zijn! Je ziet misschien zelfs een witte vloeistof om ze heen.
Hoe weet ik of de sperziebonen uit blik/glas niet goed meer zijn? De sperziebonen zijn dan beschimmeld, verkleurd of troebel. Dit bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of zelfs proeven. Goed wassen, puntjes eraf snijden, eventueel in tweeën breken en met water aan de kook brengen.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
Bonen: opwarmen op laag vuur of in de magnetron, om de dertig seconden roeren. Romige soep: opwarmen op laag vuur. Overige soepen: opwarmen in de magnetron, om de dertig seconden roeren.
Door het vocht krijgen ze bruine vlekken dat heel toepasselijk roestvorming wordt genoemd. Het ziet er onaantrekkerlijk uit, maar geen paniek! Het is niet schadelijk. Zodra de bonen het kokend water raken, trekt het bruin weg en worden je bonen weer heldergroen.
Je gekookte bonen blijven ongeveer 3 tot 5 dagen goed in de koelkast. Om ze te bewaren, laat je de bonen afkoelen na het koken en zet je ze binnen een uur in de koelkast. Door ze snel en gekoeld in de koelkast te bewaren, voorkom je de groei van bacteriën.
Als gekookte bonen en rijst per ongeluk een nacht buiten de koelkast zijn blijven staan, is de juiste actie om ze weg te gooien, omdat ze niet langer veilig zijn om te eten . Bederfelijke voedingsmiddelen die langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn bewaard, kunnen bacteriegroei herbergen, waardoor ze onveilig zijn om te consumeren.
Als u bonen in de koelkast bewaart, bewaar ze dan in hun kookvocht zodat ze niet uitdrogen . Als een recept vraagt om uitgelekte bonen, zorg er dan voor dat u het extra vocht bewaart.
Kook ze daarna 3 tot 5 minuten in een pan met kokend water. Even afspoelen onder koud water. Doe de bonen in een diepvriesbakje. Klaar, nu kun je de sperziebonen invriezen.
Sperziebonen invriezen is heel makkelijk, maar de bonen moeten wel eerst schoon gemaakt worden. De beide uiteinden er af snijden, en de bonen in kleinere stukken snijden of breken. Dan natuurlijk nog een keer goed wassen onder koud water.
Boontjes koken
Blancheren zorgt ervoor dat boontjes hun kleur en knapperigheid behouden. Breng een grote pan met water aan de kook (en voeg eventueel wat zout toe). Voeg de schoongemaakte boontjes toe en laat zo'n 4 à 5 minuten koken, of tot ze beetgaar zijn.
Ik kan ze ook in mijn vriezer stapelen, wat de ruimte maximaliseert. Voor vloeistoffen is een brede hals erg belangrijk. Voor bonen, linzen of gesneden groenten is het minder belangrijk, maar nog steeds beter . Ik kies altijd potten die een soort verhittingsproces in een fabriek hebben ondergaan.
De noodzaak om de gedroogde bonen 'een nacht' te weken voor het koken kan soms vervelend zijn. Maar het blijkt dat de weekstap weken tot maanden van de kookstap gescheiden kan worden — week een grote hoeveelheid, spoel, laat uitlekken, verdeel en vries in . De bevroren bonen kunnen direct worden gekookt als dat nodig is (niet ontdooien).
Ik kookte de bonen tot ze net gaar waren, deed de uitgelekte bonen in diepvriesbakjes van een halve tot een hele liter (respectievelijk 1 en 2 blikken) en overgoot ze met vers, koud water voordat ik ze invroor .
Antwoord. De oude variëteiten van boontjes hebben nogal eens last van vezelige draden op de naad van de peulen, zeker als ze niet al te jong geoogst worden. Om die draden te verwijderen worden de topjes en de steeltjes afgebroken, zodat de draden meekomen.
De kooktijd voor sperziebonen is 10 tot 15 minuten.