Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Komkommer. Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Alleen exotisch fruit zoals banaan, ananas, mango en meloen kunnen niet goed tegen de kou. Bewaar dit soort fruit liever op de fruitschaal. Een koele plaats, zoals een kelder of voorraadkast, is de beste bewaarplek voor komkommer, tomaat, paprika, wortels, aubergine, courgette en uien.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
De deksel mag los op het bakje, zodat er nog lucht bij de aardbeien kan. In de koelkast kan je de aardbeien ±3 dagen bewaren.
Uien. Door uien in een vochtige koelkast te bewaren worden ze eerder zacht en gaan ze eerder schimmelen. Bewaar ze liever op een donkere, droge plek, bijvoorbeeld in een kelderkast. Maar let op: bewaar ze niet te dicht bij je aardappelen, want dat zal de kwaliteit van zowel je uien als je aardappelen achteruit gaan.
Paprika's houden niet van de koude. Bewaar ze dus niet in de koelkast maar op een koele, droge plaats (12-15°C). De kelder of berging is ideaal. Onder goede omstandigheden kan je een paprika zo tot zeven dagen bewaren.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Allereerst bederft het sneller door het in plastic te bewaren. Het wordt dan bruin aan de onderkant van de stronkjes. Haal witloof daarom altijd uit het zakje van de supermarkt en bewaar het in een open papieren zak of in een handdoek gerold in de groentelade van de koelkast. Het blijft dan 5 tot 8 dagen houdbaar.
Een eetrijpe avocado is meestal nog 4 tot 6 dagen houdbaar. Het beste kan je de avocado bewaren in een temperatuur van 12 tot 16 graden. Is je avocado al erg rijp, dan kan je ervoor kiezen het te bewaren in de koelkast. Zo vertraag je het rijpingsproces.
Het is over het algemeen aan te raden om uw eten te bewaren in vershoudbakjes en niet met 'pan en al' in de koelkast te plaatsen. Naast dat het eten zijn smaak verliest, kan het voedsel zich gaan hechten aan de pan waardoor dit lastig te verwijderen is. U kunt de pan zo ook niet gebruiken voor andere mooie gerechten.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Bewaar een hele courgette buiten de koelkast. In de koelkast verliest hij smaak. Een restje courgette kun je beter wel in de koelkast bewaren. Bewaar het in huishoudfolie.
Tips om knoflook te bewaren
Borstel de aarde van de bollen na het oogsten en laat ze gedurende een week drogen aan een wasdraad op een droge, donkere plaats. Hang ze hiervoor op aan hun steel. Daarna kun je de bollen het beste bewaren bij een temperatuur rond 16°C op een goed geventileerde plaats.
Bewaar je tomaten eerder op een koele plek (12°C). Zo blijven ze een week goed.
Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Ook kun je fruit schoonmaken met azijn. Door fruit met natuurazijn schoon te maken blijft het fruit niet alleen langer goed, ook verwijder je daarmee aanwezige bacteriën en schimmels.
Frambozen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Frambozen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Amerikaanse aanpak
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.