Dit komt door de schimmels Penicillium Glaucum en Penicillium Roqueforti. Deze schimmels zijn vochtig tijdens het rijpingsproces en zorgen hierdoor voor twee voordelen: eiwitten worden afgebroken, waardoor de kaas heerlijk romig wordt.
Het product ligt in de winkel in een koelkast met een heel stabiele temperatuur. Tijdens het transport naar huis gaat de temperatuur iets omhoog." Wanneer je het product daarna thuis in je koelkast legt, koelt de verpakking meteen weer af. "Daardoor condenseert het vocht aan de binnenkant.
Om te bepalen of de kaas écht niet meer goed is moet je vooral naar het romige deel kijken. Wanneer dit roze of groen van kleur is in plaats van wit, is de kaas waarschijnlijk niet meer goed. Gelukkig duurt het vaak heel lang voordat blauwe kaas bederft.
Bij de meeste blauwschimmelkazen duurt het zo'n drie tot zes maanden totdat de kaas is gerijpt. Hoe langer de kaas is gerijpt, des te pittiger de smaak.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Schimmelgroei op het oppervlak van de kaas is een duidelijke indicatie dat deze bedorven is. Terwijl sommige soorten kaas opzettelijk worden gerijpt met schimmel, zoals blauwe kaas, duidt zichtbare schimmel op andere soorten kaas, met name die waarvan wordt verondersteld dat ze geen schimmel hebben, op bederf.
Textuur Kaas die bedorven is, kan veranderingen in textuur vertonen, te droog, kruimelig of slijmerig worden . Verkleuring: Aanzienlijke veranderingen in kleur, zoals vergeling of verbruining, kunnen duiden op bederf.
Deze zichtbare tekenen kunnen kleuren als groen, roze of grijs omvatten, en een textuur die kan worden beschreven als "wazig". Als u de kaas ruikt en een geur detecteert die u aan ammoniak doet denken , is dit ook een teken van bederf. In beide gevallen moet u de kaas weggooien.
Zachte en halfzachte kazen omvatten witte schimmelkazen zoals brie en camembert, of zachte blauwschimmelkaassoorten. Om de kaas te laten 'ademen', moet u ze nooit in huishoudfolie wikkelen. Wikkel ze in plaats daarvan in kaaspapier of bakpapier om te voorkomen dat de kaas gaat zweten en de milde smaken te behouden .
De meeste zachte kazen, blauwe kazen en gewassen korstkazen blijven echter in goede conditie lang nadat hun houdbaarheidsdatum is verstreken en rijpen gewoon verder . Om deze reden zijn ze op hun hoogtepunt vlak voor hun houdbaarheidsdatum.
Blauwe kaas, ook wel blauwader kaas of blauwschimmelkaas genoemd, is rijk aan calcium, wat goed is voor je botten. Daarnaast is blauwe kaas rijk aan vitamine K2, dit helpt voorkomen dat calcium ophoopt in weefsels rond het hart. Wel bevat blauwe kaas iets meer natrium dan andere soorten.
Bij blauwe schimmelkazen mag je de korst in de regel altijd opeten. Dat is ook zo bij geitenkaasjes met een 'wit vachtje' zoals de Crottin de Chavignol. Het gaat daar trouwens vaak niet om een schimmel, maar om een ongevaarlijke gist. Ook hier geldt: bij twijfel, proef even.
Vragen over kaas bewaren
Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo'n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken.
Geen zorgen – de vloeistof aan de buitenkant van uw kaas is gewoon overtollig vocht, of vloeibare wei . Veeg uw kaas af met een servet of keukenpapier en geniet ervan! Het is normaal dat natuurlijk gerijpte kazen een kleine hoeveelheid vocht in hun verpakking ontwikkelen.
Geen zorgen , het is normaal dat natuurlijk gerijpte kazen een kleine hoeveelheid vocht in hun verpakking ontwikkelen en dat is gebruikelijk bij onze blauwe kazen . De vloeistof aan de buitenkant van uw kaas is gewoon overtollig vocht, of vloeibare wei. Dep uw kaas gewoon met een papieren handdoek en geniet ervan.
Als je je kaas in zakken gaat doen, wikkel ze dan eerst in wat bakpapier . Het papier zal overtollig vocht absorberen. Nogmaals, vervang het papier regelmatig, om ervoor te zorgen dat het niet te nat wordt. Plastic containers of andere containers, inclusief glas, metaal, etc., moeten op dezelfde manier behandeld worden als de zakken.
Net als andere soorten kaas kan blauwe kaas bederven als deze niet goed wordt bewaard. Daarom is het belangrijk om blauwe kaas goed verpakt in de koelkast te bewaren . Als blauwe kaas goed wordt bewaard, kan deze 3-4 weken in de koelkast worden bewaard. U kunt blauwe kaas ook invriezen om de houdbaarheid nog verder te verlengen.
Als je blauwe kaas over hebt, gooi je die gewoon in een afsluitbare zak in de vriezer . Invriezen beschadigt de kaas niet en hij smaakt nog steeds heerlijk. De bevroren blauwe kaas is altijd klaar om op salades en andere gerechten te doen. En als hij bevroren is, breekt de kaas gemakkelijk af.
Serveer het zoals het is – Een van de beste manieren is om het te serveren met zoute crackers, verse vijgen, wat geroosterde amandelen en wat jam of marmelade . Goede marmelades om bij de kaas te serveren zijn rozenbottel, vijg, peer, kweepeer, maar de meeste werken prima. Ook zoete azijn of ingelegde vruchten kunnen goed werken, en vergeet de wijn niet.
Als het luchtdicht verpakt wordt bewaard, zal het sneller bederven. Er zal vocht in de verpakking ontstaan en de kaas zal een gelige kleur krijgen of gelige schimmel produceren , en het zal gaan stinken. Blauwe kaas moet ook uit de buurt van andere kazen worden bewaard, omdat de blauwe schimmel de neiging heeft om te reizen.
Kaas zoals cheddar, Zwitserse, Parmezaanse, Camembert, Münster, Provolone, blauwe kaas, Edam en Romano, vriezen goed in vanwege hun lage vochtgehalte. Deze kaassoorten kun je in stukken snijden en strak in bakpapier en plasticfolie verpakken voordat je ze in een afsluitbare plastic zak doet.
Dit wordt vaak gedaan door in de kaas te prikken met dunne naalden of spiesjes. De blauwe schimmel rijpt dan in de luchttunnels en ontwikkelt smaak naarmate deze ouder wordt. De meeste schimmelbevattende kazen hebben 3 tot 6 maanden nodig om te rijpen. Bij blauwe kaas gebeurt dit van binnenuit.
Een veelvoorkomende oorzaak is te veel vocht wanneer de kaas wordt bewaard . Het gebruik van plastic verpakkingen of zip-top zakken kan te veel vocht vasthouden. Wanneer u dit overweegt, welke verpakking zou u dan kiezen voor uw kaas? De andere veelvoorkomende oorzaak van beschimmelde kaas is inconsistente temperaturen in de koelkast.
Open de pot en ruik eraan; Als je een ranzige of zure, ammoniakachtige geur ruikt , legt Chef Reader uit dat het tijd is om de rest weg te gooien. Hoewel je ook je dip kunt proeven, kan dit leiden tot een voedselvergiftiging, dus we raden je aan om gewoon je neus te volgen.
Afgezien van de textuur heeft goede kwaliteit kaas geen onaangename geur, of soms een duidelijke melkgeur . Als kaas echter een ranzige geur begint te krijgen, kunt u er zeker van zijn dat de kaas bedorven is. Goede kwaliteit kaas kan worden herkend aan de textuur, d.w.z. elastisch als u erop drukt.